Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!

Магистратите отмениха единодушно задължителното гласуване
Обновена: 23 фев 2017 15:11 | 23 фев 2017 15:11, Анисия Иванова
63
Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!
Архив: Булфото

Конституционният съд (КС) единодушно отмени задължителното гласуване, съобщава "Правен свят". Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.

С него се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.

Още по темата

Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица.

Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.

Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Задължителното гласуване бе въведено с аргумента, че така ще се неутрализира и обезсмисли купения и корпоративния вот.

Идеята обаче се обезсмисли след като законодателите се отказаха да въведат глоба за негласувалите. Единствената санкция, която бе записана в Изборния кодекс, бе изваждане от избирателните списъци при две последователни негласувания от един и същ вид избори.


 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
13
 
! Отговори
Лотос преди 4 години
Проблем номер едно е,че няма за кого да гласуваш!НЯМА!Задължителното гласуване е идиотщина,как ще ме накарат да гласувам за престъпен ***?Най просто казано,правят всичко възможно да узаконят и легализират изборите!Фалшифицираните избори!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път се убеждавам, че трябва да има промяна на Конституцията в 2 аспекта:
1. Вземането на решение на НС се извършва,когато е подкрепено с гласовете на най-малко половината плюс един от общия брой народни представители, освен в случаите, когато е предвидено по-голямо мнозинство.
2. Указ за обнародване и влизане в сила на решенията на НС се издава след задължително тълкувателно решение на КС за съответствие на решението с разпоредбите на Конституцията.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (32)

Няма такъв филм. Гласовете на тези 5-има ще формират 100% от местата в НС. Така си приеха правилата. И никой отвън копче няма да каже, докато са послушни и козируват. Нас кучета ни яли. Ние се плюнчим по форумите, вместо да мятаме павета по чугунените крaтунки в партийните централи и НС...
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съда само разбърква кашата и става все по-зле.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам тогава, когато ми предоставите избор. Ако трябва да избирам между заслужили другари, пребоядисани другари; нагаждачи; деформатори; продажници; откачалници от типа на Сидер аг, или пък Каракачанката, дето през годините на кого ли не върши услуги; крадци; мутри; агенти на ДС; агенти на Ердоги; Витков; смешници от типа на Бареков, Марешки, или пък недай си Боже - Слави, ще направя правилния избор да ходя за гъби в деня на цирка.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КС не разреши, а РЕШИ! Или потвърди. Има разлика.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдума валиден ли е, защото беше задължително.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е чак сега КС го установи?
Дет се вика пак в 12 без 5...
Учиндолеца и той ПИТА ИСКАТЕ ЛИ ЗАДЪЛЖ. ГЛАСУВАНЕ))
46
1
 
1
 
! Отговори
S преди 4 години
Ми че то като погледнеш тая сцена, какъв беше проблемът с другата.. Или пък в самата сцена.

Ей за повечето филми е така. И някой се подиграва..
45
0
 
10
 
! Отговори
барман преди 4 години
Задържително гласуване трябва да има за депутатите, защото сами са се цанили за професионални гласувачи с отлична заплата. Трябва да отпадне опцията - въздържал се. Ако не разбираш, трябва да знаеш кой да питаш за да си съставиш мнение. Все едно някой да дойде в бара, аз да го попитам какво желае, а той да ми отвърне - ще се въздържа. Ами тогава, чао, не заемай място !
44
1
 
10
 
! Отговори
Аналогия преди 4 години
Само така! Гласуването е като яденето на кюфтета - ако искаш, ядеш кюфтета, ако не искаш, не ядеш.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С риск да ме обявите за комунист ще кажа, че една от причините да не гласувам е че партиите, под предлог, че дават различни идеи, всъщност разделят обществото.
Народът всеки път, когато има избори , е фрагмениран.
Крайният резултат винаги един и същ-политиците си осигуряват всякакъв вид комфорт, а хората са "изцедени" без да получат нищо отсреща.
Волята на народа е СИЛАТА, която се иска на всички избори. Активността придава легитичност на избраните, а не техните качества.
Няма да гласувам.
42
3
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До Stereo

Ние не отиваме да гласуваме, защото смятаме, че БСП ще ни оправи, а защото трябва да падне ГЕРБ. ГЕРБ са физическа заплаха за нашият живот и този на семействата ни. Затова отиваме. Ако не отидем, оставяме нещата в ръцете на твърдото ядро на Герб, а там са безобразно нагли селяни и мутри. Геноцидът ще продължи с пълна сила, законите на Лиляна Павлова и Куневица, не само, че ще останат, но и ще бъдат добавени, нови, още по-тежки. И ако предишните са засягали нас, тези ще засегнат и вас.
41
1
 
12
 
! Отговори
Stereo преди 4 години
Излизат някакви важни политици и обявяват, че са измилили страхотен начин да оправят държавата. Начинът е всички да гласуват. Хората се връзват, говорят си, че това е страхотна идея и хукват да гласуват, после чакат с надежда резултатите от изборите. Резултатите - същия цирк, че и по-голям. Идват следващите политици и отменят невероятната идея.

Същата история като с шофирането на фарове, намалели били проишествията. Намалели друг път...

Не мисля да гласувам.
40
3
 
11
 
! Отговори
factotum преди 4 години
Със и без задължително гласуване Бойко е пътник!
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме им на *** че няма да гласувате. Те ще си измислят колкото гласове им трябват и пак ще вземат субсидията. Както е казал другаря Сталин: Не е важно как гласуват, а кой брои гласовете.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще отида да гласувам само когато гласуването стане поименно, а не анонимно. Тоест - никога.
37
3
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Когато Патриотарите го вкарваха мазно на Тиквето в задният двор с тоя закон, КС мълча като риба, при явно, нагло и безпардонно нарушение на Конституцията. Само аз нарувах в общественото пространство като ненормален, а не съм конституционен съдия. Сега вече въпросът е, защо КС подкрепя ГЕРБ? Защото като виждат, че ще загубят изборите, веднага отключиха белезниците;))) Ми вий пак ще ги загубите, със или без КС.
36
1
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 4 години
БГ -пародия..
35
14
 
13
 
! Отговори
Халю Балю преди 4 години
За пореден път се убедих че конституционния съд както и всички политици работят против народа. За пореден път ще го кажа че докато не играе дървото няма да се оправим.