Производствената активност в България забавя темпо през юни

Най-сериозно намалява производството на тютюневи изделия
Обновена: 8 авг 2014 14:12 | 8 авг 2014 13:42,
2
Производствената активност в България забавя темпо през юни
Снимка: Ройтерс

През юни производствената активност в България забавя своето темпо спрямо предходния месец. Добрата новина е, че тя остава на положителна територия в сравнение с юни 2013 г. През шестия месец на годината ръстът на производството на годишна база е само 0,6 на сто при регистрираните през май 4,9%.

За месец индексът на промишленото производство се понижава с 1,3% на сезонно изгладена база, разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тях месечният спад се дължи отново на преработващата и добивната промишленост. Освен това най-сериозно намалява производството на тютюневи изделия.

Забавянето на активността през юни обаче бе очаквано. Тогава бизнес климатът започна да се влошава след силния старт на годината. Резултатите от анкетата на НСИ показаха, че най-песимистично настроени са ръководителите в промишлеността. За всичко това допринася основно политическата обстановка, която разводнява икономическата среда.

През юни производството на тютюневи изделия се свива с 14,9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 6,9% спрямо месец по-рано, а производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,6% на месечна база. Освен това производството на превозни средства (без автомобили) намалява с 5,9%. Това са основните фактори за свиването на преработващата промишленост на месечна база.

През юни на годишна база производството на тютюневи изделия се понижава с 25,1%, на напитки – с близо 10 на сто, а на хранителни продукти – с около 6 на сто.

За месец по-осезаемо нараства производството на метални изделия (с 6,7 на сто), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 4,1%). В сравнение с година по-рано производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета се увеличава с 24,3%, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 20,1%, на изделия от каучук и пластмаси – с 19,1%. Освен това растат и производството на основни метали (със 17,1% на сто) и ремонтът и инсталирането на машини и оборудване (с 12,6%).

През юни на календарно изгладена база има ръст само в преработващата промишленост – с 1,8% на годишна база. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ НСИ отчита намаление от 4,1%, а в добивната промишленост – с 1,4%.

Производството бе един от двигателите на икономическия растеж през първото тримесечие. През юли обаче бизнес климатът в страната се влоши още. Анкетата на НСИ, проведена миналия месец, показва, че пониженият оптимизъм в сектор промишленост се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Освен това проучването на НСИ от юли отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Ето защо можем да очакваме последващо забавяне на производвената активност.

Периодът съвпада с управлението на служебния кабинет и предсрочните избори на 5 октомври. Второто полугодие ще бъде по-предизвикателно за бизнес средата, а и като цяло – за българската икономика, тъй като смяната на властта ще забави административните процедури, които могат да създадат пречки пред компаниите.

Следващата седмица от националната статистика ще разберем дали производството отново е оказало подкрепа за родната икономика. На 14 август НСИ ще публикува експресните оценки за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
ха честито! преди 9 години
Когато герберите дойдат отново на власт производствената активност напълно ще замръзне. Както беше 4 години от 2009 до 2013 г.
1
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Цялата статия е една помия изсипана от хората, наричани от медиите "бизнеса", за да се оправдаят и да вдигат цените.Никой не им е виновен на производителите,че продукцията им, каквато и да е, спада. Нормално е. Обаче те го използват, за да вдигат цените. ЗАЩО КОГАТО ИМА ДОБРИ МЕСЕЦИ ЗА ТЯХ КАТО "ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ" НЕ ВИДЯХ НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ???? Медиите се използват от въпросниоя бизнес, за да си търсят оправдания, когато нещо не им върви и да си вземат НУЖНАТА СПОРЕД ТЯХ печалба на наш гърб.

Спонсорирани публикации