Нотр Дам ще оцелее - историята на Монте Касино и Фрауенкирхе го доказва

Кои емблематични сгради са преминали през огъня?
Обновена: 17 апр 2019 18:49 | 17 апр 2019 18:40, Нели Христова
45

Църквата Фрауенкирхе в Дрезден - унищожена през Втората световна и възстановена през 1990 година.

Снимка: Twitter

“Но трябва да се замислиш, че Норт Дам няма да е там някой ден.“
- "Преди залез“, 2004 г.

Норт Дам продължава величествено да се издига над Париж вече 856 години. Оцелява по време на Френската революция, когато е силно повредена, а на парижани им отнема 20 години да я върнат обратно във форма. Продължава да бди над града си по време на Първата и Втората световни войни. Оцелява при инвазии, във войни и дори напук на безсърдечието на Хитлер. Ще оцелее и след този пожар.

Макар Стрелата и целият покрив на Норт Дам да са напълно изгорели, надежда за тях има. И историята го показва. Не за първи път историческа сграда, значима не само за държавата си, но и за целия свят, е застигната от глупостта на човечеството. Някои от тези, които буквално са сравнени със земята, се издигат отново от прахта, подобно на птицата феникс.

През 1944 година, по време на втората световна война, абатството Монте Касино е напълно унищожено от американски снаряд. Убити са 230 цивилни, които търсели спасение от сраженията в светата обител, който се издигала на хълма над град Касино от 529 година, когато Свети Бенедикт открива манастира. През годините, сградата оцелява при много нападения и дори разрушения в следствие на земетресение и пожар, но не успява да издържи на бомбите, които не оставят нищо след себе си. Но сега, когато отидете в Касино, Абатството все още се издига над града. Как? В началото 1950 година италианците започват да го издигат отново. Папа Павел VI го открива след малко повече от 10 години – през 1964 г.

Дълго време църквата Фрауенкирхе е част от пейзажа в Дрезден и нито един от жителите на града не може да си го представи без нея. Може да се каже, че Фрауенкирхе (Църквата на нашата дама) има същото значение за тях, както Нотр Дам за парижани. Една година след като абатството Монте Касино е унищожено, в жертва пада и  Фрауенкирхе. От нея остава само фасадата. Всичко останало е купчина пепел. Варовикът започва да се разпада при 800 градуса. Когато снаряд пада над Фрауенкирхе, температурата достига 1000.

Емоционално разбити много германци напускат града, защото не могат да понесат загубата на църквата. А през 1990 година, десетилетия след разрушаването й, майстори от цял свят се събират с една мисия – да я издигнат отново. Сега, тяхната Дама, Дамата на Дрезден, отново се издига гордо над града, а много от онези, тръгнали си заради липсата й, се връщат обратно в родното си място.

Дори Белият дом някога е горял, точно в пика на разрива на отношенията между британците и американците. През 1812 година Америка за първи път обявява война на друга страна. Битката е кървава, а Великобритания търси помощ от тогавашната си колония – Горна Канада. Когато президентът и първата дама напускат Белия дом, британските войници запалват сградата и цяла вечер добавят още гориво към пламъците, за да са сигурни, че ще продължи да гори и на следващия ден.

Въпреки всичко, Белият дом е възстановен, а американският президент спокойно живее в него, давайки съвети от хиляди километри на парижаните, как да се справят с огъня. За щастие, те са достатъчно подготвени и знаят как да реагират.

Това доказва Реймската катедрала "Света Богородица“, която много прилича на Нотр Дам. 100 години – толкова отнема на французите да я издигнат, след като започват строежа й през 13-ти век. Между стените и са кръщавани бебета, короновани са крале. Тя е виждала толкова много промени в света, когато започва Първата световна война. Нищо не е толкова опустошително за Реймската катедрала, колкото последиците от нея. Между 1914 и 1918 година местните жители яростно се опитват да опазят "Света Богородица“, като трупат торби с пясък около нея.

Това запазва долната част на църквата, но когато огънят обхваща горната – тя вече не може да бъде спасена. Металният покрив се стопява. Дървеният интериор изгаря. Повече от 300 ценни предмети са изгубени в огъня.
През 1920 година обаче започва работа по възстановяването на  Реймската катедрала. По време на Втората световна война, тя е съвсем леко засегната, а сега отново се издига в пълното си величие.

Норт Дам, както и тези преди нея, оцеляват. Поне за нашето поколение, репликата от  филма "Преди залез“ може и да не стане реалност. Но други сгради, реликви, градове, нямаха този късмет.

Преди 200 години Бразилският национален музей е бил дворец. През последните няколко десетилетия, той бе дом на ценни исторически факти от цял свят. Но през септември миналата година пожар унищожи близо 20 млн. от тях. Много малко бяха спасени. Сградата навярно ще бъде възстановена, но това, което изгоря вътре в нея – част от човешката история, никога няма да бъде върната.

Сирия, от друга страна, няма възможностите, нито средствата да възстанови своето изгубено богатство, предвид положението, в което се намира. Поне засега. Бъдещите поколения, за жалост, никога няма да могат да посеят Палмира в пълния й блясък.

Може би някой би си казал "това са само сгради“. Но за всяка една от тях, символ на много повече от просто град, а на култура, развитие, талант, история, е пролята поне една сълза. За всяка една от тях е бил пожертван поне един живот, както по време на строежа на Норт Дам. И всяка една от тях ще продължава да е символ на своята нация, въпреки огъня, водата, капризите на природата и най-вече – глупостта на човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
11
 
! Отговори
Vive la Republique! преди 5 години
Нотр Дам не е пострадала като Монте Казино или като Фрауенкирхе! Що за нелепи сравнения! Първите две са сравнени със земята и превърнати на сол! Докато Нотр Дам дьо Пари е с изгорял покрив и кула! Всичко останало е Запазено! Реликвите, Големия кръст, Двете кули с огромните камбани, стъклописите, олтара. Пожарникарите са свършили наистина изключителна работа. Надявам се до няколко години тя да бъде напълно реставрирана и отново да видим Божият Храм да сияе гордо в пълен блясък над Париж!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красива статия !
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църкви, катедрали, дрън-дрън!На трябва да забравяме, че и двете световни войни започнаха в и от християнска, цивилизована и незнамсикакваоще, Европа.Не от Азия, не от Африка.
34
3
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Големи ярки примери . ОБАЧЕ, да попитам тогава имало ли е етническа толерантност... глобализъм .... политици с меки китки .... държавници - еврейски марионетки ... и народ превърнал вярата си в позьорство и фалш .Нотр Дам вече никога няма да бъде същия, за жалост .
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Трoлове ЕврейскиТвоята родина Русия ще се разпадне за втори път в рамките на 30г., а за Запада има кой да мисли. България винаги си е била тук, в Европа, далеч от азиатските oрди на които служиш. Пий си хапчетата да не направиш някоя беля от жлъч. Между другото Мaсква е града с най-много мюсюлмани в Европа.
32
3
 
5
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 5 години
и да триете и да не триете нищо не се променяцелия исламски всят ви се смее и ви презира защото показахте колко сте слаби и жалкисега ще ви залее вълна от исламски терор и не само в европаи колониите си ще загубите западната ви толерастка цивилизация се състоя благодарение на глупостта и алчността на искукалите 100 годишни водачи на еврейските кланове които управляват западна европа от столетия а нашето тъпо държавенце пак се оказа на страната на губещите .....
31
3
 
8
 
! Отговори
Жалкия Геронтофил преди 5 години
и пасивен хомосексуалист Макрон може да се прави че катедралата сама е изгоряла обаче това не променя нищоцелия исламски свят разбра колко слаб, нищожен и жалук е западасега ще ви залее вълна от исламски терор, скоро цялата ви *** толерастка западна цивилизация ще падне и ще ви помохамеданчат всичките
30
4
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Френска работа. И черквата си не могат да изгорят. На времето Гошо Тарабата подпали Райхстага и мани дето не можаха да го осъдят, ами след време успя да я съсипе тая нашата /не неговата/ държава!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега този тежък случай, който е привлякъл вниманието на цяла Европа и цял свят върху Франция. Но всичко е лицемерно, дори и съчувствията. И най- лошото е, че никога, никога западняците НЕ съчувствали и НЕ са помогнали на източно - правосланвите гърци, българи, сърби...Къде беше светът и Европа, когато Константинопол, Византия, България, Сърбия паднаха под турско иго? Къде беше Европа, когато латиняни и турци са съсипвали византийски величествени църкви, включ. и Света София и Хора?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде бяха западняците римо-католици и другите европейци, когато турците са клали невинни българи, и по нашите свещени Български земи са били унищожавани и запалвани Български Православни манастири и църкви?Хубаво е българите да дават ВСЕКИ МЕСЕЦ част от заплатите си за БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ. Вместо да се дават ИЗЛИШНИ пари за цигари, алкохол , дрога и бо.клуци, по- добре е българите да дават ЧАСТ от заплатите си за Българщината - за българските църкви, манастири, читалища
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това определено е лоша новина - за Франция и за всички християни, независимо Православни или римо- католици. НО мисля, че не трябва да се прекалява със съчувствията, защото повечето НЕ са истински и не са от сърце. Французите няма да стоят безразлично и ще направят нещо за възстановяването на техния храм - Нотр Дам. Редно е ние, българите, да заделяме ВСЕКИ МЕСЕЦ част от нашите ( макар и скромни) заплати за БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ и БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде бяха западняците римо-католици и другите европейци, когато турците са клали невинни българи, и по нашитесвещени Български земи са били унищожавани и запалвани Български Православни манастири и църкви?Хубаво е българите да дават ВСЕКИ МЕСЕЦ част от заплатите си за БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ. Вместо да се дават ИЗЛИШНИ пари за цигари, алкохол , дрога и бо.клуци, по- добре е българите да дават ЧАСТ от заплатите си за Българщината - за българските църквки, манастири, читалища
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега този тежък случай е привлякъл вниманието на цяла Европа и цял свят върху Франция. Но всичко е лицемерно, дори и съчувствията. И най- лошото е, че никой, никой от западняците НЕ са съчувствла и НЕ са помогнали на източно - правосланвите гърци, българи, сърби...Къде беше светът и Европа, когато Константинопол падна под турско иго? Къде беше Европа, когато латиняни и турци са съсипвали византийски величествени църкви, включ. и Света София и Хора?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това определено е лоша новина - за Франция и за всички християни, независимо Правосланви или католици. НО мисля, че не трябва да се прекалява със съчувствията, защото повечето НЕ са истински и не са от сърце. Французите няма да стоят безразлично и ще направят нещо за възстановяването на техния храм - Нотр Дам. Редно е ние, българите, да заделяме ВСЕКИ МЕСЕЦ част от нашите ( макар и скромни) заплати за БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ и БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е просто една сграда,ще я има пак, но няма да е автентична,нищо кой знае какво не е станало
22
0
 
8
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Хора, разберете ! Дори нещо да се възстанови, то това няма да е автентично и оригинално. Едно е да влезеш в катедрала на 8 века, друго е в нещо реконструирано оня ден. Не е едно и също. Възстановка и реконструкция не е оригинал. Просто не е същото.
21
0
 
4
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
Фрауенкирхе е една изкуствения, каквато скоро ще се превърне и Нотр Дам. Автентичността е безвъзвратно изгубена. Особенно след изхвърлянията на Макарона как искал до 5 години да я реставрират ми става ясно колко набързо ще претупат работата. Специално немците сами са си виновни, да не са започвали две световни войни и да не са пекли хора в пещи. После ревът, че ги сравниха със земята. Ами всяко действие си има съответното по сила противодействие.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Муслитата бърза да се радват! Днес дарихме с жена ми 250 евро за Нотр Дам. Още по-лесно ще даря за 100 кг. ТНТ. Има доста джамии за бутане... И тикви за .....
19
1
 
3
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Авторът добре се е постарал да потърси сравнителни случаи. Само че другите църкви са съборени по време на война, на хаос. А тук уж става въпрос за време на тържество на Макроновата политика, за майсторско обновяване на тая църква, пък видиш ли вековната гордост на Париж за няколко часа беше унищожена. И веднага Макрон се радва че за 5 годишни ще я възстанови. Нищо сериозно не е станало. Просто нови пари за някои близки фирми. Или за подарък на новите жители на Париж - мюсюлманите.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До над пушекаКакво значение има? Всички знаем какво е.

Спонсорирани публикации