Затворници в Украйна готови да заменят решетките с фронта

Много украинци отказват да се запишат в армията, а на фронта има войници, които се сражават вече над две години
26 май 2024 19:05, Красимир Ангелов
177
Затворници в Украйна готови да заменят решетките с фронта
Снимка: БГНЕС

Много украинци отказват да се запишат в армията, а на фронта има войници, които се сражават вече над две години. Затова Киев разреши и на затворници да се запишат в армията. А интересът сред тях е голям, пише в свой анализ DW.

Осъдените в Украйна вече могат да сменят затворническите униформи с военни. Тази възможност съществува след приемането от украинския парламент на закон, който позволява на затворниците да кандидатстват за служба в армията, разказва АРД.

Според затворника Владимир Баран това е добре, той не се опасява, че може да бъде отхвърлен от другите войници: "Това е добър закон, тъй като всички украинци трябва да защитават нашата страна", убеден е мъжът. Друг затворник - Олех Омелюк - формулира нещата пред кореспондентката на АРД Андреа Бер така: "Това е най-вече шанс да излезеш."

Осъдените обаче трябва да отговарят на определени условия

Заради това от новата възможност не биха могли да се възползват всички 65 000 мъже, които по данни на украинските власти в момента излежават присъди - има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени. На първо място - присъдата не трябва да бъде по-дълга от три години. Военнопрестъпниците, убийците и сексуалните престъпници са изключени от потенциалния военен контингент. Същото важи и за осъдените за тероризъм, престъпления срещу националната сигурност, съдействие или опит за убийство на полицаи или военни.

За малцина обаче мотивацията да се запишат в армията е да излязат на свобода, казва АРД Олег Цвили, ръководител на неправителствена организация, която се застъпва за правата на затворниците. Повечето са подали молби за амнистия още в първите дни след нахлуването на Русия, но тя им е била отказана, посочва още Цвили. След като са излежали присъдите си обаче, те са отишли в армията, където се сражават и до днес. Мнозина са дали живота си на фронта.

"Ако някой иска да поправи грешката си, това е добре"

Дали съответният затворник има право да постъпи в украинската армия, се решава от съд, който не отменя присъдата, а я заменя с условна. Военните на свой ред не са длъжни да приемат бивши затворници - не всички командири искат такива, обясни наскоро украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

Командир Иван Буряк от 93-а механизирана бригада не е сред тях. "Смятам, че всеки човек трябва да получи шанса да се поправи", каза той пред украинската телевизия Suspilne. "Ако някой признае грешката си, това показва, че той е мислил върху нея. И да иска да я поправи, включително проливайки кръвта си, според мен е добре."

Доброволните кандидати за мобилизация са малко

В същото време все по-малко украинци имат желание да постъпят в армията и да заменят изтощените и често многократно ранявани войници, някои от които са на служба повече от две години.

Нежеланието за мобилизация има много причини: неуредената от държавата демобилизация, липсващите оръжия и оборудване на фронта, случаите на корупция в армията, както и страхът от смърт, раняване или осакатяване.

От 20-те хиляди затворници, които могат да бъдат мобилизирани, до момента заявки са подали цели 3000, пише АРД, позовавайки се данни на правосъдното министерство. Затворническият служител Олександър не е изненадан: "Много от осъдените биха искали да отидат в армията".

Помощ за ресоциализацията, но и рискове

Мобилизацията на осъдените е комплексен въпрос, обяснява правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". От една страна тя може да помогне за ресоциализацията, но от друга съществува опасността правата на бившите затворници да бъдат нарушени

Наскоро съд в град Хмелницки се произнесе за първи път по заявките на двама осъдени крадци, които биха искали да се сражават в Националната гвардия на Украйна. Те са издържали здравните и психологическите тестове и са в добра физическа форма, се казва в преценката на съда.

Затворникът Микола Рибалко също би искал да отиде в армията - по един или друг начин: "Нямам друга възможност. Или мога да бъда мобилизиран от затвора, или след моето освобождаване", казва той пред АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от За да се разбираме
Шестте женски поведения, които отблъскват всеки мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
145 - ДА НЕ БИ ПРЯТЕЛЯТ ТИ ДА Е КАТО ДЪРТИЯ ПЪН, ДЕТ МУ СПИРА ТОКА ПРЕЗ 5 СЕКУНДИ.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До къде стигна зелето наркоман ,затворници да защитават Украйна )))но затова ЕС и сащ отново мълчат ))
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да де, ако го пуснат веднъж от зандана, ще му видят фара след това...Вместо в кауша, директно при рашките...
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо даже не са готови, и то в никакъв случай при никакви присъди. Казват: "Вратата на килията рано или късно ще се отвори, а капака на ковчега - Не!" Така, че стига сте лъгали и манипулирали хората с такива статии. Има интернет, информация - Колкото искаш! Всеки, който реши може да щракне 2 пъти с мишката, и да се убеди, че лъжете със 120км./ч. и продължавате да ускорявате.
126
0
 
2
 
! Отговори
А бе преди 2 седмици
а,ако попадне в плен условната му остава ли валидна,а в Русия го питат искаш ли да те разменим или оставаш тук?
125
0
 
4
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
Повечето май вярват,че войната ще свърши да три години и след като са на свобода няма да бъдат мобилизирани и изпратени на фронта.
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украинците изостават. В Русия мобилизираха затворниците още преди година и половина. Без значение за какво престъпление са в затвора. Даже обществеността в някои малки градове, където хората се познават, се възмущава че човек с 2-3 убийства, лежал година-две, след 6 месеца на фронта се връща в къщи с помилване.
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако Украйна беше в състояние на Война с Русия, предполагам отказът да се запишеш в армията би се приравнил на дезертьорство и дори биха разстреляли дезертьорите. Но Украйна е във Военно положение. Как Байдън и Джонсън убедиха Наркомана да се прецака така. Ако Зеленски обяви Война на Русия, НАТО ще трябва да се намеси, а така може само да "помага" на Украйна.
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Вчера един приятел се върна от Украйна, и разправя, че хората доброволно се записват да служат в армията да се бият срещу Русия, наборните комисии не смогват, километрични опашки от доброволци."---------------------Ахахахах опашките с желаещи украинци са толкова големи, че последните са се наредили чак в Полша.
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някак си е логично главнокомандващият престъпник да опре до услугите на други престъпници.
120
1
 
7
 
! Отговори
Тео до Глупости преди 2 седмици
А приятеля ти от Украйна показа ли ти оня мармот, дето завиваше шоколада в станьол? Точно там, на Майдана се намира. Сложили са му и умалено копие на Банковая.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако не идат на повиквателна ги чакат решетка
118
2
 
5
 
! Отговори
Evropski saioz преди 2 седмици
къде е новината, където Урсула осъжда **качествени """журналисти"""*** като вас, Днес.беге ??? абсолютно не грамотни родопродажни "жнуралисти"
117
11
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 2 седмици
Вчера един приятел се върна от Украйна, и разправя, че хората доброволно се записват да служат в армията да се бият срещу Русия, наборните комисии не смогват, километрични опашки от доброволци.
116
0
 
3
 
! Отговори
волей преди 2 седмици
Холандия - България 2-1
115
1
 
14
 
! Отговори
каро преди 2 седмици
тази статия е платена и то здраво,имам приятел в кафеза в Киев повярвайте ми никой от тях не му се мре
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само преди година соро ския пар цал ДВ писаха за руските затворници на фронта като за нещо крайно нехуманно, защото много умирали. Разбира се сега тези пропагандатори намират за нещо напълно естествено украински затворници да бъдат мобилизирани, сега вече не е нехуманно...
113
8
 
2
 
! Отговори
БАНКАИНСКОТО ГоВЕДО преди 2 седмици
а РУСХКИТЕ ТРоЛОФЕ ГАЗ ПиКААТ..
112
1
 
4
 
! Отговори
Педерасти сър преди 2 седмици
Нищо ново под слънцето.
111
3
 
8
 
! Отговори
Смело демокради! преди 2 седмици
Много украинци отказват да се запишат в армията, а на фронта има войници, които се сражават вече над две години. Къде си Тагаренко, къде сте бодри атлантици, смели русофоби, шенгенски патриоти и обикновени пеферасти? Победата е наша!

Спонсорирани публикации