Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
8
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 10 години
Все ми се струва, че "ДЕМОКРАЦИЯТА" в Германия и САЩ е различна от тази в България....Някак си те представят едни неща, пък на нас ни се случват други неща...Абе има нещо гнило тук, ама не мога да хвана какво е, понеже съм си българче и съм малко тъпичък... Нищо, щом казват, че е добре - значи е добре! Да живее Демокрацията и капитализма, да пребъде свободния пазар!
72
1
 
21
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Така е, тука Путин им е включил надбавката за демокрация.
71
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се строи южен поток е изключително глупаво.
70
1
 
6
 
! Отговори
lari преди 10 години
i te se demokratiziraha kato nas i 6te qdat sredniq nai-golqm:P)4estito im
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето как беше свален Янукович: https://youtube/watch?v=voSgazBrwGM
68
2
 
8
 
! Отговори
до 129 преди 10 години
"Приятелю, поговорката е правилна... но в Русия ще разберат значението и, а не в Украина :)"Каква "мистерия" е обгърнала коментара ти, защо не споделиш с всички как ще пострада Русия от цялата работа? :)
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ранобуднитепияндетаKvo ne si vdql ve sega za programnata 2014-2020 god ni davat 15 miliarda evra,a sapard za shoseta magistrali za jivotnovudite kolko miliardi dadoha ,sled kato nashte politici kradat za kvo sa vinovni danukoplatcite na Evropa
66
2
 
15
 
! Отговори
Пиклив Атлантик преди 10 години
До ВасилевАми дай да получаваме по-евтина от друго място! Даже нали има тука роден добив, едни американци са се курдисали и добиват български газ при Дуранкулак. Знаеш ли за колко ни го продават? Айде провери и пак пиши, жмок плоскоглав!Цената ни е като за членове на богатите клубове НАТО и ЕС! Да не искаш руснаците да ни дават газ на половин цена, щото развъждаме американски бази по територията си, та да им е по лесно на янките да стрелят по Русия! Пак евтино ни го дават! Аз ако бех - 1000$
65
9
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 10 години
Приятелю, поговорката е правилна... но в Русия ще разберат значението и, а не в Украина :)
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има една стара поговорка- каквото си надробиш, това ще сърбаш, в Киев тепърва ще разберат значението й.
63
0
 
5
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
до ВасилевНай-добре е да отидеш на курс по граматика, защото виждам че като *** не познаваш отделните родове, пример "природен газ" е мъжки род, а не както ти пишеш природна газ, тъпо нали. Научи граматиката на езика, на който се мъчиш да се изразяваш, после се впускай в политическите дебати. А за твоя информация, природния газ е скъп за България , защото има много посредници на тръбата, така наречените доставчици, разни български копе*енца, които обикновено са в сянка.
62
2
 
4
 
! Отговори
Фекална промоция преди 10 години
Да дойдат да попитат за демократичната евтаназия в България вече 24 години ..... социална справедливост ? Не ставай смешен !
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не да се сдобрим с русия просто в бг всичко е нормално от към цени всеки иска намаляне на це ната нещо ама никой не иска по висока заплата кат свалиха боко протестираха за цената на тока не за заплати защо каде е сбъркано всичко
60
1
 
9
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Василев: а като толкова защитаваш ЕС, защо ние не сме видели нищо от тях бе... какво се получили от ЕС - безумни изисквания от рода на щастливи кокошки, весели прасета, да не си варим ракия и тн и тн .. цените скочиха 5 пъти, а заплатите се вдигнаха с 100 лева. търговията ни с Русия на годишна база се изчислява на между 2 и 4 милиарда лева. А от ЕС под формата на някви пикливи смешни фондчета прибираме по няма и 1,5 милиарда лева.Я се скрий от тука ***.. И като сложиш членския ни внос. СМЯТАЙ
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на украинците - скоро и у нас! А колко плащаме на *** за ядрено гориво за АЕЦ? Или и там е на око колкото поемем?
58
0
 
2
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 10 години
Ти да видиш!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е винаги можем да разчитаме на още по-скъпата катарска газ.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZA pobedata si na izborite Erdogan e bil pozdraven parvi ot PUTIN,a vie tupite komunisti revete bratski ruski narod no kakto vijdate rusnaka pove4e obi4a turcina
55
1
 
11
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Честито не само на Украйна, защото и ставката за транзит се увеличава. Демек и ние сме в кюпа...
54
4
 
29
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Братски жест вика ахахаха абе ***.. ами какво да направи Путин като тия избраха ЕС пред РУсия бе.. Украйна е загубена без стокобмена с Русия и може да фалира за броени месеци стига Путин да го пожелае.. Спри да плещиш глупости. Мислиш ли,че ако влязат в ЕС и ще цъфнат и вържат.. заплатите им ще подгонят холандските все едно.. аре моля ти се.. Ще стане какво стана и с нас.. разказаха ни играта, цените се качиха 5 пъти и закво никой не знае.. какво ми я хвалите ЕВРОПА нищо не сме видели от нея

Спонсорирани публикации