Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше време, когато Делянчо Добрев пищеше, че Бг плаща най-скъпия газ. Но през 2016 г. , когато цените на нефта паднаха много и цента на газа за Бг падна на $150 за 1000 кубика, изведнъж той започна да разправя, че е много доволен, въпреки че формулата за изчисление на цената на газа си беше една и съща. Така че тия мантри как сме плащали най-скъпия газ са далеч от истината, не може да се избяга от конюктурата на пазара, а ние избягахме от късмета си, който се наричаше Южен поток
196
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1111Аз знам че за вас няма връзка, другарЕ. Само дето когато си ИЗБРАЛ плодовете на една система, и ревеш и плюеш срещу нея, си лицемер. А ставаш двоен лицемер, когато се кълнеш в друга система, но не смееш до припариш до нея от страх да не ти се развали хубавото което някой друг ти е осигурил докато се пениш по форумите. Не се притеснявай де, те и най-големите руски сатрапи са така. Путин носи западни часовници за по половин милион евро, а децата на партийците са на Запад.
195
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11111Ние (или поне аз) "изкарвам" хората спрямо това какви разсъждения предлагат. Не съм те нарекъл фашист или нещо друго, а точно комунист, и има защо. За манипулацията вече обясних, тъй че възраженията ти се отхвърлят.
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммммЗначи си заобиколен от неща, които са базирани на открития? Знаеш ли какво значи ноу-хау въобще? На бас че не си отварял дори Уикипедия да прочетеш, камо ли нещо по сериозно, като патенти и законодателство свързано с тях. Откритията са НАУКА, не НОУ-ХАУ, другарю. Прочети за това какво значи ноу-хау в индустриален контекст (индустрия не е имало в Средновековието, другарю) и като се ограмотиш малко заповядай пак.
193
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газами тъй де- това беше транзита за турциякой отказа потока- замисли ли се за тия 110 милионаа тещяха да са повече защото щеше да има транзит за централна европаи не ги е срам като го говорятпосле немало пари за детска болницатия гербавите закопаването им е малко
192
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 192 ДОКОГА ЛУКОЙЛ НЯМА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ?! - Не мислиш ли, че въпроса си трябва да го отправиш към правителството? Не вярвам западните вериги от супермаркети у нас или сивия сектор в търговията с горива, или който и да е, да са се убили да плащат данъци, но на този въпрос трябва да отговори българското правителство. Иначе от евтина русофобия не се нуждаем. Българското правителство трябва да даде разяснния, а ако някой дължи данъци да му ги поиска
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12345"Хората си го извоюваха" Ахахахахахахахахаха. Хората не могат да си извоюват да им кажат как точно им се формира цената на тока, те си били "извоювали". За какви "поръчки" говориш? България целенсаочено се стреми да вкара в синхрон законодателството си и доктрините си с партньорските страни. И ако си мислиш, че всички страни са искали България да е в ЕС, жестоко си се объркал. Това е едно от най-големите ни постижения от което и до днес получаваме ползи (както впрочем .. с руския газ)
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 177"само съвецко ноу-хау". Не позна, този стил и методи на конструкция на сгради са разработени в прочутата школа Баухаус, Германия. Рашките просто пак са краднАли.
189
3
 
4
 
! Отговори
Най виновни са Кому преди 4 години
Нистите... Заради участието си в различни проекти в СССР, включително и в изграждане на газовите трасета на СССР, България ИМАШЕ 100 Годишна безплатна концесия за доставка на газ! Но с още първите си действия новите демократични бесепари разтрогнаха този "УНИЗИТЕЛЕН" За България договор... И от рогова плащаме най скъпия газ... Щото сме богати! Ч
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия експерти един ваго приказкии само за проценти и борси говорятто ако работата им е читава можеше да кажат- гоз от азербейджан - толково лева на кубик- газ от русия- толкова лева на кубик- газ от америка - толкова лева на кубикхората веднага ще разберат как стоят нещата без да им се обяснявада ама не- не го правят- явно има далавера - а на народа почвот да му се пробутват празни приказки за това кой крив кой прав
187
0
 
3
 
! Отговори
Ако преди 4 години
Те разкрият колко пара е ограбена от тоя газ ,а народа рекетиран става страшно.
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с това намаление пак е най скъпият чеда мои защото и там са паднали цените ...лесно се проверява
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Луканов беше направил дружество да продава руски газ на България. Посредник.
184
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунист с труд пари не изкарва, само с далавера.
183
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП яко лапаше досега, и помните ли колко посредника имаше пак от БСП по веригата. Ама Бойко ги оправи, и тук ги резна. Гледайте Радев ще реве утре.
182
0
 
3
 
! Отговори
1111 преди 4 години
До Анонимен 177каква връзка има между това да се поставиш в зависимост - политическа , икономическа , да отстояваш интересите на "новия си господар ", и това с какво си заобиколен в апартамента си , къде е произведено Значи за теб не е проблем да си заробен , стига да си имаш дрънкулки ?Днес човек се продава за дрънкулки , а утре ... ?
181
0
 
3
 
! Отговори
11111 преди 4 години
До Анонимен 177 "Такъв въпрос може да зададе само комунист манипулатор" . ето че не позна , ни съм комунист , ни съм манипуатор Защо винаги изкарвате някой , който не е съгласен с вашите възгледи - комунист , манипулатор и т.н и т.н , да слагат етикети . Това много прилича на сектантско мислене
180
0
 
0
 
! Отговори
хмммм преди 4 години
До Анонимен 177 "Ноу - Хау " - интересно . Да приемем ,че комунизмът набира скорост след ВОССР 1917-та . нещата , които ме заобикалят вкъщи са изобретени , произведени и т.н на базата на открития като се започне от Средновековието / че и по-рано/ и се стигне до 21-и век . Къде търсиш комунизъм през тези години ,не знам !!!
179
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 4 години
До Анонимен 175 По-лесно е , ти да посочиш някакъв пример, кога за последните 30 години , и особено след влизането ни в ЕС и НАТО , българските политици са отстоявали интересите на българския народ , а не са изпълнявали поръчките на Вашингтон и Брюксел .Подсказка - неприемането на ИК и недопускането на хиляди бежанци да бъдат заселени тук . Ама тук политиците отново нямат заслугата , а хората си го извоюваха
178
0
 
3
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Анонимен 175 Амиии да видим , къде са пазарните принципи на някои сделки Прословутите Ф-ки . Комисията назначена от парламента , реши да се закупят Грипенчета , ама ГЕРБ казаха , че ще се вземе политическо решение да се закупят Ф-ките. Тоест имаме решение под диктата на Вашингтон.Спирането на ЮП- отново под американски диктат - маккейн и другия . Американските централи - къде е пазарният елемент , при определянето на цената на тока , произвеждан от тях на тока

Спонсорирани публикации