Радост и цена: 1 година Крим под крилото на Русия

Празненства и концерти отбелязват анексирането
Обновена: 18 мар 2015 14:07 | 18 мар 2015 08:25, Александър Попов
188

Снимка: Reuters

Точно преди една година, на 18 март 2014 г., руският президент Владимир Путин подписа договора за приемане в Руската федерация на Република Крим. Това стана два дни след като на 16 март миналата година 97 процента от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Руската федерация, напомня агенция Франс прес.

Референдумът, приветстван от Русия, беше определен от Запада като незаконен. Последваха западни санкции срещу руски и кримски представители.

Анексията на Крим от Русия подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас, отбелязва Франс прес. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Днешният ден в Крим е обявен за неработен. Тържествата за присъединяването на полуострова започнаха още от 16 март. Днес в Москва ще има и голям концерт. Той ще се състои близо до Кремъл и ще е под надслова "Ние всички сме заедно".

Крим, който е силно зависим от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването с храни. До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето позволява.

Въпреки това 82 процента от кримчаните подкрепят присъединяването към Русия, според социологическо допитване, публикувано през февруари, посочва Франс прес.

Преди година анексията на Крим беше приветствана в Русия, където мнозина смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна, извършено от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., отбелязва БТА.

Решението на Путин да анексира Крим към Русия позволи на руския президент да се радва на рекордно високо обществено доверие. Според неотдавнашни допитвания то достига около 90 процента, посочва Франс прес.

Но заради наложените на Москва западни санкции в Русия се надигат гласове дали цената за присъединяването на Крим не е прекалено висока.

"Крим си е наш, разбира се, но колко време ще трябва да плащаме цената за това и колко нули ще има накрая на сметката. Дори Путин не може да отговори на този въпрос", написа в. "Московски комсомолец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
6
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
"Сега по същия начин Крим е официално част от Русия"Не по същия начин, а в следствие нападението на руския агресор над Украйна.Това е ясно, въпросът е ще плати ли руският агресор за престъпленията си.И отговорът е: ДА, ще плати СКЪПО !!!
101
4
 
5
 
! Отговори
До 130 преди 9 години
Под зелени човечета в конфликта за Крим и Украйна се разбират военни на заплата в Русия без обозначителни знаци. Това според Международните норми и прийомите за водене на война се класифицира като Военно Престъпление наказуемо от международното право. Лица без пагони се третират като noncombatant и се третират като военни престъпници. Подкрепата за лицата участвали в анексирането на Крим е военно престъпление.
100
3
 
6
 
! Отговори
до 129 преди 9 години
"Ще се повторя"Няма смисъл, руските лъжи и наглост няма да минат метър, примири се!
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви един пример за изкривяване:Какво четем в DW:----Крим е официално част от Украйна, но жителите му са предимно руснаци. На 16 март те са призовани да гласуват за евентуално присъединяване към Русия.----Така - Крим е официално част от Украйна!Отворете например уикипедия и прочетете Крим каква автономия има от 1991 г. т.е. от създаването на Украйна.Във дойчевеле пише, че Крим е официално - част от Украйна.Сега по същия начин Крим е официално част от Русия но и автономна област.
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Велика БългарияПърво нямаше Зелени човечета, после се оказа че има. ------------Зависи какво разбираш под зелени човечета. Тук също има - например горския
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Референдума в Крим мина според правилата. Това беше потвърдено от всички международни наблюдатели.Това никой по света не го отрече.Журналята си пишат каквото си искат.Не мога да разбера вие защо се пените?Ще се повторя:Това беше потвърдено от всички международни наблюдатели.Това никой по света не го отрече.
96
7
 
6
 
! Отговори
Велика България преди 9 години
Анексирането на Крим показва коварството на Русия. Първо нямаше Зелени човечета, после се оказа че има. Това е последния пример. Като се обърнем назад ще видим че етническия състав на полуострова беше подменен и то с дивашко насилие. Татарите, нашите кръвни братя бяха натоварени на вагони за животни като им е било заповядано да вземат храна за три дни. След това под заплахата на картечници са изхвърлени в Сибир без покрив над главата. Те не са етнически Руснаци и не биха гласували за присъединяв
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кхан ..Нахалството ти отговаря на профила но невежеството ти идва в повече...
94
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
до 106"... "Референдум" под дулата на калашници..."Тази легенда се изтърка отдавна, стига тролене. Под дулата на калашници са точно украинците. В Украйна никой не смее да изкаже критично мнение към властта, има масови политически репресии, преследвания и обвинения в какви ли не престъпления и измяна срещу дъжавата заради дреболии като руски флаг, георгиевска лентичка (в нета още има снимки на самия Аваков с такава лентичка) или просто "лоши изказвания". А бесни нацисти вилнеят безнаказано.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Справка - Уикипедия:Цитирам:"През 1991 г. територията и акваторията на полуострова стават част от новата държава Украйна, чрез административните единици Автономна република Крим и град Севастопол."От там нататък мисля, че няма какво да се коментира
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Референдума в Крим мина според правилата. Това беше потвърдено от всички международни наблюдатели.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ли и ние ще си върнем Македония? За съжаление с референдум няма да стане.
90
3
 
2
 
! Отговори
до йов преди 9 години
"волята на 3 мил" - ох ше се разплача, волята на 3 мил 15г не струваше стотинка за Путин, който сам призна, че всичко това не е било планирано (потвърдено и от западните разузн.служби). Обаче изведнъж, точно след нахлуването на войските се пръква тая мега-турбо-воля и задоволяването й, хахаха, много слаб театър, очаквахме повече....
89
6
 
4
 
! Отговори
Каракольо преди 9 години
Моля путинофилите да си представят,че това не е Крим,а е Кърджали,че не се веят руски знамена,а турски!Пак ли ще сте толкова *** в изказванията си?
88
3
 
6
 
! Отговори
до обонго преди 9 години
Точно за тия дула говоря, дето ги имаше в Крим, а ги нямаше в Шотландия или Каталуния - що се правиш на луд?Естествено, че ние няма да пращаме грам 'дуло' - има си граници, договри, закони и правила - ние сме Държава, а не примитивна *** като Русия!
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯна тях акъла ще и мдойде ...дори и късно ....но на нас никога ...25 години ЕС и Америка ни тъпчат ... в Османската империя българина не бил толкоз мачкан и долкоз беден колкото сега под властта на ЕС и США...проклет да е деня в който влезнахме в нато ..и ЕС
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през 1954 г. Крим е даден на Украйна срещу десетократно по големи територии, известни като най плодородните зърнопроизводителни райони на Украйна. Това са Белгородска област, Стари Оскол, голямата част от Воронежка област. Защо Путин не ги върне на Украйна, след като "поправя" грешката?
85
1
 
4
 
! Отговори
обонго преди 9 години
До до 105Какви дула те гонят мъжки. Ела в Шотландия или *** в Каталуния да разправяш, че референдума в Крим е незаконен. Само, че такива неща могат да направят само нации със самочувствии - у нас не е имало протести, които да не са защитавали олигарси (дали е Прокопиев, Пеевски, Дончев, Илиев, Божков, Гергов, Димитров, Златев или Арабаджиев все е олиго). Ако в западните покрайнини има желаещи да се отцепят и присъединят към България ние според теб да не пращаме грам 'дуло', а ?
84
3
 
6
 
! Отговори
сфц преди 9 години
Алооо, "осведомения"--- Крим става руски през 1774 година!! КОе му е "руското"-***!! Преди това е бил на Османската империя! Чети малко, щото с тая боза в тиквата, не те чака добро!!
83
2
 
1
 
! Отговори
Ан преди 9 години
До Глас НароденСмешен си, свали си розовите очила.

Спонсорирани публикации