Как да разпознаем психопата сред нас, кои са типичните му страни?

Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати
11 яну 2020 21:00,
110
Как да разпознаем психопата сред нас, кои са типичните му страни?
Снимка: Пиксабей

Учените смятат, че сред серийните убийци има малко хора, които могат да бъдат наречени психопати. Но всички ние, в една или друга степен, имаме психопатични особености, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet.

Да започнем с това, че психопатията не е психиатрична диагноза – полезно е да го знаем.  Въпреки факта, че мнозина смятат този термин за остарял, той се използва в съдебната практика.
 
В затворените наказателни заведения приблизително 15-20 престъпници отговарят на достатъчен брой критерии, за да бъдат наречени психопати. За това пишат в книгата си "Психопат: реалността зад митовете" съдебният психиатър Мариан Кристиансон и докторът на медицинските науки Каролина Сьорман. И двамата провеждат научна работа в Катедрата по клинична неврология на Каролинския институт в Стокхолм.
 
Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати. Жените с психопатични черти са проучени много малко, така че вероятно не можете да кажете нещо за тях.
 
Типични черти на психопата
 
1. Намален контрол на импулсивността
 
2. Повърхностни емоции и неспособност да мислят за последствията от поведението си
 
3. Голяма дързост и невероятна устойчивост на стрес
 
 
Така концепцията е описана в най-модерния триархичен теоретичен модел на психопатия, който е разработен от американския професор Кристофър Патрик. Идеята му е, че новите изследвания на психопатията в рамките на невробиологията трябва да се основават на три специфични области.
 
По-старият модел, който най-често се използва през последните десетилетия и който все още се използва като стандарт в съдебната практика в Швеция, както и в Северна Америка, е така нареченият 20-точков въпросник PCL-R (контролен списък на Хейр). С негова помощ се определя степента на психопатичност на престъпните групировки.
 
При използване на контролния списък на Хейр, който включва критерии за определяне на психопатия, на човек се приписва една точка за свойствата, присъщи на неговата личност в една или друга степен, и две точки за тези, които са напълно присъщи. Можете да получите максимум 40 точки. В различни страни, за да се характеризира човек като психопат, са достатъчни различен брой точки.
 
Има много спорове около този списък, особено в Съединените щати, тъй като той се счита за остарял, въпреки че мнозина все още го използват в съдебната система.
 
Двадесет критерия на психопатията на Робърт Хейр
 
1. Разговорчивост / повърхностен чар
 
2. Завишена самооценка / високопарност
 
3. Необходимостта от постоянно вълнение, напрежение / склонност към скука
 
4. Патологична лъжливост
 
5. Коварство / склонност към манипулиране
 
6. Неспособност за изпитване на вина и срам
 
7. Повърхностни емоции
 
8. Студенина / липса на съпричастност
 
9. Паразитен начин на живот
 
10. Слаб самоконтрол, например, лесно възникваща агресия
 
11. Хаотичен и егоистичен сексуален живот
 
12. Поведенчески проблеми от ранна възраст (до 12 години)
 
13. Невъзможност за поставяне на реалистични дългосрочни цели (неспособност да се гледа в бъдещето)
 
14. Импулсивност
 
15. Безотговорност, да речем, в ролята на родител или лидер
 
16. Невъзможност да отговорят за своите действия
 
17. Многобройни краткосрочни връзки, подобни на брака
 
18. Престъпления в юношеска възраст (до 15 години)
 
19. Нарушаване на условията за условно освобождаване, престъпления, извършени през този период
 
20. Криминална многофункционалност, престъпления от различен тип, например: нарушаване на частните граници, кражби, наркотрафик, незаконно лишаване от свобода на друго лице, убийство или опит за убийство, сексуални престъпления, обиди, измама, бягство от затвора.
 
Хората с разстройства на личността (а това вече е диагноза) често имат психопатични черти. Разликата между тези две понятия е, че при формирането на набор от критерии за определяне на личностното разстройство се подчертава престъпното и асоциалното поведение.
 
Когато става дума за психопатия, се отбелязва пренебрегването на други хора, дори и да не е нарушение на закона. По-нататък ще опишем хора, които отговарят на критериите и на двете концепции.
 
В Американския диагностичен наръчник и Европейската система за класификация на болестите диагнозата "разстройство на личността” се основава на поведенчески характеристики. В много отношения прилича на психопатия и често се поставя само на престъпници. Както вече споменахме, в затворените поправителни институции 15-20% от задържаните имат очевидни психопатични особености. Повечето хора с психопатия също имат диагноза "антисоциално разстройство на личността", според книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
В проучване, проведено сред 4 хиляди млади мъже, които независимо преминаха психопатичен тест и набраха достатъчно много точки, бяха идентифицирани две групи: от една страна, нахални, обичащи приключения и авантюри, млади хора, не склонни към тревожност и депресия, от друга те се характеризират с тревожност, депресия и телесни неразположения.
 
Ето три престъпни типа с различна степен на психопатичност, моделирани въз основа на въображаем банков обир. Те са описани в книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
Патрик
 
Силно изразени психопатични черти. Това е контролирана и студена психопатия, което го прави невероятно смел и спокоен в стресови ситуации, например по време на грабеж на банка. Способен да планира много сложни престъпления без следа от вълнение. Типичен за неговата група, човек с голям потенциал. Ако не бе попаднал в престъпна среда, той би могъл да постигне много в друга област. Той може да управлява други хора и знае как да ги организира добре. Челните лобове на мозъка му, същите, с които човек взема решения, са много добре развити. Други, според учените, са много по-слабо развити. Например тези, с които оценяваме различни неща или образуваме моралния си компас, предпочитайки, да речем, да не убиваме никого. Патрик е умен и общителен и това подвежда много. Дори в поправителните заведения мнозина се поддават на очарованието на самоуверения и манипулативен Патрик.
 
Една от причините за невероятната смелост и безстрашие на такъв човек: симпатическата му нервна система не работи като нашата.
 
Клаас
 
Чертите му на психопатия са по-слабо изразени. Той е импулсивен, но не толкова устойчив на стрес. Очевидно беше нервен, когато в банката избухна хаос по време на грабежа, планиран от Патрик. Системата за възнаграждение в мозъка на Клаас работи малко необичайно. Освен това той има проблеми с така наречената работна памет. Трудно му е да запази информация в работната си памет. Той вероятно има синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Трудно му е да планира нещо, да довърши това, което е започнал и да се концентрира. Лесно се управлява, което е много удобно за Патрик, когато той например измисля престъпление.
 
Андерс
 
Той беше диагностициран с "антисоциално разстройство на личността", но нямаше изразени психопатични особености. Той е в състояние да оцени себе си отвън. Той иска да стане по-добър и да напусне престъпния свят. В поправителните заведения той участва активно в рехабилитационни програми.

110
Още по темата: психопати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
11
 
! Отговори
ncuxonama преди 11 месеца
ТОПАР ФЕЦЕР АСМ ВАСТА ЬЕЬА
83
0
 
6
 
! Отговори
Гошето преди 1 година
По-голям проблем е, че е модно да си егоист и все по-голяма част от населението са такива.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи всички политици, журналисти, бизнесмени, министри, хора от телевизора, експерти, са психопати.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопати в България почти няма но социопати са почти всички. Разликата между психопата и социопата е че вторите не могат да се владеят емоционално и лесно се разпознават. Психопатът от друга страна е спокоен, кавалер, чаровник, сладкодумен, умен, интелигентен и много сполучливо прикрит!
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо слагате думите "мъж" и "психопат" в едно изречение, при положение, че в съвременния свят психопатологиите са най - разпространени всред феминистките и техните привърженици - тея с нестабилния пол(джендър дисфорици). Направо си е подвеждане и заблуда в престъпни мащаби. Помислете за това от редакцията. Мирише на психопатия.
79
2
 
3
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Стигнах до частта, че психопатията не е обект на психиатрията и започнах да се смея на журналиста. Има уикипедия. Ако поне нея беше прочел, щеше да научи, че името психопатия е сменено с по-благозвучно и под това ново име психопатията все така е присъстваща в Международната класификация на болестите и все така именно е част от психиатрията. Останалото, което пише в материала, са още по-големи глупости.
78
5
 
9
 
! Отговори
YX преди 1 година
Интересна статия. Изследвани са само мъже. Забележете в Швеция. Там поне 30% от жените спадат към тази категория. Още една тухла в генетичния расизъм.
77
4
 
2
 
! Отговори
някой преди 1 година
До: номер 60 (Хммм)

А, не съм съгласен, не е така!
Аз защо не съм такъв?
Смело мога да заявя, че съм опериран от импулсивност!
Винаги, абсолютно винаги обмислям всеки свой ход. Преценявам нещата, кое крие риск и кое не. Изпълнен съм с емпатия. Винаги ми е мъчно и страдам за близките хора които имат някакъв проблем, както и за непознатите. Но когато човек ти е близък боли най-много. Сигурен съм, че има и много други като мен. Ако вие не сте сред тях, проблемът е ваш (и за вас ми е мъчно!).
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че не можете. Психопатията по принцип означава отклонение от нормалното поведение. Но за да откриеш че даден човек е психопат, трябва да го познаваш едва ли не от малък. Ако срещнеш някой в тълпата случайно, няма начин да познаеш че е такъв.
Психопатите умеят да се прикриват. Могат да изглеждат много любезни, услужливи и учтиви. Само в някои случаи може да прояви например липса на съчувствие или егоизъм.
Импулсивният и безразсъден характер се проявява също в отделни моменти.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахах
ОПИСАНИЕ ЗА СОЦИОПАТИ

1. РАЗПРОСТРАНЯВАТ САМО ЛЪЖИ/ МЕДИИНО ПРОСТРАНСТВО
2. ПРОПАГАНДА ИЗВЪН КОНТРОЛ
3. РАЗЛИЧНО МЕНИЕ ОТ ТЯХНОТО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА (КАТО ИСТИНАТА)/ "FAKE NEWS"
4. МАНИЕ ЗА ВЕЛИЧИЕ ИЛЕ ВЛАСТ (ПАРИ)/ НА ВСИЧКО СА СКЛОННИ ДОРИ ДА УБИВАТ ЗА ПАРИ
5. МРАЗЯТ ЧЕ НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА ИМА СПРЕ ИЛЮЗИЯТА И ВКАРВАТ НЕВИННИ ХОРА В ЛЪЖАТА ИМ!

КОЛКО Е ЛЕСНО!!! ДА ДРАСКАМЕ, НО ПРАКТИ И РЕНОСТТА МОЖЕ НЕ 1% А НА 100% ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ "ПСИХОМАПТИ"
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравили са рязането на лентички.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЗНАХ СЕ! ПОЗНАХ СЕ!
72
0
 
6
 
! Отговори
ongobongo преди 1 година
Та Вие сте ме описали.
71
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе общо взето нарушаваш ли стадния принцип те обявяват за психопат,демек излизаш от матрицата наложена от управляващите и не се вписваш в общо приетите норми на подчинение.Играеш го лъв,а според тях трябва да си агне иначе си психо!Кой гарантира,че измислените закони са правилни и така трябва да се живее, както са решили някои?!
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопат не значи луд, не значи престъпник, не значи сериен убиец или канибал, или даже мизантроп.

Психопатия се нарича всяко, дори най-леко изкривяване на психиката в някаква посока, тоест това е само някакво предразположение към нещо.
69
3
 
23
 
! Отговори
Mockingbird преди 1 година
отделно от всички описания споменати по-горе психопатите обикновено се крият в тайни общества, като билдербергови, масони и др. като там си създават подходяща среда за психопатичните си поведения, които изразяват чрез скрити ритуали.
те още се самонаричат "филантропи" и наистина си вярват, че са такива, но разлагат обществата с болните си идеи и перверзни мечтания, които налагат със силата на парите, медиите и купените политици и разложените си полит. системи.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !!!

НЕ Е ЕДИН,МНОГО СТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторската мафия е измислила доходоносни критерии според които всеки един човек трябва е психопат. А дали е така? Зад океана този номер редовно минава. Не случайно всеки втори американец го пращат на психиатър и го тъпчат с лекарства.
66
1
 
21
 
! Отговори
пецата преди 1 година
Колкото повече съмнения и раздор вкарват между хората толкова по лесно са управляеми, разделяй и владей
Много хора са казали правилно за политиците и всички висшестоящи длъжности, до такива места се стига с прекалено голямо деформиране на психиката а задържането на такова място изисква още по голямо деформиране
65
6
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
Има един психопат на много висока позиция у нас.
Той възприема държавата като бащиния и разполага с държавните пари и богатства като със свои.
Същият има мания за величие и е самовлюбен нарцис.
Той не приема чуждото мнение и задушава със силата на репресивните органи всяка критика.
По характер е страхлив и много обича да слугува на силните на деня. Преди на комунистите, днес на американците ...
Обича да предава приятелите си ... Първо мутрите, после полицаите, а сега съпартийците си...
Кой е ?

Спонсорирани публикации