Защо трябва да мием добре плодовете и зеленчуците?

Някои разтвори премахват пестицидите
28 мар 2020 03:30, Иванка Гъркова
10
Защо трябва да мием добре плодовете и зеленчуците?
Pixabay

По време на пандемия личната хигиена и приемът на питателната храна са от особено значение за нашето здраве. Плодовете и зеленчуците са едно от първите неща, които слагаме в количката при пазаруване. Пълни с витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти, те ни дават енергия и поддържат имунната ни система. Но колко от тях са екологично чисти?

Според шведски изследователи, инсектицидите, фунгицидите и други регулатори на растежа на растенията, се натрупват в организма и може да са причина за някои заболявания. Комбинирани с някои вещества, химикалите могат да увредят органи и системи.
 
Според документ от 2008 г., публикуван в списанието „Frontiers in Bioscience“, редица пестициди се считат за невротоксини. Те могат да засегнат здравето както на животни (бозайници), така и на хора.
 
Някои проучвания доказват силна връзка между излагането на пестициди и развитието на болестта на Паркинсон – хронично и прогресивно разстройство на движението, което засяга много хора.
 
През 2015 г. Международната агенция за изследвания на рака, част от Световната здравна организация, стигна до заключението, че глифозатът, открит в някои плодове и зеленчуци, може да причини рак. Той е най-широко използваният пестицид в световен мащаб и е ключова съставка в стотици агенти за борба с плевелите по растенията.
 
Американската академия по педиатрия предупреждава през 2012 г., че ако децата приемат пестициди чрез храната си, то може да се наблюдават проблеми в развитието.

Как да миете плодове и зеленчуци, за да нямат пестициди?
 
Разбира се, каквото и да правите, трудно е да премахнете на 100% токсините, които са попаднали в тях, но може поне да намалите количеството им до някаква степен. Ето няколко начина:
 
Миене със студена вода и търкане
 
Близо 75% от пестицидите в плодовете и зеленчуците се отстраняват чрез старателно измиване със студена вода. Докато някои не изискват кой знае колко търкане, други имат по-нестандартна форма и трябва да се мият по-продължително.
 
Още за миенето на плодовете и зеленчуците четете в Tialoto.bg 

10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
Иван Златарски преди 2 месеца
Писах го и на друго място, но не пречи да повторя.
Най-добрият вариант е с озонатор с диспенсер за вода - слагате плодовете и/или зеленчуците в кофа с вода и диспенсера на озонатора на дъното. Достатъчни за 30 секунди (няма грешка, секунди) за озона да унищожи протеиновия пакет на вируса и да го неутрализира напълно (проверете в интернет, не знам защо тази информация не се споменава на много места). Дано можете да си намерите в твзи ситуация. Късмет!
8
6
 
1
 
! Отговори
поправка преди 2 месеца
или купувате от Селата
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обелвате кората,люспата задължително,вместо да търкате 5 часа!
И без това най-много пестициди се натрупват в кората!не ,че и вътре няма ,но най-добре да си садите или купувате от зелата зеленчуци,а които можете да си ги консервирате в буркани.
6
0
 
2
 
! Отговори
дедо от село преди 2 месеца
абе я ми кажете учени, знае ли се кой ги е пипал тези плодове и зеленчуци в супермаркета и как да ги дезинфекцираме от вирусите. Я си предпочитам домашна ракийка с кисело зеле,туршия и прочие от буркан или мръвка дето е минало през огън...
Наздраве!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
“Питателна храна”????
Как ги получавате тези дипломи,нагоре с краката може би?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде сега ни информирайте как да се подмиваме след ходене до тоалетна.. Аман от глупости
3
3
 
1
 
! Отговори
ЛЕЛЯ преди 2 месеца
Задължително ги мия с чиста гъба и малко ***, после обилно с вода, а марули, зелен лук, спанак, репички ги киста в дълбок съд с вода поне 2ч и после пак обилно с вода
2
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Отговор: заради коронавируса.
1
1
 
2
 
! Отговори
Злати преди 2 месеца
Браво

Спонсорирани публикации