София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО

Националистическите формации на протест срещу шума от джамията
Обновена: 14 юни 2012 15:03 | 14 юни 2012 12:20,
424
София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО
Миналата година се стигна да ексцесии. Снимка: архив Булфото

Няколко десетки протестиращи се събраха сутринта пред сградата на Столична община, за да изразят несъгласието си с шума от петъчната молитва в джамията в София.

Те издигнаха плакати с надписи: "Фандъкова, ти си кмет на София, не на Анкара!" и "ГЕРБ=ДПС".

В протеста се включиха основно привърженици на ВМРО и "Атака". Двете националистически формации отдавна настояват да се спре озвучаването на джамията от високоговорители и уредби.

Миналата година от "Атака" организираха протест пред джамията "Баня башъ", при който се стигна до размирици и имаше пострадали.

"Шумът от джамията нарушава Нормативна уредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти", обявиха на протеста общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки и депутатът от "Атака" Деница Гаджева. По техни думи те не искат нищо друго освен да се спазват написаните закони.

Още по темата

И двете партии значително са смекчили обаче тона си спрямо мюсюлманите. И Ангел Джамбазки, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров на няколко пъти по време на протеста заявяваха, че нямат нищо против "братята мюсюлмани".

Те неколкократно повториха, че уважават всички вероизповедания в България, но не желаят натрапване на религии.

"България не е Саудитска Арабия", заяви Сидеров. По думите му джамията в София е свърталище на ислямисти, които са дошли в София от други държави.

"Там се събират хора, които проповядват радикален ислям. Всичко това остава извън работата на спецслужбите въпреки неколкократните ни сигнали до ДАНС", възмути се лидерът на "Атака".

Той апелира към кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници да спазват разпоредбите.

"Вие като кмет сте длъжна да спазвате закона", провикна се Сидеров към Фандъкова, застанал под прозорците й на "Московска" 33.

Той не пропусна да нападне градоначалника и заради последните резултати на социолозите, според които тя е най-одобряваният политик. Сидеров обяви, че популярността й се дължи единствено и само на PR акциите.

"И на какво отгоре?", зачуди се той на високото одобрение на кметицата.

Лидерът на "Атака" използва протеста, за да повтори твърденията си, че ГЕРБ водят протурска политика.

"Защо ни е ДПС, когато имаме ГЕРБ?", попита Сидеров. Той обвини премиера Бойко Бориксов, че провежда и нерегламентирани срещи с турския си колега Реджеп Ердоган, когото лидерът на "Атака" определи като "ислямист".

"Ние обичаме нашите братя мюсюлмани, но ние не приемаме София да се превръща в малкия Бейрут и в подобие на Йемен", скочи и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той също лансира тезата на Сидеров, че София се превръща в Саудитска Арабия, като позволява шумът от джамията да се лее.

Протестът завърши с пускането на запис от звука от джамията под прозорците на Столична община –  Фандъкова да разберяла на какво са подложени всеки петък хората, които живеят в района на джамията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
2
 
6
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Много турци и предатели тук бре!Как може накой да смята, че е нормално да ти опяват с тия говорители!
292
0
 
3
 
! Отговори
Ха Ха преди 11 години
Това ми хареса. Запис и пуснали. Да пуснат такива записи и в Бояна, да се чува из цяла Бояна как пее ходжата Ха Ха
291
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Президент! БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА!
290
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бях влизал дълго в днес-а, нищо не се е променило, шепа турци, *** и няколко еврейна натискат копчета по клавиатури!
289
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi do koga shte produljava da zasramva i bez tova propadashtata durjava :d
288
11
 
6
 
! Отговори
Ало Службите преди 11 години
Защо не озъптите ВМРО и АТАКА и не ги пратите в панделата-там ромите ще им се зарадват.Стига с тоя цирк.Да се избием ли искате.Да се самосезира прокуратурата чл162 НК
287
12
 
5
 
! Отговори
виж ти преди 11 години
Аз 5 дни в седмицата минавам покрай джамията поне х 2 пъти на ден. И така бая време. Как пък да не ми направи впечатление от там някой кръвнишки да ме гледа. А за имама ...е да понавийва като оплаквачка, не че му разбирам, ама точно пък отсреща на троатоара вият поне още 3-4 кой на глас, кой на хармоника, кой мъчи някоя китара или цигулка .... шумотевици всякакви в тоя район. Нека си пеят хората. кой за вярата, кой за хлаба. Лошо никому не правят.
286
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За комшиите или добро се говори или нищо. Високоговорителите, наредба 1... то и без друго центърат е лудница, ходжата да ни е кусура. Анкара са наши хора, макар и с друга религия. Саудитите обаче, да му мислят. А са се появили тук, да сеят вражда на Балканите, ще видят пак ятагана
285
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз не го харесвам Волен ,но поне прави нещо за хората ,които живеят около джамията. Лесно е да плюеш ,ако живееш надалече и нямаш такъв проблем ,но я си представете всеки ден да те буди в пет надут високоговорител ,от който се чува виене около десетина минути. Пет пъти на ден все така. Не може да се мине от там , особенно в петък. Едни мутри те гледат с омраза и заглеждат опулено жените. Не е провокация на Волен ,може би си прави политика ,но поне прави нещо!
284
0
 
1
 
! Отговори
правопис преди 11 години
абе хора аз съм учила при социализма,ама то бива да се допусне грешка при бързане ама тук някои ме разбиват-пише се тая и собствена,деца учете се ,че една молба няма да може да напишете
283
4
 
3
 
! Отговори
от Аман до Амин преди 11 години
Песните на софийския имам заглушиха изтънко много стомашно-чревни изпускания на българската политико-икономическа ситуация. Тук седим и се пенявим дали да пее, вие, мрънка или моли той и вярващите мюсюлмани. Ми да си се молят хората. Да си вярват и наместо да говорим глупости за радикален ислям и радикално промити мозъци и на други крайни безбожници, да вземем да попрочетем малко и за християнството, че защо не и за исляма и тогава всякакви такива смешни провокаци, ще са излишни.
282
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
невиждатели че тъпите парти се чудят какво да правят че дасе гласува за тях, само палат народа за нищо такива ненормалници като партия АТАКА ,и др.ееееееееееее няма да има оправия в тяа държава.
281
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ревете само никои не виновен ми правете деца и ще бъдете мнозиството а не след време капка във морето , в сопствената си държава............
280
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** наарод-Бедна държава. Това е отвличане на вниманието. волиният С, е ***.
279
3
 
13
 
! Отговори
до мюсулманите преди 11 години
първо -не сте ми братя,защото брат не те коли,ограбва ,изнасилва,принуждава да се откажеш от Христос и да приемеш тяхния мохамед,второ-не е един и същ Бог -ние православните изповядваме -БОГ ОТЕЦ,БОГ СИН и СВЕТИЯ ДУХ ,някъде да виждате мохамед в ТРОИЦАТА и после като според вас ни е един и същ бога защо ни клахте за да приемем исляма и трето дори в светия град Ерусалим се следи нивото на звука от минаретата им и накрая-вие може да влезете в Божи гроб ,но ние в алакса не ,така ,че мислете
278
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София е европейска столица, а не терористически бардак като Анкара!!!
277
1
 
2
 
! Отговори
Възродител преди 11 години
Да сменим името на Джамбаски-Търговски.Джачбас е турска дума.
276
5
 
11
 
! Отговори
до 373 от славянин преди 11 години
В новия завет на Библията (който е даден от Христос) определено няма призиви за трепане на друговерци, жалко, че ти не си запознат с него! Ислямът например институционализира робството (виж сури 4:24, 4:92, 5:89, 24:33, 58:3), а самият ''пророк'' Мохамед е бил крупен роботърговец! А паплачта е тази с обрязаните мозъци като теб!
275
11
 
22
 
! Отговори
ПИСНА МИ !!! преди 11 години
ДА наистина е така тука сме европейска страна член на евросъюза а не провинция в Анадола ! Но така е не само в София а и във всички градове на страната турци и *** вече ни се качиха на главата . Трябва да кажем стига !
274
9
 
10
 
! Отговори
До 374 преди 11 години
Така е прав си, един случай имаше преди време в моят град с Джамията, дойдоха хора и се оплакаха че говорителите на Джамията били много силни и им пречели, от Джамията казаха че било защото искали да чуват и хората който са по надалеч, но щом пречи на околните къщи ще го намалят, така и стана - просто намалиха говорителите, а един човек който не е мюсюлманин и живее в близост до Джамията дори каза: , не виждам защо да ми пречи на мен дори ми харесва повече от църковната камбана...