Екзорсизъм, смърт... Дори и в XXI век – лов на вещици на Острова

Близо 2000 деца са станали жертва на физически тормоз
17 ное 2019 20:10, Нели Христова
56
Екзорсизъм, смърт... Дори и в XXI век – лов на вещици на Острова
Снимки: Flickr

Гоненето на вещици би трябвало да е останало далеч в миналото на човечеството, но във Великобритания изглежда, че нещата не стоят така.

Близо 2000 деца, а вероятно и много повече, са станали жертва на физически тормоз, тъй като се появили съмнения, че са вещици. Феноменът не е нов – съществува от няколко години, но случаите през 2018-19 са се увеличи с 20%.  Има и няколко смъртни случая в следствие на екзорсизъм.

Децата, набедени за вещици, имали следи от завързване, порязване, изгаряне и побой. Всичко това се извършвало в името на ритуали.

Националният център FGM, който се занимава с деца, станали жертва на тормоз заради вещерство, са категорични, че увеличаването на случаите е „притеснително и неприемливо“.

"Въпреки че е позитивно, че извършителите са заловени и децата получават нужната помощ, има още много да се направи, за да се сложи край на тези насилствени практики“, казва пред The Independent ръководителят на центъра Лийтън Бартоломео.

Той е категоричен, че проблемът е глобален и не е свързан с една конкретна религия.

"Наблюдавали сме всякакви случаи, дори в семейства, които нямат религиозни вярвания“, обяснява Бартоломео.

Децата често стават жертва на тормоз заради физически различия, умствена изостаналост, ментални проблеми, невъзпитано държание или необичайни умения. Тези характеристики се приемат като доказателство за обладаване от демон, зли духове или вещерство. Голяма част от случаите са в семейства с финансови затруднения, които са претърпели развод или тежка болест и децата са се превърнали в изкупителна жертва.

"Има някои религиозни водачи и организации, които са замесени, но понякога насилието става само и единствено в семеен кръг. Те сами диагностицират проблема и търсят неговото разрешение“, казва Бартоломео.

Той предупреждава, че въпреки, че има деца, които са загинали заради подобен тормоз, изучаването на проблема е изключително малко.

“Виктория Климбие умря преди 20 години и досега няма достатъчно предприети действия по случая. Това е тема табу – хората не говорят за нея, а някои вярват, че ако споменеш нещо такова, привличаш зли духове“, обяснява Бартоломео.

Виктория е 8-годишно момиченце, които умира след системен тормоз от леля си, която вярвала, че детето е обладано от зли духове. През февруари 2000 г. тя почива от хипотермия и недохранване, след като е била системно пребивана и изгаряна, държана гладна и завързана в продължение на дни в следствие на екзорсизъм в Лондон.

През декември 2012 година майка изкорми детето си, след като също заподозря, че е обладано. Майката е изпратена в психиатрична клиника, след като била открита до трупа на детето, клатейки се и повтаряйки пасажи от корана, които слушала от MP3-ка.

Седмица по-късно 15-годишният Кристи Баму е удавен от семейството си, след като е обвинен, че прави магии на по-малко дете. Другите му братя и сестри също са били пребити, тъй като роднините им решили, че са вещици, но се отървали от по-сериозни наранявания.

През 2013 година 8-годишната Айша Али също умира, след като майка й я пребива, вярвайки, че е обладана от демон.

Според доктор Лиса Оукли, родителите вярват, че правят правилното нещо за доброто на детето. Има случаи из цяла Великобритания, сред всички религии, но проучване сред учители, полицаи и социални работници показва, че никой от тях не е достатъчно подготвен да разпознае такъв проблем.

През тази година е започнало и първото дело, в чиято основа са обвинения във вещерство. По време на разследването, майката, която била изправена пред съда, кълняла полицаите и съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средновековието, събудете се :) 21 век сме :)
27
17
 
10
 
! Отговори
от 25 лично мнение преди 4 години
Препоръчах книга,която ме трогна искрено за нещастната съдба на младо 14 годишно момиче, останало сираче и набедено за вещица по време на Средновековието и ми е странно защо веднага ми написахте минуси? Ако сте чели книгата и не сте я харесали, дайте аргументи. В книгата няма магии а фанатизъм и злоба от ,,добрите пуритани". Момичето се е научило да чете и пише от баба си,която са обесили като вещица,а е била обикновена акушерка. Моля не слагайте минуси,ако не сте запознати със съдържанието.
26
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива, които се маскират като вещици и почитат хелоуин не са за жалене. На хелоуин прилича на чистилище.Cмaxнaтa нация, нямам думи...
25
5
 
7
 
! Отговори
само питам преди 4 години
И до ден днешен в България има хора дето се пишат ясновидци и магове. Не забравяйте и Баба Ванга. Дори тези хора да предположим,че имат някакви способности вероятно 1% са истинските от тях,защо пък трябва да бъдат убивани?? Да виждаш бъдещето според мен е дарба. Защо трябва винаги да е намесен рогатия?
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно са имали пъпка на носа Lol Това е изцяло основателна причина да бъдат обявени за вещици и за всичко останало :)
23
17
 
10
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Който го интересува темата за ловът на вещици, му препоръчвам да прочете книгата:,,Малката вещица" от Силия Рийс. Историята е истинска,романът е въз основата на скрит дневник воден от 14-годишната Мери от Англия живяла през 17 в.Пред очите й обесват бабата акушерка.Момичето успява да избяга в Салем,за да се спаси,но отново е набедена за вещица от фанатик-свещеник.Този който също я разпознава като вещица е същият мъж,разпознал и баба й. Мери бяга в гората да се спаси и до там свършва дневника й
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя цяла англия се напълни с шамани от Африка , да свикват
21
8
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Западната цивилизация и в частност Великобритания е обречена, ако тази статия е вярна, все пак съм скептичен, след като видях, че е от умопомрачителната, както винаги *** Христова. Може би най безумните статии и новини, които съм чел през живота си.
20
3
 
24
 
! Отговори
Хахахахха преди 4 години
Аз мисля сега да обуя *** панталони, че направо напълних гащите и да си дърпам петата на десния крак, викайки кумвнабаха и всичко ще е ок вече :))
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей егати фантазмагориите! Направо ме разсмяхте :) Може би трябва да използвате въображението си за нещо смислено!
18
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същата жена, която понякога е облечена в кожено палто, но рови по кофите, не се свени да кълне и деца в началните класове, които с нищо не са я предизвикали. Пред очите ми, когато покрай нея минаха три момиченца на възраст 9-10 г., истерично кресна след тях "Да не осъмнете!", после занарежда "Ч.мата да ви тръшне!" и други подобни.Децата нито крещяха, нито се блъскаха, просто излизаха от училище.Редно е да се вземат мерки при оказване на психичен тормоз над гражданите, но никой не се интересува
17
3
 
10
 
! Отговори
Нгабинга Нганга преди 4 години
До АнонименАй да гледаме Кашпировски с чаша вода пред телевиизора, белким хладилникът се напълни сам.
16
19
 
7
 
! Отговори
Не е нужно да идем преди 4 години
чак в Англия, за да ни кълнат странни хора.Тук, в центъра на София, в преките около бул."Витоша" от години обикаля възрастна жена, която не знам дали има някакво психично отклонение или е просто озлобена, простовата, нагла персона, която си излива негативните емоции, като тормози словесно минувачите.Хората не й обръщат внимание, но все пак е крайно неприятно някой да те измери с поглед от глава до пети и като види, че изглеждаш добре, да тръгне след теб и злобно да те кълне за смърт, болест
15
0
 
21
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хммм, да си чувал за подобни практики по нашите земи дори и в най-безпросветните години? Възхищението към "западното" е поради слабото обрзование, а това безумие е следствие на слаба човечност, това с образование не се лекува!
14
0
 
12
 
! Отговори
:( преди 4 години
Ами нека да събират същества от всякакви племена, за да ги приобщават към европейския начин на живот (което ще постигнат на Куков ден) и няма какво да се чудят, че в наше време там се случват подобни дивотии.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки идидиот има нужда от измислени призраци за да си оправдава простотията.Едни гонят демони, на други сороси и мороси са им криви, че са пияни скотове и бляддове.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете как са живяли в средновековието и ще разберете що за народ живее не само в англия ами и в испания франция германия холандия и италия. Това са племена които никога няма да се цивилизоват. Те са двулични сатани. Няма да ми стигнат символите да ви обясня подробно. Направете си извода от първата и втората световни войни и ще прозрете много страшни неща.
11
1
 
26
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Хайде Brexit вече, че не се издържа вече на традициите на колониите им!!! чудовищна е тази статия, чудовищни същества са ни обградили
10
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да върви при Бистришките тигри,ко ни занимавате,нас норм. хора
9
0
 
27
 
! Отговори
UK преди 4 години
Ако новината ви учудва потърсете информация за етническата принадлежност на майките обвиняващи собствените си деца във вещерство . Арабски и африкански мигранти , до скоро подскачали по палмите а днес натурализирани британски граждани . С малката подробност че паспорт от страна с развита култура и икономика не те прави нито културен , нито образован. В УК има жени които пътуват го Германия за да ги обрежат според религията им и легално практикуващи африкански магьосници . Такакво остава за...

Спонсорирани публикации