СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?

Няма справедливо разпределение на ваксините по света
23 мар 2021 09:25,
253
СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?
Снимка: БГНЕС

Това е пропаст, "която расте и която става все по-гротескна от ден на ден ден". Така генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус окачестви нарастващото несъответствие в цифрите на ваксинациите срещу Covid-19 на богатите и бедните страни, съобщава БГНЕС.

На пресконференция той заяви, че е "шокиращо" колко малко е направено, за да се осигури справедливо разпределение на ваксините по света и по този начин да се избегне това, което той нарече "катастрофален морален провал".

"Страните, които сега ваксинират по-млади, по-здрави хора с нисък риск от заболяване, правят това с цената на живота на здравните работници, възрастните хора и други рискови групи в други страни", каза Тедрос. Той заяви,  че освен моралното възмущение, което може да причини, неравномерното разпределение на ваксините е лоша стратегия от икономическа и епидемиологична гледна точка.

Той обясни, че колкото повече се предава вирусът, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти, срещу които от своя страна ваксините вероятно не са толкова ефективни. От тази гледна точка той смята, че богатите страни си дават фалшиво чувство за сигурност.

"Ако не прекратим тази пандемия възможно най-скоро, тя може да ни задържи в продължение на години", предупреди той.

Но колко голяма е разликата?

До този понеделник в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу Covid-19, според данни, събрани от "Франс прес".

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Един от начините за получаване на ваксини до бедните страни е чрез Covax, глобален механизъм, който се стреми да гарантира, че 92 от най-необлагодетелстваните икономики имат достъп до тези имунизации, разходите за които ще бъдат покрити от дарители.

Covax е разпространил повече от 31 милиона дози в 57 държави и плановете му са да разпространи достатъчно ваксини, за да достигне до 27% от населението на тези 92 държави.

От началото на пандемията до този понеделник в света са регистрирани над 2,7 милиона потвърдени смъртни случая от коронавирус, според данни от университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините също ги правят богатите, а не бедните. СЗО просто се пробва как ще му потръгне с популизма. Не е ли същото във Холивуд? Богати, затънали в пари, а само за бедните говорят, за малцинства, за онеправдани... чиста проба популизъм. Чили и Сърбия не са от най-богатите но са съответно 3ти и 5ти по ваксиниране в цял свят. Скандинавците може пък да са най-богатите, но ваксинацията им е много по-назад от Чили и Сърбия. Популизмът е безпочвен, само медиите печелят от него.
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист"Аз нямам умора"Това е сигурно вярно. Сигурно по цял ден кибичиш по различни форуми да тролиш.
182
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195За Боцко няма почти никакви вицове. Вие понеже сте без фантазия и наричате постоянните маллоумни повтаряния за "чекмеджета" "вицове". Колкото вицовете ви са вицове, толкова и чекмеджетата са ви чекмеджета.
181
3
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Разликата между мен и Програмиста е очевадна. Аз нямам умора.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 194Все пак вероятно е един човек. Както и онзи "сеньор или господин", който говори за себе си и белия си кон в множествено число. Това вероятно са страничните ефекти от пандемията.
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185"Програмиста, с този правопис имаш завършен четвърти клас, в най добрия случай."Само дето има един, който поства като Програмист, и друг (някакво семпло момче от село), което се опитва да се прави на оригинално и използва същия псевдоним. Ти пишеш за втория.Разликата между двамата е очеизвадна.
178
0
 
7
 
! Отговори
от дежурната преди 3 години
Моля, който забележи някъде Киро Програмиста да се обади на тел. 112.Безпокоим се за него.
177
0
 
10
 
! Отговори
777 преди 3 години
Е, СЗО май откриха топлата вода. По света не знам, но у нас отдавна е така - и не само за ваксините. Лекуват се богатите, а бедните карат докато и както могат...
176
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 174"Не съм "другар", а сеньор или госодин, защото аз не живея в комунистическа България и се стремя да ви помогна"Имам странното усещане, че от такива дистанционни "спасители" нямаме нужда, "сеньор". Белият ви кон няма да вирее тук.
175
8
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 170И храна мога да програмира но си я купувам, благодаря. Такива като теб ми я произвеждат. За какво са измислени робите според теб? За да ми робуват нали! А аз имам много роби и всичките ми робуват.
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистПрограмиста, с този правопис имаш завършен четвърти клас, в най добрия случай.
173
3
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Аз съм истински Програмист и програмирам в този сайд само през свободното си време и то безплатно. През останалото време програмирам трактори за село
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 178Остави човека да избие малко комплекси.
171
1
 
2
 
! Отговори
Мидата преди 3 години
Даже расте разликата в имуществото между бедни и богати. Ама това, гаче не е важно.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистЩо за програмист си, като един трактор не можеш да програмираш? Само се навираш като *** между коментарите, без никой да ти иска мнението.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 160 анонимен/174Аз говорех за ваксините, другарю. Вие сте тия, които за каквото и да се говори ви избива да говорите за "тиквата", тъй че сте точно такива, за каквито говоря а говоря че господин Борисв другарю не е тиква той е нашия Бойко
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фейк ПрограмистТака не прикриваш нивото си, напротив - показваш го, но то на село не сте много рафинирани, тъй че явно толкова си можеш.
167
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Ако си мислиш, че тракторите дето орат нивите вече не се програмират .... явно си заседнал въ времето на Белчо и Сивушка.Aз си скъсах га за да ги програмирам за такива кате теб прости та прости
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 160 анонимен/174Аз говорех за ваксините, другарю. Вие сте тия, които за каквото и да се говори ви избива да говорите за "тиквата", тъй че сте точно такива, за каквито говоря.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен80 процента го карат безсимптомно.Ако беше вярна тази разпространена заблуда, досега всички да са го изкарали, и нямаше да има никаква вълна. А ако случайно заблудата е вярна, означава, че имунитетът при безсимптомното заразяване го няма никакъв. Затова това с безсимптомните и в двата случая не води до нищо добро.