Едните и другите българи в Германия: 80% са от ромското малцинство

Почетен консул на България за недобрия имидж на страната ни
27 фев 2018 19:30, Елка Василева
76
Едните и другите българи в Германия: 80% са от ромското малцинство
Снимка: архив, Reuters

"През последните години в Германия пристигнаха много хора, които развалят имиджа на България. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация", казва Вернер Йостмайер, почетен консул на България.

Вернер Йостмайер, бивш депутат от ХДС, е от 2016 година почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен-Рейн Вестфалия. Дойче веле разговаря с него за имиджа на България и българите в Германия.

ДВ: Г-н Йостмайер, как оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

Йостмайер: Ако трябва да отговоря съвсем кратко и общо, бих казал, че имиджът на България не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане.

ДВ: Но защо идват в Германия, след като сигурно знаят какво ги очаква?

Йостмайер: Не знам дали наистина знаят какво точно ги очаква. Може би са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация.

Но и още нещо разваля имиджа на България - начинът, по който функционира българската държава. Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони например. Това, естествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас.

ДВ: А защо е важна?

Йостмайер: Важна е, защото от една страна се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС. Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС.

ДВ: В същото време знаете, че широки слоеве от българското население не одобряват бежанската политика на Ангела Меркел.

Йостмайер: Да, но официална София подкрепя Берлин, това е факт.

ДВ: Да се върнем към т.нар. мигранти по бедност от България, за които германските медии често пишат. Ние от Дойче веле също отразяваме темата и нерядко получаваме отзиви, в които наши читатели ни казват: Видяхте ли, от години ви повтаряме, че тези хора не могат да бъдат интегрирани. Сега дойдоха при вас и сами разбрахте, че сме били прави. Затова оправяйте се и престанете да ни повтаряте, че трябва да полагаме повече усилия за интеграцията им. Как ще коментирате подобни нагласи?

Йостмайер: Ако трябва да бъде честен, проявявам разбиране. Голяма част от тези хора не само нямат никакво образование, но и не се придържат към правилата на играта, към общоприетите норми на поведение. Тоест - отказват да се интегрират, което неминуемо създава проблеми - не само в България, но и тук в Германия. Това е факт, който мнозина все още не осъзнават.

ДВ: Но дали невъзможността да бъдат интегрирани не се дължи донякъде и на липсата на уважение към тези хора?

Йостмайер: Трудно ми е да отговоря. Не знам дали това е една от причините, но мога да Ви уверя, че всеки, който се придържа към правилата и не злоупотребява с гостоприемството, е добре дошъл в Германия.

ДВ: Как мислите, ще се справят ли градовете, в които са концентрирани особено много пришълци от България?

Йостмайер: Да, ще се справят. И дори мисля, че този проблем е по-лесен за решаване от интеграцията на голяма част от бежанците, пристигнали в Германия през последните две години. Защото в много от случаите става дума за хора, които просто не желаят да бъдат интегрирани. В тази връзка ще цитирам една наистина смущаваща статистика: според изследване на фондация „Бертелсман“ над 40% от турците в Германия не желаят да се интегрират в страната, в която живеят вече от второ, дори трето поколение. И още нещо: делът на хората, които дават гласа си за един диктатор като Ердоган, тук дори е по-висок, отколкото в самата Турция.

ДВ: С други думи: искате да кажете, че т.нар. мигранти по бедност от България не се набиват чак толкова на очи, така ли?

Йостмайер: В градове като Дортмунд и Дуисбург определено имат проблеми с мигрантите от България, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство. В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи.

ДВ: Накрая: какво бихте посъветвали българите, които кроят планове да се преселят в Германия?

Йостмайер: Много важно е да се включат активно в тукашния живот, а не да се изолират и да се ограничават единствено до контакти със свои сънародници. Само така могат да станат част от германското общество.

 


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само роми. Добре облечени, но роми. Невъзпитани, крещят, заяждат се.
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Йостмайер,не се оплаквайте.Меркел покани бежанците в Германия а така наричаните от медийте роми също са бежанци от Индия и Пакистан.Може да приемате араби,а на ромите се мръщите.Защо така?
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато 80% от ромските гета не се изнесат на запад няма да е справедлива за България.
Защото с решение на ЦК на БКП от 1958 година се предприема насилствено заселване в България на всички скитащи се катуни, защото уж шпионирали за запада и крадяли продукцията на ТКЗС.
Та тези катуни са прииждали в плодородната ни земя от цяла Европа. Знае се, че кардарашите още поддържат връзките си с роднините от Испания.А една част от ромите в моя роден град са избягали в Блългария от хитлерисктия геноцид.
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ ЩЕ ВИДЯТ ТАКОВА НАШЕСТВИЕ ОТ ТЕЗЦИ "БЪЛГАРИ" , ДА ПОЧАКАТ САМО ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От думите на Вернер Йостмайер ясно личи че той не обича ромите също и над 40% от германските турци(1во,2ро и 3то поколение) и не желае те да са част от германското общество.
35
1
 
42
 
! Отговори
Trump преди 1 година
Думите на Хер Незнамсикакъв беше са мнооого закъснели, но да кажем че са едно добро начало. Явно малкото останали нормални, с ненавряни в гъззовете все още глави вече малко по малко набират смелост да назоват истината. Но както е казал народа - късно е либе за китка. Дано всите шведи си замъкнат гъзерете в немско да си се интегрират на воля.
34
5
 
47
 
! Отговори
Българка преди 1 година
В Германия съм ат 8 години в градъ който живея е страшна история има един квартал прилича на гето,Ако не беше семейството ми и минута нямаше да стоя тук но нашите управници ни еб... майката.Брат ми който е с висше образование работи в БАН уж държавна работа и получава минимална заплата.За жалост в България малките градове тънат в мизерия,Като прибавим и ромите който чакат на помощи и в България и в Германия картината става страшна.Съсипвам се от работа,работя по 10 часа.За да е добре семейството
33
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко години им тряжваше на еврокигките да си го кажат...
Жалкари, да ви се изакам на съюза.
32
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците ги размножиха и сега си ги прибират у тях. Павилно, няма ние да им гледаме резултатите от размножителните програми я!
31
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех ако може всички роми да отидат в германия.... Мечта...
30
0
 
55
 
! Отговори
к преди 1 година
До ридван

евалата брато, седи си при бабето и още поне 3 чавета да направите - да им подобрите генофонда на немците
само тук не се връщай че лошо бием
29
2
 
41
 
! Отговори
л преди 1 година
До Анонименне еим харесва пич, разваляш им пропагандата и Сорос ще кръцка заплатки ... не се заработват лесно 30-те сребърни шекела ......
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алеле, тази статия ако попадне на БХК на Йостмайер дупе да му е яко!
27
7
 
45
 
! Отговори
к преди 1 година
тов е динственната полза за България от този гнусен еврейски кибук наречен ЕС - поне и разтоварихме малко "роми" на изкукалото, ялово източно-германско бабе

да им се раджат сега и да си ги интегрират колкото им душа сака, а че и правта да им спазват - така като от нас искаха
26
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във града в който живея , във Франция, сме трима,милионерка, лекарка,строител , по-скоро се ползваме с добро име,има български турци дето идват на работа лятото,не ме бъркат, всеки изговаря за себе си.
Малко съм егоист,но паспорта е само административна информация.
Работа ,това те представя,Аз нямам тук проблем.
Въпрос на гледна точка
И те са като нас, проблема е в обкръжението, лошата политика на държавата, хаоса от който страдаме всички, корупцията.
Така че не ги съдя,жално е
25
0
 
64
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
"В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество."

Жалко нo много съществено като формулировка!!
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той говори за Германия, не за света. В САЩ българските роми сигурно са много малко. В ЕС има и много трафиканти на хора, които печелят от чуждата просия или проституция и прехвърлят хората групово от град на град или държава в държава.
23
0
 
78
 
! Отговори
Питър преди 1 година
Одобряваме!
Ако може 100 процента от "ромите" да се изнесат в Германия и да намерят щастието там.
22
12
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
ДВ и Е.Лка .
Все едно Борисов и ЧЕЗ .
Фалшиви новини .
21
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80%от 3 млн българи по света са 2,4 млн роми.
Кого заблуждава този почетен консул?