Ал Кайда пое отговорност за атаката срещу "Шарли ебдо"

Атентатът бил отмъщение за обидата срещу пророка Мохамед
Обновена: 14 яну 2015 14:17 | 14 яну 2015 12:34, Елка Василева
14
Ал Кайда пое отговорност за атаката срещу "Шарли ебдо"
Нападателите на "Шарли ебдо". Снимка: Reuters

Ал Кайда в Йемен пое отговорност за нападението от 7 януари в Париж, при което загинаха 7 журналисти от сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

"Герои бяха подбрани (от нас) и пристъпиха към действие, те обещаха и извършиха този акт за дълбоко удовлетворение на мюсюлманите", заявява Насер бин Али ал Анаси - един от лидерите на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП), във видеоматериал, пуснат на ислямистки сайт. "Ние, лидерите на АКАП, поемаме отговорност за тази операция, която е за отмъщение", добавя той.

Клонът на Ал Кайда в Йемен има предвид извършителите на терористичния акт срещу френското издание - братята Куаши, един от които АКАП обяви за свой човек малко след кървавата атака срещу "Шарли ебдо".

Още по темата

"Искаме да е ясно за мюсюлманската нация, че ние избрахме мишената, финансирахме операцията и определихме нейния лидер, - каза Ал Анаси. - Тази операция беше извършена по заповед на нашия главен емир Айман аз Зауахири в съответствие с посмъртното желание на Осама бин Ладен."

Текстът, прочетен от лидера на АКАП, е озаглавен "Отмъщение за пророка на Аллах: послание относно благословената атака в Париж", пише БТА.

Във видео, разпространено в петък, религиозен лидер на АКАП заплаши Франция с нови атаки. "Вие няма да сте в безопасност, докато водите битка срещу Аллах и неговия пророк и срещу вярващите", каза в посланието си Харит ал Надхари, експерт по шериата - ислямското законодателство - в АКАП.

12 души загинаха при нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо“, извършено на 7 януари от братята Шериф и Саид Куаши.

През следващите два дни Амеди Кулибали застреля полицайка, а след това взе заложници в еврейски хранителен магазин в Париж, четирима от които загинаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
0
 
! Отговори
нтхтвна преди 9 години
До 7Аз видях една карикатура, в коята моята страна беше изобразена като тоалетна. Не ми стана никак приятно, но и не съм тръгнал да стрелям по някого.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Принцип: Не се гаври и няма да се гаврят! Не се подигравай със светини и няма да се подиграват с твоите! Иначе всеки може да си вярва в каквото ще - Природа. Господ, Аллах, Буда, Крава, Жаба, МАЙКА и прочие!УВАЖЕНИЕ ВСЕКИМУ И ТОЛКОВА МУ Е МАЙКАТА, ХОРА! ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТОЛЕРАНТНОСТ!
7
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
Всеки има право да вярва в който и каквото си иска.Аз видях една карикатура със Исус и да ви кажа не ми стана приятно,напротив .Да не озлобяваме повече хора които са крайни.Може да има други карикатури,не е нужно да вървим с рогата напред,защото и те отвръщат.
6
1
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Кратунковец, аз съм Тенрист! За мене турци и българи са еднакви! Да си гледат кефа в *** такива като тебе!Око за око, зъб за зъб! казали такива като тебе от хр. религия!Интересно какво ли бе направил ти, ако някой от Афганистан дойде като наемен войник с войска в Бг?!Ама ние сме там с нато! Много сме толерантни, нали?!Хората си имат светини, за резлика от нас! Не се подигравай, за да не се подиграват и с тебе! Не се гаври, за да не се гаврят и с тебе! Това е принципът! Няма нищо общо с
5
7
 
3
 
! Отговори
Do 6 - islqmista преди 9 години
Ами нарисувайте и вие една карикатура. Нарисувайте ако щете десет. тези хора дето измряха няма да се върнат. Ако там беше *** или сестра ти друга песен ще пееш.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коранът почита Исус. като пророкът Иса, Мойсей като Муса, дори така се кръщават мюсюлманските деца. Оаче нито в християнската, нито в юдейската религия не се почита пророкът Мухамед. Ее, сега кой е по-толерантен?!Хайде някой да намери карикатура или подигравка с равин или поп. с папата или Мойсей и Исус от страна на мюсюлманите! Няма такава! Ама с Мухамед или ходжи - пълно! Еее. като се чешищ, ще те почещат!
3
1
 
15
 
! Отговори
V преди 9 години
Новият брой на списанието се предлага и купува в eBay (Германия) за 200-500?!. Нещо в този свят необратимо води до тотална разруха.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Алкайда хубаво пое отговорност за атентатите в Париж,ами за Алкайда кой ще поеме отговорност? Не си признават кой е създаде,ама ние знаем.
1
3
 
8
 
! Отговори
бг. преди 9 години
Абе ... слагаите ни чиповете и това е какви са тия измислени историй за Чарли

Спонсорирани публикации