Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?

Гражданитe на България и Румъния не са коренно население в Германия
8 юни 2020 21:11, Елка Василева
156
Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм има и в Германия. Но може ли да се сравнява расизмът към афроамериканците в САЩ с отношението на някои германци към чужденците в тяхната страна - например към българите.

В коментар в Дойче веле Александър Андреев припомня какво написа в събота главният коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер: "Германците може да се самозалъгват, че нямат нищо против чернокожите, но забравят едно: нашите чернокожи са турците, арабите, румънците и българите. Който не го вярва, нека поговори с някой представител на тези групи и да научи какво им се налага да изслушват, когато си търсят жилище в Лайпциг, Люнебург или Котбус, в Кил, Гьорлиц или Гелзенкирхен."

Разбира се, Шустер сгъстява боите, както често пъти правят колумнистите, за да грабне вниманието на читателите. Но въпреки това в горчивия му извод има и доста истина. "За българите и румънците не знам, но за турците е вярно" – каза по този повод моя близка германка. И изреди приликите: живеят в свои затворени общности, практикуват обикновено ниско платени професии, винаги ги подозират в изостаналост и недостатъчен стремеж към образование. И, да: на трудовия и жилищния пазар често пъти са сред прецаканите.

Още по темата

За различията трябва да се говори

Както заради предубежденията на работодатели и наемодатели, така и по други, по-скоро обективни причини.

Защото те често пъти са по-ниско квалифицирани, с недостатъчни езикови познания, не особено платежоспособни, а идват и със своите нрави и култура, с многочисленото си домочадие и с понякога странни хигиенни навици. Всичко това може да не е норма, но не е и абсолютно изключение. И за него трябва да се говори, защото иначе същинските расисти и фашисти (каквито има в Германия, макар и малко) удобно ще се настанят в тази полемична ниша.

В същото време обаче както турците в Германия, така и пристигналите доста по-късно граждани на България и Румъния не са коренно население: те имат свои родни страни, обикновено поддържат връзки със семействата си там, изпращат пари, строят къщи, връщат се на почивка или за пенсионерските си години.

Така че, дори ако преувеличим не особено острите противоречия между германците и тези пришълци, пак ще си останем далеч от драмата на афроамериканците в САЩ, които няма къде да избягат от расизма. Въпреки нелепо-злобните подмятания, които ще прочетете включително и в български дискусии по въпроса: „Да си вървят в Африка!"

Кои са българските граждани

От авторите на подобни „остроумия" често пъти ще чуете, че ромите трябвало да си вървят в Индия. И точно тук стигаме до пресечната точка между расизма в САЩ и расизма в Европа. Защото всъщност именно ромите (и групата синти) са онова коренно население в Европа, което често се натъква на враждебност, дискриминация и расизъм – в едни страни повече, в други по-малко. Сред стотиците хиляди българи и румънци, които тръгнаха на гурбет към Европа, има, разбира се, и много роми. В България понякога ще чуете и глупавата реплика, че трябвало да се прави разлика между „българи" и „български граждани" – демек, ромите са втора категория и не бива да ни посрамват пред света.

В интерес на истината, пристигащите от България и Румъния често пъти бедни и объркани хора, в Германия не правят особено добро впечатление: не владеят езика, не практикуват квалифицирани професии, битовата им култура е на по-ниско равнище, не умеят да се интегрират, от немай къде понякога вършат дребни престъпления и т.н. Но независимо от всичко това те си остават граждани наравно с всички останали. И всеки, който поставя под съмнение равните им права, не е нищо друго, освен расист. Това е истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да ама НЕЕ, има една приказка, "Каквото го пише по книгите, не расте по нивите". Може да се каже, че важи и тук.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз веднъж бях обслужвана по начин, който говореше за липса на респеkт. Е, аз й дадох $0.10 бакшиш. Не казах нищо. Платих с чек
75
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТези, които "плющят" минуси са невежи. Грамотните отдаавна се изнесоха от тази изстрадала територия.
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се представят за критикуващи и земни, драскачите са просто слагачи, за които е по-важно да се изкарат критични и справедливи в очите на чужденците, приравнявайки цели нации и народи от различни етноси, с претенции, че ги защитават.Това приравняване е не само несъстоятелно, но и абсолютно обидно. Те си фаворизират турците, а ромеите ги защитават от исторически срам. Всичко е така,Но само според тях.А истината я знаем вдички каква е.
73
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
германистански пръдни.турчаците си живуркат и ги дондуркат, а образованите българи минават по 10 теста да постъпят на работа. Мислят си, че като си посипят главата с пепел, ще станат по-мили на турците.Неискрени твърдения на двулични драскачи, които се наслаждават на страданието на тези, които наистина допринасят нещо за икономиката и държавата им. А се страхуват от турците да не ги набедят за расисти.Това е картинката.
72
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът бърка расизъм с етническа дискриминация.
71
0
 
2
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Не ви казах какво още се наложи да правя на кюрда, преди да ми даде тия пусти 80 евро, но мисля, че щях да ви шокирам.За нас не е проблем, за нас е нормално...
70
1
 
24
 
! Отговори
179 преди 3 години
Не черните на Германия са чернокожите и жители които идват от Африка. Такива сравнения са грешки и във момента световният елит иска да ни ги наложи във мозъците ама няма да стане. Днес така а след 20 години ще кажат ,че нигерийците и българите имат един и същ генетичен корен. На там е тръгнанала работата. Най-ми беше смешен протестта във София във защита на ромите. Ромите във момента си живеят царски във България. А от към насилие всички знаем колко старци бяха пребити и убити точно от тях...
69
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината всъщност е, че само приказките им са велики.Справедливи са само на думи.Няма нищо вярно в написаното в статията. турците за целия си престой научават речник от 20-30 думи. Те НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ. Българите, повтарям, българите се интегрират и то вече 30 години, при това успешно, защото са учили чужд език.Наслушал съм се на двулични хвалипръцковци и словоблудстващи екземпляри. Не искам да се грижи никой за мен и да решава вместо мен от какво имам нужда и как да се оправям.
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези германистанци съвсем са им изфирясали шапките.Или на някои от тях. От едната крайност сега отидоха в другата крайност. Слагат знак за равенство между българи и турци, а никой не иска да живее в квартал със съседи турци. Знак на равенство между турци няма и не може да има. Знакът е уж символичен, че се отнасят еднакво с всички, а всъщност е строго индивидуално. Същото важи и за ромеите. Дрънкат само велики приказки, но когато ги оберат на гарата, обръщат плочата. Лъжци безподобни.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"демек, ромите са втора категория и не бива да ни посрамват пред света"Ааайде пак. Като го питаш какъв е, какво казва? Българин ли? Той сам се срами да се нарича Българин, после на мен се опитват да ми вменяват вина, че не го наричам Българин... ай у уево с тая толерастия.
66
1
 
27
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Опитах си късмета и в Истанбул. Работих повече от година. Върнах се с 800 Евро. Тоест с нищо. Страшно скъпо. Квартира, алкохол и месо са скъпи. Цигарите също. Повече никога на работа в Турция. Само на екскурзия. Заплатите са ниски. Работата е много. Като в България даже по зле.
65
0
 
7
 
! Отговори
Жица пица и цица преди 3 години
Отишъл един японец в Германия на екскурзия , някакъв холандец турист го попитал откъде си , ми от Хонг Конг съм казал японеца, ами личи си ,комунизма ви съсипа ....
64
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Пр-ки с къщи за милиони...някъде в сайта...има ли? Има или няма... ***..
63
2
 
16
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Не се хваля. За 10 месеца работа във Франция се върнах в родината с 16 хиляди лева. В местния лидъл пълнех количката с месо и бира за 50 Евро и ми стигаше за една седмица. Парите пращай на майка ми с Western Union всеки месец. Прибрах се в БГ и майка ми не беше похарчила дори стотинка от парите които й бях изпратил.
62
1
 
15
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Наемателите бяха французи. Една жена на средна възраст ми донесе кафе. Знам малко английски. Опитах се да я заговоря. Тя ме изгледа намръщено. После шефа ми обясни че франсетата не обичат англичаните и английския език. Та искам да кажа те са си "расисти" (европейците) дори към своите комшии. Не можеш да очакваш голяма "любов" от тях.
61
2
 
12
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Тънък парапет по стълбите. Боядисах ги за два часа даже съм почивал и човека ми даде 80 Евро - 160 лева.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре за два часа ли го боядиса бре?
59
1
 
12
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Към 11 се обаждам на кюрда или турчина и викам готов съм. След 10 минути дойде. Качи ме в колата и пак в дюнерджийницата. Обядвах. Подаде ми 80 Евро и вика "hakkini helal ediyor musun? " тоест дали съм бил готов да призная пред Всевишния че съм доволен от получените пари. Викам му Да. Пак ме качи пак в колата и ме закара в квартирата.
58
0
 
0
 
! Отговори
Индийски българин преди 3 години
От шееция

Спонсорирани публикации