Учени предупреждават: Метавселената на Facebook е заплаха за човечеството

Тя ще бъде инструмент на политиците, но и на престъпниците
6 ное 2021 20:55, Анисия Иванова
174
Учени предупреждават: Метавселената на Facebook е заплаха за човечеството
Снимка: БГНЕС

Добавената реалност ще записва всичко, дори нашите мисли, и ще бъде инструмент за злоупотреба на политици и насилници. Който управлява метавселената, ще управлява живота на хората и границата между реалността и виртуалното ще бъде заличена. Това твърдят редица независими експерти след новината на Facebook за насочване на всички усилия към създаването на метавселена.

Виртуалната, добавената или, както някои я наричат, смесената реалност (СР) е "дистопична" идея, която ще има много по-негативни последици, отколкото си мислим, а този, който контролира метавселената, ще контролира живота на хората, твърдят експертите. Ако смятате, че метавселената на Зукърбърг звучи направо като епизод от поредицата „Черно огледало“, не сте на грешен път, пише IFL Science.

Един от водещите експерти срещу метавселената е д-р Дейвид Рийд, професор по изкуствен интелект в университета Хоуп в Ливърпул. Въпреки че д-р Рийд вярва, че метавселената може да донесе някои вълнуващи възможности за човечеството, според него тя рискува да задълбочи съществуващите проблеми със социалните медии и интернет, като опасения за поверителността на данните, но също и кибертормоз и насилие от връстници.

„Метавселената ще има огромни последици. Тя идва с фантастични предимства и ужасяващи опасности. И имаме нужда от много здрава система, която ще контролира тази метавселена", каза той.

Метавселената ще бъде инструмент на политиците, но и на престъпниците

„Хората се притесняват от влиянието, което Twitter може да има върху политиката в момента“, добави Рийд. „Но в новата изключителна среда (на СР), колко искате влияние можете да имате върху някого, щом можете да прехвърлите човек във военна зона и да му покажете какво точно се случва?“, допълва д-р Рийд и продължава: „Също така, колко по-опасни могат да станат социалните мрежи поради онлайн тормоз в метавселената? Бих казал, че метавселената има потенциал да бъде много, много по-екстремна. Инстинктивното изживяване от участието във виртуалния свят може да бъде изключително емоционално“.

Няма да има граница между реалността и виртуалния свят

Още по-тревожно е, според него, че това технологично развитие ще размие границите между виртуалното и реалността. Който овладее тази реалност, ще има достъп до безпрецедентно количество данни - и твърде много власт. „Пазарът за това е огромен. Който го контролира, ще има контрол над цялата ви реалност", каза д-р Рийд.

Метавселената ще записва вашите мисли и мозъчни вълни

„Много настоящи прототипи на СР системите имат технология за наблюдение на лицето, очите, тялото и ръцете. Повечето имат сложни камери. Някои дори включват технология на електроенцефалограма (ЕЕГ) за събиране на модели на мозъчни вълни. С други думи, всичко, което кажете, докоснете, видите или дори мислите, може да бъде проследено в СР. Данните, които ще излязат от това, ще бъдат огромни и изключително ценни“, каза той. „И затова ни трябва система, която да го контролира. Никоя компания никога не трябва да упражнява контрол - просто е твърде важно това да се случи“, предупреждава ученият.

Да не допускаме дистопична метавселена

Д-р Рийд не е сам в своите притеснения. Друг виден критик на метавселената е Роджър Макнами, човек, който отдавна инвестира във Facebook и който напоследък стана яростен критик на посоката на компанията през последните години. Говорейки на среща на върха в Лисабон тази седмица, Макнами каза, че вярва, че проектът за метавселена е създаден от Facebook в опит да отклони лошия печат, създаден от показанията на бившата служителка Франсис Хоугън.

„Не трябва да се позволява на Facebook да създава дистопична метавселена. Facebook трябваше да загуби правото на избор. Трябва да има регулаторен орган (в държавата), който да дава предварително одобрение за всичко, което правят. Размерът на щетите, които са нанесли, е безпрецедентен“, каза Макнами пред Би Би Си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метавселената има литературен предтеча в книгата "451 градуса по Фаренхайт" от Рей Бредбъри, издадена през 1953г., на младите *** у нас не четат книги и смятат интернет за успех на човечеството, а той по начина му на използване това е огромен регрес, като резултатите от това с всяка година ще стават все по-видими. Станислав Лем отдавна предупреди, че "интернет бе създаден като средство за комуникация, но се превърна в средство за оглупяване.
79
3
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Зимата да не сринат само Хамстера,че съм се отдал на класика с катерици
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фб скоро и вакси ще им иска
77
1
 
12
 
! Отговори
Торвалан преди 2 години
Младите трябва да ги учат на Линукс, също на Питон и С, да бъдат креативни и да контролират средата а не да бъдат контролирани от нея. Така беше навремето с Правец-ите - един кирлиф бейсик и това е, като искаш програми си ги правиш. Затова старата школа сме успешни където да отидем по света, новите са някакви абсолютни зомбита без капацитет да вземат самостоятелни решения.
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука безкрайно много илюзионисти се навъдиха. По-скоро има много хора с ментални пролеми отколкото нещо такова да се случи. Пълни фантасмагории от психари.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без злоба: постхуманизмът издига в култ индивида с неговите доста често перверзни потребности. Човекът е социално животно и отделено от парадигмата на социума е като ракова клетка. Съжалявам, но евроатлантическата цивилизация носи всички белези на цивилизация в разпад. Зукенбърг или, както му е завързаното име, е само носител на тази деструкция.
74
2
 
1
 
! Отговори
мечтиии! преди 2 години
Некой набеден професор от БАН може и да има мокри сънища на дърти години,ама и виаграта е безпомощна!Ваксинирайте ги!Полза от дървени философи никаква!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен човечеството е било най-щастливо в първобитно-общинния строй. 100% реален саблезъб тигър, живееш до макс 35 г, умираш за минути. Тази порнография със цивилизацията само удължава агонията.
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С раждането децата ще ги чипират като ще се подтискат определени зони на мозъка. Така ще могат да се обособят заедно с генетичното подобрение няколко касти хора. Добре дошли в "Машина на времето"!
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метаесвселена е истинската прелюдия на чипирането. За зарибените и за по- реалистично изживяване трябва да се стимулира активност в определени зони на мозъка и...добре дошли в Матрицата!
70
1
 
23
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Поздравления за тези учени.И не мога да повярвам,че това е публикувано в днес.бг!!!!
69
4
 
0
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Не, пр,о-ст е като тиква
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
М-да, за господина с Тиквата специално ще създадем голямо виртуално тиквено поле с тикви, тикви, докъдето ти стига погледа.
67
3
 
3
 
! Отговори
Тиквена Мета преди 2 години
Комунистите, които ръководят профила на Тиквата, заплашват граждани, сякаш хората ги е страх от мутри... не сме в 94-та година другари. Ние сме в ЕС, а не в СИК. Някой требва да ви отвори очите.
66
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз не съм наясно с мислите си , а те щели да знаят какво си мисля. Хайде бе !
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това решение със сфетофарните уредби да премахнат мигането на зелената светлина 100% съм сигурен че е дело на някой от ЛГБИТ - неудобно му е като го натаковат и иска на всички да им го таковат... трябва да се закрива тая държава вече
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С времето ще заместим визьорите с мозъчни импланти, ще симулираме за вас секс, ядене, пътешествие, докато си лежите някъде в канавката и умирате в реалността.
63
5
 
2
 
! Отговори
Phaha преди 2 години
Ти заплашваш ли ме бе тиквичке малка?
62
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Имам 6 козички и 12 кокошки ! Всичко дигитално е за вас .......столичните....!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Коментарите на Тиквата": за вас ще добавим в метареалността тиква да и се радвате.

Спонсорирани публикации