София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО

Националистическите формации на протест срещу шума от джамията
Обновена: 14 юни 2012 15:03 | 14 юни 2012 12:20,
424
София не е Анкара, възроптаха от "Атака" и ВМРО
Миналата година се стигна да ексцесии. Снимка: архив Булфото

Няколко десетки протестиращи се събраха сутринта пред сградата на Столична община, за да изразят несъгласието си с шума от петъчната молитва в джамията в София.

Те издигнаха плакати с надписи: "Фандъкова, ти си кмет на София, не на Анкара!" и "ГЕРБ=ДПС".

В протеста се включиха основно привърженици на ВМРО и "Атака". Двете националистически формации отдавна настояват да се спре озвучаването на джамията от високоговорители и уредби.

Миналата година от "Атака" организираха протест пред джамията "Баня башъ", при който се стигна до размирици и имаше пострадали.

"Шумът от джамията нарушава Нормативна уредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти", обявиха на протеста общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки и депутатът от "Атака" Деница Гаджева. По техни думи те не искат нищо друго освен да се спазват написаните закони.

Още по темата

И двете партии значително са смекчили обаче тона си спрямо мюсюлманите. И Ангел Джамбазки, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров на няколко пъти по време на протеста заявяваха, че нямат нищо против "братята мюсюлмани".

Те неколкократно повториха, че уважават всички вероизповедания в България, но не желаят натрапване на религии.

"България не е Саудитска Арабия", заяви Сидеров. По думите му джамията в София е свърталище на ислямисти, които са дошли в София от други държави.

"Там се събират хора, които проповядват радикален ислям. Всичко това остава извън работата на спецслужбите въпреки неколкократните ни сигнали до ДАНС", възмути се лидерът на "Атака".

Той апелира към кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници да спазват разпоредбите.

"Вие като кмет сте длъжна да спазвате закона", провикна се Сидеров към Фандъкова, застанал под прозорците й на "Московска" 33.

Той не пропусна да нападне градоначалника и заради последните резултати на социолозите, според които тя е най-одобряваният политик. Сидеров обяви, че популярността й се дължи единствено и само на PR акциите.

"И на какво отгоре?", зачуди се той на високото одобрение на кметицата.

Лидерът на "Атака" използва протеста, за да повтори твърденията си, че ГЕРБ водят протурска политика.

"Защо ни е ДПС, когато имаме ГЕРБ?", попита Сидеров. Той обвини премиера Бойко Бориксов, че провежда и нерегламентирани срещи с турския си колега Реджеп Ердоган, когото лидерът на "Атака" определи като "ислямист".

"Ние обичаме нашите братя мюсюлмани, но ние не приемаме София да се превръща в малкия Бейрут и в подобие на Йемен", скочи и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той също лансира тезата на Сидеров, че София се превръща в Саудитска Арабия, като позволява шумът от джамията да се лее.

Протестът завърши с пускането на запис от звука от джамията под прозорците на Столична община –  Фандъкова да разберяла на какво са подложени всеки петък хората, които живеят в района на джамията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
14
 
14
 
! Отговори
мамини сладки преди 11 години
Че камбаните само на български ти бият... та сега чуждоезичието ти пречело... Дали ще бие камбана или мюфтията ще си мрънка, на мен ми е все тая. Ако искам свещи ще паля, ак оме влече чело в килима ще бия. Оставете хората да живеят според вярванията си. Не ви радва- не ги слушайте. Никому не пречат.
232
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за да изразят несъгласието си с шума от петъчната молитва в джамията в София. ?!?!??!?!?!?Само аз ли мисля че днес е четвърътк ?
231
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А и това е единственият номер, дето Волен го може. Понеже никой вече не го "бръсне за слива" се опитва да покаже, че все още е жив...
230
8
 
12
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Да не говорим за срамнта декларзция, която приеха ГЕРБ, че е имало геноцид срещу турците при Т. Живков, като всеки знае, че не е имало. Е макар да е имало държавна политика за налагане на българските имена, но това го има във всяка съседна държава.Да не говорим, че още от преди това има атентати като тези на гара Бунево(убита е и бременна жена), и от там държавата е стигнала до извода за единна нация с еднакви имена.А тази декларация може да даде на Турция повод да съди България!
229
5
 
3
 
! Отговори
Мислещ фо нфб преди 11 години
Няма такова животно като прабългарин.Има много изследвания. Виж Проф Чилингиров, д-р *** Ценов, Библия Бесика на Гайд. За жалост са били засекретявани и скривани много факти, известни още много отдавна.Както сам казваш - прочети и си разгърни границите. :-).
228
2
 
8
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Какво следва от шума - това е център и на чужденците се ДЕМОНСТРИРА, че България е дуалистична нация, в която има българи и турци и приличаме на косово. По някое време може да искат да се отцепят и чужденците ще се съгласят, защото ще кажат, че имат джамий които озвучават ЦЕНТРОВЕЍТЕ на почти всички градове, имат новини на турски език, а скоро може да има и изучаване в училище.А както каза Ц. Цветанов - Христо Ботев се е бил срещу търските ПРЕДАСТАВИТЕЛИ, щесе окаже, че е нямало робство!
227
10
 
7
 
! Отговори
Me4o преди 11 години
Това, което се носи от джамията, е призив за молитва, както биенето на камбаната. Идеята е една и съща. Е, как да викат за молитва тихо!? Ако идете в Истамбул, ще ви продадт тениска със символите на християнството, мюсюлманството и юдеизма. Нещо повече, където и да отидете по Балканите, навсякъде се фукат колко са толерантни и търпими. То и ние с това се фукаме ("На 50м една от дръга са разположени храмове на 4 религии"...), ама само за пред хората.
226
0
 
7
 
! Отговори
ДО МИСЛЕЩ ОТ нфб преди 11 години
КАКВО ДА ТИ ПИША ЗА ДОГАН ТИ ГО КАЗА ДОБРЕ КОЙ Е И КАКВИ ГИ Е ВЪРШИЛ
225
9
 
8
 
! Отговори
хх преди 11 години
Ако Сидеров имаше нещо да ***,шума нямаше да му пречи толкова.
224
3
 
14
 
! Отговори
idiotche преди 11 години
и не знам какво сравнявате камбанения звън с виенето на мюфтията на ЧУЖД език?!?!?!?!
223
1
 
1
 
! Отговори
Р2К преди 11 години
До "Историк" Забранявам ти да се подписваш "историк"! Ти си толкова неграмотен, че дори две изречения не можеш да напишеш правилно, а за историческата ти "компетентност" изобщо не си струва да се говори...
222
5
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
И КЪМ КОЕ ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ ПРИНАДЛЕЖИ ПРАБЪЛГАРИНА?ИЛИ СИ *** ИЛИ НЕВИЖДАШ РЕАЛНОСТТА!сВЕТЪТ ИСКА ДА СЕ ОТВОРИ1ДА ПАДНАТ ГРАНИЦИТЕ!ДА ИМА ОБЩА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА А НЕ ЧЕЙНЧ БЮРА НА ВСЕКИ ЪГЪЛ...И СЪРБИ И МАКЕДОНЦИ И ГЪРЦИ СА БИЛИ ПОД ТУРСКО ИГО НО ДНЕС ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ НАС И ИМАТ ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ1ТОВА Е ПРОБЛЕМ ЗА КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ А НЕ С ОТРУДЕНИ ХОРА БИЛИ ТЕ И МЮСЮЛМАНИ!И ТЯХ ГИ МАНИПУЛИРАТ НО С ТЕЗИ ПРОТЕСТИ НЕПОМАГАШ А ВРЕДИШ НА БЪЛГАРИЯ
221
9
 
11
 
! Отговори
.... преди 11 години
Сидеров е психар.Всичко му пречи.
220
1
 
5
 
! Отговори
idiotche преди 11 години
ти си болен! аман от такива, дето, ако им духа на врата - бойко и герб са виновни! ако леко ръми - пак те са виновни! ако не им достига пипе - пак така! :)))
219
4
 
16
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Попа не нарушава обществения ред.Мюфтията с виенето - ДА!Други въпроси?Да не говорим в европа колко часовници отмерват времето с камбанен звън. Просто няма място за сравниение.
218
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А попа не нарушава ли обществения ред с клепалото?
217
0
 
9
 
! Отговори
idiotche преди 11 години
няма кво да ми се правите на интересни - ама требе да сме толерантни, ама това , ама онова! ако някой *** денонощно ви пуска муззика и фърля гюбеци - с толерантност ли ще го надвиете?! има си закони, и законите са затова - да пазят по-слабите, по-културните от по-наглите и безпардонните! няма кво да ми говорите за толерантност! тя няма нищо общо!
216
0
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
НФБ, а я кажи за Доган, ДС агента, който предаваше своите, какво мислиш?
215
5
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
БОЛЕН И КОМПАНИЯ ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРБ/ИПОН!В МОМЕНТ НА ФИНАНСОВ КРАХ,СТЕГНАЦИЯ, БЕЗРАБОТИЦА, НОВИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, СРИВ НА ДОХОДИ...ИЗЛИЗА НАЦИОНАЛИЗМА ЗА ДА ПРЕДПАЗИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ!ТОВА ЛИ СА НИ ПРОБЛЕМИТЕ БЕ БОЛЕНЕ ИЛИ МИЗЕРИЯТА..ЗАЩО НЕ ОБРАЗУВАШ ПРОТЕСТ ЗА НИСКИТЕ НИ ДОХОДИ, ЗАЩО ДОСКОРО ЛИЖЕШЕ *** НА Б.Б.И ГЛАСУВАШ И ДНЕС ЗА НЕГО? ГОЛЯМ МАНИПУЛАТОР СИ НО СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА В ЛИЦЕТО НА ДОН БОКО И ВИНАГИ ЩЕ ГО ОСЛУЖВАШ
214
0
 
6
 
! Отговори
idiotche преди 11 години
Глава втораОсигуряване и опазване на обществения редЧл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се на територията на СО, се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели .

Спонсорирани публикации