Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ?182Тоя си е пич!Да са мислили бандеровците.Сега ще ядат руската тояга!
112
1
 
19
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Нищо не скача!"Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит."Много манипулативно заглавие на статията!
111
3
 
16
 
! Отговори
експерта преди 10 години
На това му се вика Евроатлантическа Инфлация.
110
19
 
4
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Хаиде хаирлия да е, белким с високите цени на газа (па)Раша навакса загубите, които ще натрупа от влошените продажби на неконкурентния си петрол!Добре дошли в глобализираната икономика, таваришчи :)
109
1
 
3
 
! Отговори
До 184 преди 10 години
Относно коментар 183:Тези, които схващат иронията, пишат плюсове.Тези, които приемат изказването буквално, пишат минуси.И в двата случая това са истински българи.
108
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците сега силно ще обеднеят, но за сметка на това ще си мислят, че ще станат американци.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хартията е по-скъпа от написаното от прашките - било, е и ще бъде
106
21
 
8
 
! Отговори
? преди 10 години
Когато *** окупира Крим разбрах,че се е отказал от Сирия.Така и става.Сметка без кръчмар е неговата работа.F
105
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
славейче ти ако искаш малко по-долу целувай путин не говори за българите и си вземи хапчетата
104
4
 
30
 
! Отговори
Славейков преди 10 години
ТАКА Е, КОГАТО МНОГО ЗНАЕШ!Извод:Българино, прекланяй си ***, трай си, целувай ръка на руските братя, съгласявай се за всичко с тях и ще си живуркаш спокойно и безпробламно. Поиска ли някой, обаче, да инвестира в страната ти, или, не дай Боже, да търси шистов газ, като звяр се нахвърли срещу него и му покажи къде му е мястото.
103
28
 
7
 
! Отговори
? преди 10 години
Путин не бил като Хитлер.Не е ,той е като Сталин.Джуга, при ГОЛОДОМОРА, умори от гладна смърт 7 000 000 украинци,тоя иска същото.Сталин наричаха сатрап,тоя?
102
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като им е скъпа газта да ползват енергия от ВЕИ и няма да внасят от Русия газ! Да купуват зелен ток от България без това собствениците на ВЕИ у нас реват че не искали да им изкупуват златния ток въпреки че имали договори
101
4
 
5
 
! Отговори
Това е то преди 10 години
Уродското лице на един застаряващ руски олигарх-господар се показа.А Утро ру пише,че ,,готвели удар срещу Русия''.,,Око за око,зъб за зъб,ръка за ръка,нога за нага''-еврейските закони.Нали така разбира нещата господаря?*** знаят,но не помнят.
100
0
 
8
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 10 години
I na praktika ,kogo sankcioniraha OON ? Rusia ili Ukrina ? Ukrainskia narod pak shte opere peshkira...
99
2
 
22
 
! Отговори
САШТ преди 10 години
До ВасилевА защо ББ като обеща да премахне трите посреднически фирми -- не го направи ? Затова ще стане и 1600лв. Да е ясно, газта е висока заради многото посредници !
98
26
 
9
 
! Отговори
Булба преди 10 години
Нагъл , циничен рекет. Ама то само това могат да правят червенушките.Кръв и насилия.Но украинците ще издържат; те ще гладуват, но няма да допуснат мужишкият ботуш да ги тъпче.
97
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Космонавта 2Каква е поуката от всичко това?Тези хора(***, псевдо демократи, евреи,масони,коромпирани ченгетата,съдии и политици) разбират само от едно нещо.ГИЛОТИНА!!!Времето за разплата идва,а месеца е май. Ще ги изгоним всичките.
96
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време прабаба ми разказваше как моя братовчед учил в Москва за космонавт.Това не е майтап,а истина. Бил е много на царе но дете и супер умен. Веднъж връщайки се у дома във влак на територията на България го убиеат и изхвърлят отвлака в движение. Гадните комунисти, евреи масони и всякаква измед убиха моя братовчед. Сега щеше да е на около 50 год. и трябваше вече да управлява с желязна ръка всички ***. Каква е поуката от всичко това?Тези хора(***, псевдо демократи, евреи,масони) раз
95
23
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Само един най-долен роб и нищожество може да наведе глава заради цената на някаква си газ. Свободата е по-скъпа от всичко. Русифиля, излагате се с тези заплахи. Излиза, че вие бихте се продали заради няколко долара по-евтина газ.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и юдео-хазарите-ционисти са виновни.

Спонсорирани публикации