Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
До 215 преди 10 години
До до 213Тази тематика не се ли изчерпа? Прекалено *** и скучна е. А ти, неграмотнико, знай че във Видин има паметник на (не помня точно) някъде към 70 загинали съветски воини. И още нещо, няма да бутнем и един руски паметник, можеш да си го татуираш на дирника, робе!europa uberallesПиши грамотно, европеецо! Щом ще е на немски, тогава -"Europe ueber alles"! Донецките "украинци" са си живи руснаци. Въобще там такъв въпрос не стои. Има го в Лвiв и Волинщината! Обаче за там се точат пановете.
132
1
 
2
 
! Отговори
europa uberalles преди 10 години
До KaliningradНе ги чаткаш калинке нещата. В Донецк живеят 58% украинци, а от руснаците едва 20% (предимно пенсионери, милеещи за СССР) искат присъединяване към Русия. Останалите- както тяхните сънародници в Прибалтика се натискат за ЕС. А Путин взе Крим, за да не го изритат от Кремъл. Ферщеен?
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** изпитват оргазъм от дупенето на Русия. Кефът е неописуем, щото Русия противно на всяка икономическа логика прави съвсем политическа цена на газа. Това показва по категоричен начин, че не трябва да се ползва руски газ, ако искаш да не те командват миризливи мужици. Такова чудо като руския газов натиск върху суверенни държави няма никъде по света. Кога Русия ще стане нормална държава и ще продава газа на борсата, както правят всички останали страни производители?
130
0
 
9
 
! Отговори
fago преди 10 години
До АспарухДо всички, но без България. Нали? За нас е по-скъпичка май. Тя и за Украйна ще стане такава, че и по-висока, ако продължи да се плъзга по леденото трасе към пропастта, назована Европейски съюз (кой знае за какво е съюз и за кого?!), откъдето с рикошет ще отхвръкне към шистовите обятия на Чичо Сам. И накрая ще се сгромоляса там, където ние отдавна чакаме компания.
129
0
 
12
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Хайде стига сте ревали по повод повишаването на цената на газа за Украйна от Русия. За сведение на неграмотните, до сега Украйна ползваше промоционални цени а не борсови по споразумение подписано между двете държави. След преврата в Киев е време украинците да разберат, че дружбата дружба,а сиренето е с пари. За статистиката, за Украйна газа е 385,5 долара на 1000 м3, а за България е 443,7 долара за 1000 м3, така че кой трябва да реве не е ясно. Време е да се говори откровенно за проблемите.
128
0
 
10
 
! Отговори
Kaliningrad преди 10 години
До europa uberallesПутин е навит на референдум бе гейбер . Чечня ще се отцепи , но Донецк ще се присъедини към РОСФ чаткаш ли калинке гербава мууаахахахаха
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, че ще вдигнат цените руснаците! Защо ще дават аванта на страни с враждебно отношение към тях?
126
11
 
4
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
Дали Путин ще признае референдум за независимост на Авт. област Карелия...........и присъединяването и към Финландия?
125
19
 
4
 
! Отговори
europa uberalles преди 10 години
Дали Путин ще признае референдум за независимост в Чечня.
124
0
 
25
 
! Отговори
Аспарух преди 10 години
Всъщност цената на газа не е завишена, просто няма отстъпката, която Украйна е ползвала преди. Цената на газа за Украйна вече е такава, каквато е и към всички останали страни потребители.
123
11
 
2
 
! Отговори
batmario преди 10 години
Мисля това за неправилно.Набиват го народа така.Това ли се разбраха Путин и Обама по телефона.Май всички ни водят за носа...Путин нали е от Бялото братство що прави така?
122
3
 
31
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Малко им е 44% на тия бандерлоги и фашисти, трябва да скочи с 400%!!!
121
4
 
33
 
! Отговори
Тангра преди 10 години
очаквам довечера да се състои телефонен разговор между Обама и Путин,естествено по инициатива на Обама при който той ще се опита да извива ръцете на руснака а Путин ще си го премести в другия крачол и ще му каже....Хей,Обама що не взема да *** твойта мама!
120
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е и? Пука им на украинците. Те и преди не го плащаха (га беше жълти стотинки) и сега няма да го плащат
119
3
 
30
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
България има право да откаже да доставя много скъп газ от Русия. Но защо не отказват, а само се оплаква? Просто защото никой няма да го продават по- евтино за България. Това е лошо, но факт.
118
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руснаците са готини. Аз ако бях щях да идуя цената на газта за Украйна на поне 700-800 долара и да се оправят както знаят. Щях да експериментирам и с немската икономика. Какво ли ще стане ако немската индустрия "заработи" с цени на газа около 1000 долара. Вероятно ще компенсират със зелена енергия..ха..ха..
117
4
 
44
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Добре де, що искате Русия да ви пордава евтин газ, а не искате германците да продават евтини мерцедеси, французите и италианците - евтини дрехи и техника, американците - евтини компютри и телефони? Нали те са новите ни съюзници?
116
2
 
28
 
! Отговори
До 182 преди 10 години
Ами дай да получаваме по-евтина от друго място! Даже нали има тука роден добив, едни американци са се курдисали и добиват български газ при Дуранкулак. Знаеш ли за колко ни го продават? Айде провери и пак пиши, жмок плоскоглав!Цената ни е като за членове на богатите клубове НАТО и ЕС! Да не искаш руснаците да ни дават газ на половин цена, щото развъждаме американски бази по територията си, та да им е по лесно на янките да стрелят по Русия! Пак евтино ни го дават! Аз ако бех - 1000$
115
3
 
31
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Много благодаря ти, Америка! Санкции си да помогне на Русия да изградят своята национална независима банкова система. Русия ще продава петрол и газ за рубли- и само за рубли. Сбогом, зелена хартийка!
114
3
 
36
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
Интересно защо когато *** и украинците не си плащат газа и тока, казват че ги рекетират!Значи когато влезе човек в магазина и поиска да си вземе нещо, а на касите му поискат да си плати- това е РЕКЕТ!Нали всички реват че са зависими от Русия. Ами защо не спрат доставките на газ и да станат напълно независими! Какво сложно има тук?

Спонсорирани публикации