Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
4
 
8
 
! Отговори
Пуканката преди 4 години
Космическата надпревара през 70-те години-Мосфилм срещу Холивуд . Не казвам че е нямало полети .ИМАЛО Е. Но, заради пустото ге*йско "Кой да е по-по-най" е имало голямо преувеличаване на постигнатите резултати . Вярвам че Рашките са правили полети ,но колко и как - повечето все още е засекретено . При американците е същото . Дълги години крити данни за полетите.А когато ги разсекретяват се оказа че много от данните са загубени или унищожени. А когато няма ясни факти конспираторите триумфират.
303
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хоризонтът:Хоризонта на Луната зад астронавта и тоя в отражението на шлема му са на една линия,което е възможно само,ако апарата е бил поне на 2м. височина,а знаем,че "Хаселблада" е бил закрепен на гърдите на астронавта.Да не споменавам перфектната осветеност на "героя" в условията на абсолютен вакуум,където няма разсеяна от атмосферата светлина и контраста "осветена/неосветена" част е огромен.Почти нищо не може да се види от нещата в сянка,а тук се виждат дори шевовете на "костюма"..
302
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за да не се хабят напразно "Аполо-феновете",ето една задачка с много ПОНИЖЕНА трудност:-Погледнете снимката горе,дадена ни от НАСА като "снимка,направена на Луната"..Какво виждате?-Сянката на снимания пада на дясно от него,тоест,св. източник е бил в ляво от него....такааа...Сега се вгледайте в отраженията на шлема му!:-Там сянката на СНИМАЩИЯ е почти перпендикулярна на тая на снимания!!!...Как според вас може да стане това при условие,че ЕДИНСТВЕНИЯ светлик там е Слънцето?!
301
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците кацнаха а ние само гледахме. Па даже и не гледахме щото не ни пуснаха по телевизията кацането по политически причини.
300
0
 
1
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
О, свещена простота! КОЙ Е ПРОИЗНЕСЪЛ тези думи?
299
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от евроатлантически фалшификации и фалшива пропаганда
298
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Луната никой още не е кацал с изключение на астронавти от третия райх.
297
1
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
ДоДо Само питамНе мислещи индивиди,нямащи възможност за критично мислене винаги е имало навсякъде по света. В САЩ също. Глупостта няма националност! Просто хората не са еднакви. Различни сме. Някои още вярват, че Земята е плоска?! Сега всеки може да покаже в нета колко му е умственият багаж. Дай му клавиатура и му гледай сеира. Луд умора няма! Какво би казал по този повод проф.Виден Табаков? А може би и той не се раждаш? Хахаха !
296
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питам МНОГО Т..О ИЗКАЗВАНЕ
295
13
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Колко ли омраза трябва да изпитваш към САЩ за да твърдиш, че техните мисии до Луната са неуспешни? И само защото господарите ти не са успели да кацнат първи и са ти заповядали да ги мразиш.
294
3
 
8
 
! Отговори
КонСпиратор преди 4 години
Що така с лошо към Американчетата ? Само гледате да ги разплачете. Не ги дразнете . КАЦНАЛИ СА. ...... Ама вече не помнят как . Случва се . Дано Мъск "кацне" . От 70-те до днес компютърните ефекти много напреднаха . Ще гледаме "кацането" с удоволствие ....... и кофа пуканки.
293
7
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
кацнали са на луната преди 50 години краварите и днеска даже го отпразнуваха ,като излетяха до МКС за поредин път с руска ракета :)Не мога да им вярвам за нищо вече на тез измамници!ФАЩ е лъжа и пропаганда нищо повече!
292
5
 
14
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
Поправка - научната фантастика "Кацането на Луната" навърши 50 години.
291
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ку чето Лайка донесе снимков материал, като доказателство, че земята е плоска.
290
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А централна канализация в големите градове в моГучая кога?
289
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можете до сибир да стигнете без инциденти.
288
6
 
9
 
! Отговори
1+1 преди 4 години
Интерсно е, че все още има наивници от коментиращите по долу, които вярват, че човешки крак е стъпил на луната. В тази фантастична приказка даже и американците не вярват, тиражират си я ей така за самочувствие и да се възхищават на глупостта на другите, че им вярват.
287
1
 
5
 
! Отговори
Нютон преди 4 години
Крайчо, прдполагам, че много разбираш от орбитална механика. Къде си публикувал твоите изчисления? Трябва да е наистина велик труд.
286
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Първият ходил на луната е български арменец. Казва се Ян Бибиян. Документирано е от Елин Пелин. С него е бил и българина Калчо. 80%от грамотното население на света не вярва че САЩ са ходили на луната. Американците би трябвало да предстявят доказателства или просто да си признаят че са правили пропаганда.МКС е на 300-350 км. от Земята а Луната е на близо 400 хил. км. сами си дайте сметка дали е възможно даже и сега да се отиде на луната.
285
1
 
4
 
! Отговори
Кестенява луна? преди 4 години
Абе, вие наистина сте уникални зомбита. Ясно, че руските учебници са цялата истина, но толкова да не си ползвате главите... Погледнете някой път нагоре. Тя се вижда (Луната).

Спонсорирани публикации