За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит

Средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв.
Обновена: 30 апр 2019 07:52 | 30 апр 2019 07:00,
65
За жилище: Все по-често българите теглят и ипотечен, и потребителски кредит
Снимка: pixabay.com

Българинът е изтеглил кредити за над 20 милиарда лева. Това показват последните данни на Европейската централна банка.

Най-голям е ръстът при потребителските заеми, които са значително по-скъпи. У нас те нарастват с по-бърз темп от ипотечните, показват изчисленията на БНБ. За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, пише bTV.

Българинът като политиците – търси имоти "на зелено"

Според икономисти, обяснението от една страна е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания.

Още по темата

Вместо това, сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем, въпреки че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи.

Магдалена Добрева търси двустаен апартамент от около 80 квадрата. Разчита на ипотечен заем от банка и малко спестявания. Споделя, че планира да изплати кредита за около 30 години, ще плаща около 700 лв. на месец.

Не би теглила и потребителски заем, за да дофинансира покупката, тъй като знае, че те са по-скъпи. Според икономисти обаче това е все по-честа практика.

"Това се прави в случаите, в които доходите позволяват, но това е опасно. Това, че доходите в момента го позволяват, не означава, че и занапред ще е така", заяви Десислава Николова, икономист от "Моите пари".

Търсят се къщи около София, но цената да бъде от 25 до 60 хил. евро

Класическото правило е общият размер по всички заеми да не надхвърля 40% от чистия доход в домакинството.

Анализ на "Моите пари" показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. И макар покачването на лихвите да беше отложено, според икономисти в рамките на година, две – то ще стане факт.

Цените на имотите нарастват с по-бавен темп, отчитат от бранша. В последната година те са поскъпнали средно с 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Като не стигат преди 4 години
Като не стигат парите , а цените безумно високи !!!!!!
52
2
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Така е в цивилизацията - притиснати от нужда роби на банките ставаме. Цял живот работим за банкерите.
51
2
 
5
 
! Отговори
Мислете! преди 4 години
Защото сте зависими от банките.Цял живот-дълг...Това е демократичният капитализъм.Докато плащате лихвите,ще Ви е трудно.После-пак същото,само дългът става все по-голям.Накрая ще платите два пъти повече отколкото сте взели,ако изобщо имате пари да платите!
50
0
 
15
 
! Отговори
ГРЕПландия преди 4 години
Защо в БЕ гЕ то няма закон за фалит на физически лица ???? Толкова ли силно Хампарцуманиян Ви е стиснал за топките ????? 26.05.19 - Гласувай Народе !!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ми кредит за казан, плащам обратно в ракия!
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята и всичко на нея,хора растения и животни,са Божие творение.Защо да робувам,за да живея? Тази работа с парите,не ми харесва.Ако някой иска пари,да си ги държи,но да не ме принуждава да му слогувам за тях.Който се е родил,има право да живее според своите си разбирания,и спазвайки законите на ,,Най-Висшият''.Ама да ме докарват до нивото на животните,няма да стане,пикая на парите им,да си държат в ,,задният джеб''.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Ще добавя, че трябва да се инвестира спестени то, но не така, както го правят масово хората. Инвестира в себе си, в бизнес начинания, в акции, в други хора, в общността си. А и повечето "забавления" които хората харесват, са просот едни свръхпрехвалени глезотии. Мишелинови ресторанти, екскурзии до Дубай, луксозни автомобили, iPhone... Не *** нещо, ама на "милениалите" им се зима акъла от глупости.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз например теглих кредит за кон и каруца. Не, не съм ром! Почнах да се пре-интегрирам заради географските особености на страната.
45
3
 
17
 
! Отговори
Ауди душегуб преди 4 години
Някои теглят и кредит да си платят тока и водата. Ама бърз, мЛого бърз. Щото в Бг е така. Тая държава е объркала съюза. Трябваше да е в Африкансия, а не в ЕС.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕдин приятел програмист си взе на ипотека жилище ,плащаше по 2хил лева на месец и си изплати жилището за 10 години.Аз не съм програмист и си купих без заем. Така е най-изгодно.
43
2
 
27
 
! Отговори
Do 47 преди 4 години
Спестяват ,спестяват тъкмо съберат и живота минал в лишения . Истината е по средата Трябва да се спестява но и човек да не се лишава от удоволствия
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lordaНякой хора спестяват. Деруги ходят по ресторанти, екскурзии, взимат си телефони, коли и след 10 години - хъ ... нищо не останало.
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другият варинат - На село, 2 декара земя, почвате да копаете тая година, догодина основи, след 2 години първия етаж е наполовина годов, след още една година вече има за живеене, след 4 години... Имате къща. Само се изисква, да вкарате всички средства, нерви и свободно време в нея.
40
3
 
13
 
! Отговори
Krali Marko преди 4 години
За собствено ползване, става някак си дори и да падат цените. Поне има къде да живееш. Проблема е, много от покупките са с "инвестиционна" цел, т.е *** мисли че накрая ще е най хитрия като купи апартамента в София..
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Значи преди 2009-а, твоят човек тегли заем и плаща почти 4 брутни средни месечни заплати (защото бяха около 510 лева 2008-а) като месечна вноска. Да ги беше инвестирал ... сега щеше да има пари за 12 панелки ...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Krali MarkoНякой хора искат място, къдеот да живеят. Като си направиш сметката, че можеш да издържаш на тези вноски, дори и да паднат цените, няма да е проблем.
37
5
 
13
 
! Отговори
Krali Marko преди 4 години
Трябва да си пълен *ретен да купуваш на тея цени. Пазара търпи известно време аномалии като тази, но после не прощава. Просто повечето хорица не знаят в какъв филм се вкарват с тези "инвестиции"..
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек ако не работи като програмист по-добре да забрави за ипотека.Един приятел програмист си взе на ипотека жилище ,плащаше по 2хил лева на месец и си изплати жилището за 10 години.Не всеки може да си позволи да заделя по 2хил лева и да води приличен живот в София. А да се правят далечни планове за над 10 години е несериозно. Едно жилище ако не можеш да го изплатиш за 10 години значи не е за теб.
35
5
 
28
 
! Отговори
Дрън- дрън преди 4 години
Хората до последно отбягват кредитите, защото са неплатежоспособни! Говорим за мнозинството обикновени хора. Те едва ли и ще покрият критериите на банките, за да им отпуснат такива баснословни суми за закупуване на жилище! Отново се опитвате да ни покажете колко сме забогатели, без ние самите да разберем!
34
3
 
12
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Има три начина обикновения човек в България да си купи жилище.Първият е, ако има наследствени имоти, които да продаде и с парите да купи жилище или по-голямата част от него, а останалото с кредит.Вторият начин е да събира 10-20 години пари всеки месец, примерно по 500 лева и след 10-20 години със спестените 60000-120000 лева да си купи каквото може, евентуално и кредит да вземе. След време, да го продаде и да си купи по-голямо пак с кредит.Четвъртия начин е голям кредит, когато живее под наем

Спонсорирани публикации