Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
0
 
! Отговори
До 177 преди 4 години
"да се огледаш около себе си (буквално, а не в държавата) и да ми кажеш колко от ноу хау-то на нещата които те заобикалят са със западно и колко с Комунистическо ноу-хау"Аааа зависи къде се намираш, в почти всички жилищни квартали в големите градове като се огледаш около себе си и само съвеЦко ноу-хау... :D
176
3
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Защото руснаците са ни братушки.
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя въпрос е предполагам към червенопитеците,които ни Плямпят тук всеки ден с жалки коментари за раша.
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КорупциятаИ на това ще му дойде времето. За съжаление това няма да върне ограбените милиарди. Поне трябва да внимаваме да не правим същите грешки за в бъдеще. Най-близката такава която можем да направим е АЕЦ Белене, който ако ще се строи трябва да е с железен договор от страна на държавата, който да гарантира на нацията, че държавата няма да купува енергия на неизгодни цени.
173
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123456"Каква е ползата ако се замени една завсиимост с друга"? Такъв въпрос може да зададе само комунист манипулатор. За "зависимост" вече обясних. Що се отнася до предпочитанията за една система пред друга, те съветвам да се огледаш около себе си (буквално, а не в държавата) и да ми кажеш колко от ноу хау-то на нещата които те заобикалят са със западно и колко с Комунистическо ноу-хау. Ако не можеш да си отговриш на този въпрос след това имаш доста голям проблем с мисленето.
172
2
 
6
 
! Отговори
Корупцията преди 4 години
Прокуратурата трябва да се самосезира и да провери "изгодните" договори с Газпром , по които плащахме на-високата цена . Р.Овч. и другарите да отговарят - кой колко е бил взел за умопомрачително неизгодните за България цени на газта - по които плащахме досега.
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123456"99% от политиката и икономиката ни се определят от Ваншингтон и Брюксел"Любопитен съм да видя откъде получи тези проценти. Източник?Иначе, такива като теб злоупотребяват със определението за "зависимост от". В случая със Западните икономики "зависимост от" характеризира икономическите рамки изразяващи се в отворен тип отношения където пазара е основния регулатор. В комунистическите авторитарни режими, икономическите отношения са функция на ЗАДАДЕНИ от някой параметри.
170
3
 
11
 
! Отговори
Бесепар преди 4 години
Ние договорихме най-хубавата цена за газта за 25-30 години напред , а пък вие разваляте договора. Как не ви е срам. Нашите другари от Масква бяха много доволни, че Българинът плаща най-високата цена на газта в Европа и Света.
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото Бай *** е Най Простия *** на Тая Планета ... Бял Ден няма да Видите Прокълнати Прости Противни
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До амиииЗначи няма никакъв проблем за Русия да предлага по-ниски цени, след като "всяка стъпка слага по 10 долара на цената", нали така? Ето това е силата на пазара. :)))
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме щатските марици да бъдат предоговорени
166
9
 
1
 
! Отговори
123456 преди 4 години
До Анонимен 154 За 100 % зависимост си прав , има риск Сам виждаш , сега като 99% процента от политиката и икономиката ни се определя от Вашингтон и Брюксел , сме се превърнали във васална държава . И дълбаем ли дъното на блатото ...Но какво е ползата , ако се замени една зависимост от дадена държава и се замести със зависимост от друга държава - визирам Полша . При тях има и разни исторически фактори , ама какво да се прави - никога не е късно да се стане за резил / справка Украйна /
165
0
 
0
 
! Отговори
нооо преди 4 години
До Анонимен 160 А може би , ти си написал нещо , което само ти си го разбираш И това е възможно
164
2
 
3
 
! Отговори
яверт преди 4 години
До Анонимен 165 Колкото и невероятно да звучи ,нашите политици на фона на европейските американските са като малки бебета по отношение на корупцията Просто сме с много нисък стандарт на живот и всяка корупция се усеща .
163
0
 
4
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Анонимен 153 доколкото виждам , европа освен от русия , внася газ от катар , алжир , нигерия , норвегия , скоро от азербайджан и разни други държави / не знам докъде го докараха тръбопровода / Има достатъчно доставчици , че САЩ от 10000000 км да балансират цената. няма как да продават по-евтино . Добив , втечняване , пренос през океана , разтечняване на газ , пренос . Всяка стъпка слага по десетки долара към цената
162
2
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Той никога не е бил скъп просто са направили правилният договор с поредната комисионна
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото в България се раждат най корумпираните политици.
160
2
 
12
 
! Отговори
Блядистанци ни преди 4 години
Грабят както и турчин не го е правилАма народонасрлението им се кефи...
159
5
 
16
 
! Отговори
Блядовете ни клатят преди 4 години
Как се клати чужда булка на купон , докато мъжо и дреме пиян на масата Ама на местните русо-*** им харесва И Лукоил ги клати ама им е кеф...
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммммНе знаеш че е игра, но не отговаряш на въпроса. Цър-цър.

Спонсорирани публикации