София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО

Националистическите формации на протест срещу шума от джамията
Обновена: 14 юни 2012 15:03 | 14 юни 2012 12:20,
424
София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО
Миналата година се стигна да ексцесии. Снимка: архив Булфото

Няколко десетки протестиращи се събраха сутринта пред сградата на Столична община, за да изразят несъгласието си с шума от петъчната молитва в джамията в София.

Те издигнаха плакати с надписи: "Фандъкова, ти си кмет на София, не на Анкара!" и "ГЕРБ=ДПС".

В протеста се включиха основно привърженици на ВМРО и "Атака". Двете националистически формации отдавна настояват да се спре озвучаването на джамията от високоговорители и уредби.

Миналата година от "Атака" организираха протест пред джамията "Баня башъ", при който се стигна до размирици и имаше пострадали.

"Шумът от джамията нарушава Нормативна уредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти", обявиха на протеста общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки и депутатът от "Атака" Деница Гаджева. По техни думи те не искат нищо друго освен да се спазват написаните закони.

Още по темата

И двете партии значително са смекчили обаче тона си спрямо мюсюлманите. И Ангел Джамбазки, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров на няколко пъти по време на протеста заявяваха, че нямат нищо против "братята мюсюлмани".

Те неколкократно повториха, че уважават всички вероизповедания в България, но не желаят натрапване на религии.

"България не е Саудитска Арабия", заяви Сидеров. По думите му джамията в София е свърталище на ислямисти, които са дошли в София от други държави.

"Там се събират хора, които проповядват радикален ислям. Всичко това остава извън работата на спецслужбите въпреки неколкократните ни сигнали до ДАНС", възмути се лидерът на "Атака".

Той апелира към кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници да спазват разпоредбите.

"Вие като кмет сте длъжна да спазвате закона", провикна се Сидеров към Фандъкова, застанал под прозорците й на "Московска" 33.

Той не пропусна да нападне градоначалника и заради последните резултати на социолозите, според които тя е най-одобряваният политик. Сидеров обяви, че популярността й се дължи единствено и само на PR акциите.

"И на какво отгоре?", зачуди се той на високото одобрение на кметицата.

Лидерът на "Атака" използва протеста, за да повтори твърденията си, че ГЕРБ водят протурска политика.

"Защо ни е ДПС, когато имаме ГЕРБ?", попита Сидеров. Той обвини премиера Бойко Бориксов, че провежда и нерегламентирани срещи с турския си колега Реджеп Ердоган, когото лидерът на "Атака" определи като "ислямист".

"Ние обичаме нашите братя мюсюлмани, но ние не приемаме София да се превръща в малкия Бейрут и в подобие на Йемен", скочи и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той също лансира тезата на Сидеров, че София се превръща в Саудитска Арабия, като позволява шумът от джамията да се лее.

Протестът завърши с пускането на запис от звука от джамията под прозорците на Столична община –  Фандъкова да разберяла на какво са подложени всеки петък хората, които живеят в района на джамията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснете ги хората де, може да искат да влязат да се помолят в джамията. Барем да се вразумят и станат човеци...Ей Болене не се вразуми, жена ти те напусна, партийката ти се срина, прителите те оставиха на сред път. Лъжесвидетел ти казаха. Не те искат по митинги и тържества защото срамиш българите и пак си се натиснал да правиш безобразия с любовницата си...Ей Болене няма ли да те преберад там където ти е мястото най-сетне?
252
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От такива квази вишисти,с дипломи на стойността на парче тоалетна хартия,България е на това равнище!
251
7
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
Волене мнооо те молим ела запали джамията, строши 5-6 мюсюлмански глави и сритай имама... аде Сидер войвода . Запали искрицата.... аллах акбар
250
9
 
10
 
! Отговори
атакист преди 11 години
Когато в Саудитска Арабия разрешат да се строят християнски храмове,тогава ставам толерантен!
249
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвам че "образовани" с купени дипломи най-много скачат и пискат на тема образование! Сигурно се надяват на отстъпка от ДПС за тяхните поколения типаж чалгалета. На кой му пука за "образовани" чалгалета и тяхните татарла-доган дипломи - тюртамек!
248
6
 
13
 
! Отговори
пояснение преди 11 години
Много пъти от тук съм пояснявал за атентата на Буново, но пак ще се спра на това.1.Не може деяние на 3 човека да се препише на цял народ.2.Двама от участници са сътрузници на Държавна сигурност.3.Кога в Строителни войски са обучавали да се прави бомби, атогава *** служеха в трудовата повинност с кирки и лопати.4.Германия и Франция се клаха 1914-1918 и1940-1945 година през 1950 създадоха стоманения съюз и Европейския съюз.5.На света няма такова злобно,вредно,дребно племе като бугарите.
247
6
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Абе верно ли Волен и Джамбаски са раздавали кебапчета платени от руското посолство?
246
6
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Стига глупости и интириги.........!!! Българи и Турци еднакво носят тежестта на кризата.....Всеки има право да търси упование в своя Бог и по свой начин!!!
245
5
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 11 години
Колкото повече Волен , толкова повече Доган...Колкото повече Доган , толкова повече Бат Бойко...Формулата е много проста.Избори идат , избори . Споко...
244
5
 
15
 
! Отговори
българин преди 11 години
Когато в Истанбул с умиление паля свещ в църквата" Св.Стефан"издигната върху дарена от Стефан Богориди земя ,чувствам Само благодарност към религиозната толерантност на Турция?!?!Каква е тази наша Варварщина?!?
243
4
 
6
 
! Отговори
Браво 339 преди 11 години
Браво 339, няма какво да добавя. Подписвам се под написаното от тебе. Благодаря ти.
242
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ХОРА? ТОВА СА ***-ПРОВОКАТОРИ, ПРЕДИМНО С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ. ИМА ГИ В ИЗОБИЛИЕ ИЗ ФУТБОЛНИТЕ АГИТКИ, А МНОГО ОТ ТЯХ ЗАРАБОТВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО КАТО ШПИЦ-БРИГАДИ В МЛАДЕЖКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПАРТИИТЕ. ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ, ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ, НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИТЕ НА НЯКОЛКО НЕОБРАЗОВАНИ ***.
241
7
 
10
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Този Волен няма да го поканят нито вътре в джамията, нито в ДПС.Какво се натиска постоянно,не можем да разберем.През един месец пред джамията,моле ви се приберете го преди някой да го е прибрал вътре в джамията
240
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе това да ни е кахъра :DБоже с какви дребни неща се занимаваме :D
239
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то всичко ни е ок, в бг остана това да решим.
238
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен ви е виновен , той ли докара държавата до просешка тояга, дори не е бил на власт ама хейт да има и помия
237
3
 
4
 
! Отговори
dedi преди 11 години
neka si se gazyat v dgamyata te za tova xodyat- tam se xaresvat, ama da se zabrani vieneto
236
11
 
7
 
! Отговори
Хмммм преди 11 години
Европа-християнска... Колко да е християнска..и каква християнска по-точно? Православна? Католическа? Евангилистка? Петдесятна? ...Богомилска? ... Манихейска? ...ийска? Много по-против съм мормоните, дето ми висят през седмица на вратата. Много по-против съм чалтарията, която оня *** от отсрещния блок надува посреднощите, та озвучава квартала.Имама бил виел в петък. Мрънка ли..вие ли... не знам, ама вдига по-малко шум от мощните джипове и свиренето на гуми.
235
4
 
8
 
! Отговори
хм преди 11 години
за озвучаването са прави, не може в центъра на София да кънти проповед от джамия.но за одобрението към кмета не е прав сидеров - поне според мен жената си върши чудесно работата. не ме интересуват pr акциите, казвам го, защото има неща които се случват пред очите ми - в нашият квартал (Хаджи Димитър) за една седмица напълниха дупки в малките улици, изкърпиха цялото каре и продължават - какъв pr е това??? това е нещо нормално. има още доста да поработи, особено за кучетата, но аз и желая успех
234
3
 
3
 
! Отговори
do 326 преди 11 години
Амиии, очевидно говори за всеки петък, а не само за миналия...не се иска много ум да схванеш

Спонсорирани публикации