Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове

София и Бургас обмислят ограничения заради еконормите
15 мар 2021 14:29, Анисия Иванова
263
Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове
Снимка: БГНЕС

София много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, но Бургас също върви по този път. Това заяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

"Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич.

"Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

 По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
до Тонката преди 3 години
е и кво от тва че да чакали , с темата днес каква връзка има, или трябва серрешш на ред щото си антируски комплексар.
32
5
 
22
 
! Отговори
9988 преди 3 години
Абе герберастски недоразумения, кола на 50 годинни на газ покрива евро 5! Хубавото е, заминавате на политическото бунище!
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаТонка, нали знаеш, че IP адреса ти свети и данъчните вече са на път. Да те питат, какво си изиграл преди това за да си играе сега на Янчо Таков с мечтите?
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре голф2 кънтри отколкото лада5 както и да го погледнеш.
29
2
 
13
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Кога един избушен нафтов кошник на 10 години е по замърсяващ от ладата на бай стамат, тука на дискриминация ми прилича
28
1
 
22
 
! Отговори
ааа не преди 3 години
Това е дискриминация.С колко повече замърсява една Лада от едно Голфче 2-ка?!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА ти в кво си гледаш кокошките, бе, антиваксер с антиваксер.........
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътуваш от майната си до столицата до някоя болница примерно по спешност ,но трябва да си заебееш колата и да продължиш с такси. Пълни глупости.Между другото защо се движат междуградският транспорт автобуси на по 20-30години?Има много държавни автомобили на 20и повече години и те ли нямат да влизат в центъра на градовете?
25
10
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Са обаче Янчо Таков може само да се снима с моите"играчки"както обичам да си наричам колите:):):)Ако е жив де:):):)
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А питахте ли Путин дали е съгласен ?
23
1
 
38
 
! Отговори
777 преди 3 години
Нали знаете приказката - На чужд гръб и сто тояи са малко... Е, ето това сме ние!!! Мога да Ви кажа, че повече от 10 години съм в бранша (ГТП) и съм се нагледал на дървени философи, наглеци и празнодумци. Идва и почва да ми обяснва как било в Германия, Австрия, Англия и къде ли не, колко стегнато било там и как това трябвало да стане и у нас. Ама на края като му кажа - Пич, тука имаш два шарнира, един кормилен накрайник и една биалетка за смяна... скача и почва да псува, че тука не било Германия
22
16
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Малък бях,но си спомням как по Бай Тошово време обикновенните хора чакаха по 10 години за една Лада,а синчетата на Червените Партийни другари караха само Западни коли,Опели,Пежо,Мерцедеси,Мазди:):):)Янчо Таков ги сменяше на 1 година Западните коли:):):)
21
1
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Да да, точно производството на тия ел. миксери е супер брутално вредно
20
8
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Вредните емисии като количество при произвеждането на една електрическа кола са равни на Пасат 1.9 ТДИ да пътува София-Бургас и обратно всеки ден,в продължение на 10 години.Това за екологията просто не минава вече ,като номер.Цоцате щото има много коли.*** те вече намалят,ще ми цоцате оная работа,то е наближило.
19
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лада и Москвич дори за кокошарникк не става бе
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе смотани, то който търкаля още ладичка или москвич няма да се натресе на пъпа нс София или Бургас. Тези пък в Бургас да като жабата дето гледала коня......знаете я
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравите да спрете от движение и колекционерския Мерцедес на Тиквата от 1968г.Освен ако не искате да ни убедите че е екологично чиста машина произведена в синхрон с днешните стандарти.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България пак не разбрали. Видяла жабата че подковават коня и тя си вдигнала крака.При нас в Германия ограниченията за влизане в центъра на града според категорията са само за ДИЗЕЛОВИТЕ автомобили. На бензиновите дори и евро 1 им се дава зелен стикер че могат да влизат в центъра по всяко време. Аз за дизелови Лада и Москвич не съм чувал.
15
2
 
41
 
! Отговори
Хахахха преди 3 години
Да спрът пушещите бмв та и мерцедеси на по 20г. Лади нема от бая години вече, как ще спрете нещо дето го няма? Товарни бусове и те чадят като комини.
14
22
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Децата като видат Москвич или Лада в движение от колата го снимат с телефоните и после си го пращат по групите и се заливат от смях:):):)

Спонсорирани публикации