Комбуча - пробиотичната напитка, от която се нуждаете

Подсилете организма с нея преди грипа
13 окт 2020 22:30, Дарена Найденова
8
Комбуча - пробиотичната напитка, от която се нуждаете
IStockphoto

Може да намерите комбуча навсякъде – от местното кафене до рафтовете на супермаркетите. Макар да изглежда като нова тенденция, истината е, че този газиран ферментирал чай съществува от хиляди години. Хиляди марки рекламират напитката заради многобройните ѝ ползи за здравето, включително храносмилането и имунитета. 

 
Ето какво трябва да знаете за комбуча преди да консумирате тази модерна напитка.
 
Какво е комбуча?
 
Комбуча е ферментирала напитка, приготвена от чай, захар, мая и бактерии. Колония от живи бактерии и дрожди, наречена SCOBY (симбиотична култура на бактерии и дрожди) се добавя към подсладения чай, който след това се оставя да ферментира в продължение на една до три седмици. След това се газира и се пакетира. Резултатът е леко газирана напитка с уникално тръпчив вкус.
 
Пиенето на комбуча навлиза от мода през последния век, но произходът ѝ може да се проследи до Китай, а началото е дадено преди 2000 години. Тогава напитката се е използвала заради предполагаеми специални лечебни и детоксикиращи свойства. 
 
Днес комбуча е основна стока, която се продава в цял свят в хранителните магазини и онлайн, като се предлага в различни вкусове. Някои може да я пият заради предполагаемите ѝ ползи за здравето, докато други просто за удоволствие. 
 
Здравословни ползи
 
Ако започвате да пиете комбуча заради здравето си, знайте едно – за каквито и чудотворни ползи да сте чували, най-вероятно те са постигнати от проучвания върху животни. Доклад от 2019 година анализира проучвания за напитката и установява, че всъщност само едно е направено сред хора. Останалите са били проведени или при животни, или извън живия организъм – обикновено при клетки или култури в епруветки или паничка на Петри.
 
Така или иначе, изследователите стигат до заключението, че е от решаващо значение тези твърдения да бъдат проверени в клинични изследвания при хора. Въпреки това, комбуча може да е по-здравословен вариант в сравнение с други популярни напитки като кола или плодови сокове. 
 
Още за полезните свойства на напитката комбуча вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 3 години
Аз си я донесох от Англия, пия я почти година и се чувствам супер.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми харесва, пил съм.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнало след 20 години неква мисирка в некъв сайт ще възхвалява зелевия сок и малките жендерастчета ше полудяват "въй *** верно ли, какво е зелка" и т.н.

Спонсорирани публикации