Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение

Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни
Обновена: 22 мар 2020 12:46 | 22 мар 2020 12:06, Павел Гълъбов
1448

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, приет от след спорове в парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление.Ето какво каза държавния глава:
Още по темата

"Народното събрание гласува Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13 март. Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент.
 
Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.
 
Законът атакува последните остатъци от свободата на словото
. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.
 
Скъпи сънародници,
 
В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът  ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.
 
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.
 
Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.
 
Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.
 
Скъпи сънародници,
Уважаеми български политици,
 
Никоя битка не е спечелена със страх
. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възраснете хора.
 
Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи  какъв ще бъде утрешният ден на България.
 
Благодаря ви за вниманието.", завърши изявлението си Румен Радев.
 


1448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 месеца
Най якия геноцид на бялата раса върви в България, и това ни позволи да установим следния факт: Смъртта е по малкото зло от живота!
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 месеца
Някои "индивиди" се САМОЗАБРАВИХА" във "измислянето" и "гласуването" на "спорни" "закони" и "разпоредби"!!!!!!!Кои СВЕСТЕН И СЪВЕСТЕН голям инвеститор ще дойде в този ТОТАЛЕН БЕЗПОРЯДЪК!!!!!!
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я, пък се боря за таван на цените, не мога да си позволя един хляб от 2,50, и лекарства основни по 50 лв
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алууу, само богатите, ще си пазарите?
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така изработени текстове и закони, че да отпаднат до една седмица. Случайно, дали? Да се надяваме, че основните стоки, като хлаб, и други принадлежности няма стигнат тавана. Един хляб, като удари 2лв, друга песен ще се пеее. Да не се надяваме, че това чакат малкия и средния бизнес.
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен използват всички положението, за да си осигурят по още един мандат. Тоя сигурно защитава интересите на бълдъзата си, от къде да знам
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президента за пореден път показа че е единственият държавник в тази измъчена и ограбена държавица.
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Нов виц:
Някъде в Русия,
- Колко са заболелите от коронавирус?
- Само 34.
- А колко теста направихте?
- 34.
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
чарвен бо,,клук
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто си от бкп, как ще разбереш? Дефицит и резерв вади.... Хахаха
3
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 месеца
Така и не се разбра от изказването на Борисов за онзи дефицит от 3 милиарда лева,като само педи 10 дни гръмко заяви,че резерва е 14 милиарда.Как така се появи дефицит от 3 милиарда.То тогава излиза,че за период от 7-10 са изчезвали 17 милиарда.Та това е световен рекорд по изчезване на толкова много пари за толкова кратко време
11
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Този популист иска да си избие електората,ако спре мерките срещу чумата.Абсурдът е,че най-уязвимата част от този електорат му пляска и вика браво!
Комунистическа шизофрения в пълния си блясък!
9
 
6
 
! Отговори
Барни преди 3 месеца
Бокопитек е диагноза. Новооткрита форма в социалното развитие. Този индивид с тези си познания и качества няма да го изберат и за кмет на Бедрок.
15
 
15
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
По безполезно същество от президента няма. Като не може да направи нищо смислено поне да не пречи на другите да спасят народа ни и родителите ни. Вижте Италия.
10
 
10
 
! Отговори
Професора преди 3 месеца
Бокопитека ни довърши. Това недоразумение, този биошогичен отпадък, донесе толкова беди на България, че и 30 години няма да ноистигнат да се оправим.
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Шипка вече се убедих че този човек мрази българите. Мерките били прекалени. Мерките даже са меки, трябва по дроги да са за да оцелеят родителите ни.
5
 
7
 
! Отговори
Garibaldi преди 3 месеца
Герб здраво активизира редиците. НПО-тата работят на макс. Асен Генов и компания, умните и красивите, купените...
13
 
12
 
! Отговори
й преди 3 месеца
Прочетох пасквила на една Калинка. Не до края. Няма как. Куп гнусотии срещу президента и нула аргументи, само общи приказки. Накратко навсякъде се мре, ще мрем и тук. Прост народ. Ако на ГЕРБ трябва да се отличи поне едно постижение то е разсипването на образованието, интелекта и държавността. Успяха. А калинка? За нея само добро. Мир й пожелавам в калинкината дребна душа.
11
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
хората пораснаха,след чумата ще се променим тотално,партийно обвързани тролове с по няколко ника,агенти на чужди държава,на олигарси и служещи на чужди интереси индивиди си губят времето с надеждата,че лапането ще продължи,Президента ни е най-адекватният политик в момента,да спасим каквото можем,да се държим като Народ и да бъдем отговорни заради благото на Народа ни...спазвайте правилата и бъдете отговорни заради хората които обичате и ви обичат
4
 
17
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 месеца
Леле, в коментарите от долу цялото геп се е изявило и роднините им до девето коляно.Те са толко хиляда и дватриста човека.

Спонсорирани публикации