Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна
Обновена: 1 апр 2014 17:10 | 1 апр 2014 11:33, Елка Василева
224
Цената на руския газ за Украйна скача с 44%
Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На руснаците само трябва да се прави сечено. Те само от това разбират. А това, че щели да ни спрат газа, са глупости. При положение, че зимата температурите няма и един месец да са отрицателни, боли ме Г3.
92
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ако не е рекет, не знам кое НЕ Е.
91
1
 
5
 
! Отговори
До 161 преди 10 години
До Анонимен 161Това щеше да е точно така, ако ставаше въпрос за марули. Когато обаче говорим за енергийни ресурси, избора не е особено голям.
90
1
 
16
 
! Отговори
lkv преди 10 години
Санкции от САЩ и ЕС казвате ....... сега ще видят Украинците "кон боб яде ли" ? А след тях и другите големи "играчи".........
89
0
 
4
 
! Отговори
До 150 преди 10 години
То и мен някой, ако ме попита за заплата, няма да кажа колко е, а ще посмаля. Освен ако не е на интервю за работа. Аз не говоря за неща, които съм чула, а виждам сумите, които се превеждат месечно в малка ИТ компания. Разликата е, че повечето работят на граждански договор и съответно плащат 5% данъци.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
156 Прав си , как успяхме на времето през 1998 да договриме по добри цени за природния газ и тогава руснаците искаха да ни рекетират , но при Костов номерът не минава . Винаги РУСНАЦИТЕ РАЗБЕРЕТЕ СА В НЕИЗГОДНАТА ПОЗИЦИЯ ПОНЕЖЕ ТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ ПАЗАРА.Който има поне елементарни познания в бизнеса ще разбере , че най-трудното нещо е подсигуряването на ПАЗАР КОЙТО СИ ПЛАЩА . колкото и да сме мижави годишно им превеждаме 7 млрд , с тези пари можем да си купим от всеки друг
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
158 Теб към Азия ли те тегли все същия червен талибанинин си , отивай какво чакаш , живееш в свободна страна , никой няма да те спре на границата
86
7
 
29
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Да отиде Бойко премиер на украйна и с Цветелина да им направят няколко мегавата мощности зелена енергия и ще се оправят. Русия ни продавал газта скъпо.. че защо да ни я продава евтино.. защото избрахме ЕС пред нея.. защото влязохме в Нато.. защото тъпите ни политици вървят срещу Русия все едно сме някаква световна сила.. или защото жалкия ни президент едва ли не се опитва да сплашва Москва с някакви нелепи твърдения.. Българите били за Европа.. чакай малко бе *** с чие право говориш така
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 153Количеството в конкретния случай няма никакво значение, важното е да има конкурентни доставки, пример Грузия, Газпром се опитаха да ги цакат и тех през 2008 година, резулата от това цакане е, че сега Газпром плаща едни от най-високоте транзитни такси в Грузия и в същото време проадават на цени под 200 долара там и се молят за тази цена :)
84
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
153 И като беше по евтина газта защо живеехме по лошо при социализма
83
3
 
5
 
! Отговори
Димa преди 10 години
Лайновозе ,такива пишман бунтовни стихове като твойте в Украйна докараха хората дотам ,че нямат пари сега за пенсии заплати и кво да ядат+масови мародерства по улиците Кат са малко парите границата е отворена Лайновозе *** май не ти стиска,не ти се работи а;-) Ми Аре марш тогава *** на майка си в П* и втори път за бунтове да не си написал ,че току виж по политическа линия са ти огряли барети одаята .Аман от *** и *** парчета комунисти и реформатори които с бунтове ще градят държава.
82
3
 
24
 
! Отговори
До Германеца преди 10 години
Цената се определя от количеството което потребяваш.понеже си тъпще ти го обясня по-просто-значи двамата с теб отиваме да си купим домати ,ей така направо от нивата.Ти искаш да купиш 2 кг ,а аз един тир.Според теб на кой ще му ги продадат на по-добра цена.А и газа и за нас беше евтин.Само ,че като станахме европейци ,че и натовци евтенията приключи
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
150 За това изритаха старата власт
80
0
 
14
 
! Отговори
до германеца преди 10 години
Тук е редно да споменеш, че Газпром участва с 51% в изграждането на Северен поток, поради което немците получават отстъпка. Сега да погледнем "братска" България с колко процента участва в доставките си на газ...
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТочно така, сега ще разберат кон боб яде ли..
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
146 газта не е толкова страшна , но ако падне цената на петрола и са до там
77
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
139 Бъди спокоен Южен Паток никога няма да се строи , руснаците си затвитриха пътя към свободните демократични държави , поне докато Путин е на власт , до сега мимикририраха и имитираха че са станали нова свбодна страна , но сега с крим им лъснаха отново зъбките и доказаха за кой ли път че са Империя на злото. Само траябва нашите *** по скоро да си изтеглят 200 млн от общата компания , ако не са си ги делнали вече за комисионни и без това НЕК е на изкуствено дишане
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusia iznasq gaz za Evropa za 170 miliarda dolara,ako Evropa spre da vzima Putin klqka,kakto e izvestno Amerika do 2 godini stava iznositel nomer 1 v sveta za gaz
75
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази зима 3 пъти ходих в командировка в Киев. Навсякъде топло. Парното нито може да се намали, нито да се изключи. Посред зимата отварях прозорците, а съм доста зиморничава. Заплатите на колегите мин. 50% над българските за една и съща сфера на дейност и позиция. Жетоните за метрото са по 2 гривни (около 0,35 лв.).Сега всичко това ще се промени и то не в положителна за украинците посока.
74
5
 
7
 
! Отговори
Германеца преди 10 години
По братски им увеличават цената на газта, както и на нас също, малка и братска България плаща на руснаците по-скъп газ отколкото Гемания - държавата отговорна за 25 милиона убити руснаци през ВСВ.

Спонсорирани публикации