Роботи ще извършват контролни прегледи на самолети преди полет

Така времето ще се съкрати до 15 минути
Обновена: 3 яну 2015 21:48 | 3 яну 2015 21:25, Камелия Цветанова
2
Роботи ще извършват контролни прегледи на самолети преди полет
Снимка: Ройтерс, архив

Френски изследователи създадоха робот, предназначен да извършва контролни прегледи на самолети. Той е снабден с триизмерен скенер с висока резолюция, който ще открива евентуални деформации по фюзелажа на самолети преди полет, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Роботът Air-Cobot, разработен от Еърбъс груп, компаниите Akka, Sterela, M3 Stystems и лабораторията по роботика към Френския национален център за научни изследвания, ще отива сам до самолета. За да стигне до него, малкото четириколесно возило ще ползва джипиес модул.

След това двуизмерен лазер, свързан със стереоскопска камера, ще даде възможност да се установи местоположението му спрямо корпуса на самолета.

С помощта на триизмерен скенер с висока резолюция, монтиран върху пантограф, изследователите ще могат да проследят отблизо евентуалните деформации по фюзелажа и състоянието на колесника.

Благодарение на робота прегледът ще е с продължителност между 10 и 15 минути, докато извършваният от човека преглед е с времетраене трийсетина минути. Освен това Air-Cobot ще е по-чувствителен при идентифициране на аномалии, които невинаги са видими с невъоръжено око. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
smradliv alkoholig s polu erekciq osijda svetoven proglen hahahahaha neznamkakvoistan
1
0
 
1
 
! Отговори
БРАВО! преди 9 години
БРАВО!

Спонсорирани публикации