Ще дойде ли краят на Корейската война или "сблъсъкът на зомбитата" ще продължи?

Ким Чен Ун и САЩ нямат полза от прекратяването на конфликта
18 дек 2021 22:15, Нели Христова
64
Ще дойде ли краят на Корейската война или "сблъсъкът на зомбитата" ще продължи?
Снимка: БГНЕС

Демилитаризираната зона или DMZ, която разделя Северна и Южна Корея, е едно от най-опасните места на Земята.

Десетки хиляди войници са струпани от двете страни, заедно с хиляди артилерийски оръжия, въоръжени с конвенционални, химически и ядрени оръжия и подготвени да стрелят във всеки eдин момент. Ако между тях избухне война, тя бързо ще увлече не само двете Кореи, но и Япония, САЩ и Китай, превръщайки се в сблъсък на супер сили. Така че бе добра новина, когато по-рано тази седмица бе обявено, че официално ще настъпи края на корейската война.

На пресконференция в Австралия президентът на Южна Корея Мун обяви перспективата за нещо, наречено EOW - декларация за край на войната. Такава декларация, каза той, е била договорена "по принцип" от централните играчи в политиката на полуострова - двете Кореи, Съединените щати и Китай. Но това означава ли, че един от най-продължителните конфликти в света приключва? Или EOW ще се окаже просто поредният документ, който скоро ще бъде захвърлен на боклука от неуспешни дипломатически гамбити и погрешни надежди?

Близо цял живот двете Кореи са били в състояние на "конфликт на зомбитата" - нито във война, нито напълно в мир.

След три години кошмарно унищожение, при което загинаха три милиона войници и цивилни, Корейската война завършва в безизходица на 27 юли 1953 г. Документът, който сложи край на конфликта, е примирие, официално прекратяване на огъня. Тъй като враждуващите страни никога не са се споразумяли за мирен договор, Корейската война технически никога не е приключвала.

През седемте десетилетия оттогава имаше множество сблъсъци, повечето от които незначителни, но някои тревожни – като непредизвиканото и никога непризнато потъване на южнокорейски военноморски кораб през 2010 г. Но тези сблъсъци никога не са се върнали към пълномащабен конфликт. Това е първият въпрос относно предложената декларация за край на войната: каква практическа разлика ще направи тя за добре установеното статукво?

Документът EOW не е мирен договор, който би отнел много време и би включвал преговори. Това би било политическо изявление, изразяващо добри намерения и добра воля, но без никакъв правен статут.

За президента Мун, който налага идеята в продължение на месеци, би било прилив на енергия да се съживи отново загиналата дипломация на полуострова. Откакто Доналд Тръмп се оттегли от втората среща на върха с Ким Чен Ун преди почти три години, няма никакъв напредък в преговорите, насочени към унищожаването на ядрените оръжия и балистичните ракети с голям обсег на Северна Корея.

Както Мун каза пред Общото събрание на ООН през септември: "Когато страните, участващи в Корейската война, се обединят и обявят край на войната, вярвам, че можем да постигнем необратим напредък в денуклеаризацията и да въведем ера на пълен мир". Мун има още една причина да иска скорошна декларация: през май той напуска поста, в края на неудължимия си петгодишен мандат. Въпреки интензивните усилия и трите му срещи на върха с Ким, той няма какво да покаже - декларацията EOW би представлявала поне нещо за учебниците по история.

Проблемът е в другите играчи на масата. Разбира се, никой не иска да бъде видян като враг на мира, така че никой не казва категорично "не". Но Ким, американският президент Байдън и президентът на Китай Си Дзипин, имат малко убедителни причини да дадат на идеята енергичното застъпничество, от което тя ще се нуждае, за да стане реалност.

САЩ ще бъдат загрижени за последиците от мирната декларация за собствените им отбранителни договорености. 28 500 американски войници, разположени в Южна Корея, са там, за да защитават съюзника от нахлуване от Север, но те също са важен компонент от дългосрочното американско присъствие в Източна Азия, което е още по-важно сега, когато Китай нараства в сила и увереност.  Ако се обяви край на Корейската война, за Вашингтон ще бъде още по-трудно да оправдае присъствието си на юг – както пред Ким, така и пред южнокорейските леви, които отдавна водят кампания за отпадането на янките у дома им.

Подобни възможности за подкопаване на присъствието на САЩ изглежда работят в полза на Китай, който също би могъл да се възползва от възможността да настоява за изтеглянето на американските войници от Южна Корея, както и на системата за отбрана на Терминала на голяма височина - американски противоракетен щит, чиито радари проникват на собствените му територия. Но това е игра на големи стратегически въпроси.

Вероятно ангажиментът на САЩ в Корея обвързва военните активи, които иначе биха били свободни да се ангажират с Китай. Северна Корея е буферна зона за Пекин - продължаващото разделение, състоянието на полуострова отлага деня, в който двете страни ще бъдат обединени като свободна, демократична, капиталистическа и проамериканска нация на границата с Китай. И идеята на Мун за разкриване на декларация за край на войната на Зимните олимпийски игри в Пекин може да не се хареса на китайското правителство, което вече се занимава с многонационален дипломатически бойкот.

Ами Ким? Той знае, че декларацията за край на войната е прелюдия към нови усилия за убеждаване, натиск и измама да се откаже от ядрените си оръжия. Но Ким няма намерение да се откаже, тъй като в оръжията си е намерил перфектната застрахователна полица за потисническа, изолирана и почти лишена от приятели държава. Въпреки че Северът бързо ще бъде смазан във всяка възможна Втората Корейска война, потенциалът на КНДР да пусне дори една ядрена бомба върху един американски град налага потенциална цена, която нито един президент на САЩ няма да иска да плати.

На всичкото отгоре, съществуването на продължаваща борба на живот и смърт, статутът на Северна Корея като героичен аутсайдер в безкрайната война срещу подли врагове, е от съществено значение за култа към Ким и за имплицитното оправдание за трудностите и потисничеството, които той нанася на хората си. Северна Корея е на военна основа толкова дълго, че може да не може да живее по друг начин.

Тъжната истина, която никой няма да признае, е, че въпреки всичките му плашещи характеристики, Ким Чен Ун има ужасяваща стабилност в 68-годишното противостояние по DMZ. Войната на зомбитата в Корея е толкова утвърдена и институционализирана, че е трудно за нейните участници да мислят отвъд нея.

Дори ако EOW се реализира в действителност, а не по принцип, това може да няма никакво значение за фактите на място. Подобно на смъртта на монарха, може да се окаже, че "Корейската война е мъртва, да живее Корейската война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
НАШЕНЕЦА вместо преди 2 години
Да е в "час" с международната политика на " Управляемият Хаос" , гледа ТV кога сложи на масата - шишето с ракия и гледа " Фермата" . А " Фермата" е за *** от кравефе.мата , но *** и му го кажи туй на нашия с РАКИЯТА !
42
0
 
0
 
! Отговори
НАРОДА въобще преди 2 години
НИЩО не проумява от Историята ! И ще си тегли теглото защото , Историята е ител, но има Най-калпавите ученици , които точат зеле, варят ракия и после се чудят на скапаната си мизерна ПРОКОПСИЯ ! Света е подтикван в пламъци да ЗАГОРИ а нашенеца у дома неадекватен - вие Зелеви сарми ! Ще го жалиш ли такъв - неадекватен ?
41
0
 
0
 
! Отговори
САЩ няма нито преди 2 години
***, нито Кураж да се изтъпанят пред силен съперник. Те могат да се гаврят само с държавици които са безпомощни - "носейки " им " свобода и демокрация", защото имат КАКВО да им се ОТНЕМЕ !
40
0
 
0
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
И Слава Богу че я ИМА Русия, щото днес и НАС можеше да не ни ИМА ! Подождьом немножко и отново всичко ще си "Легне" на мястото ! Но "Новият живот" винаги идва с Зор , Болка, Мъка и Писък, демек пак ще стискаме здраво юмруци , зъби и смръщени вежди ! Френската революция прие ГИЛОТИНАТА по принуда ! Историческият момент щом си го САКА - значи Оно си ТРЕБЕ !
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато СССР предложи на два пъти германия да се обедини, САЩ и Обединеното кралство не дадоха... а немските плу'жеци нарекоха безродника аденауер "баща на републиката". По-долен от немския плу'жек е единствено алканският му неграмотен фен.
38
2
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Интересно защо наричата само северна корея зомбита, а останалият свят не е ли същията!?Навсякъде има и глад и у-б-и-й-с-т-ва на неудобните и тоталитарни управления прикрити под названието демокрация!!! Само дето в северна корея всичко това е по-масово и не се крие!
37
5
 
4
 
! Отговори
Крим е руски преди 2 години
Свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България???
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Така е ..Руснаците си имат земя- търсят си обитавани територии, които да работят за тях.
35
0
 
6
 
! Отговори
2LOOP преди 2 години
Кой , какво, кога, бъркане на глаголни времена,и " статията" става неразбираема!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обединена Корея............евентуално............ ще е голяма конкуренция и заплаха за Япония!!!
33
4
 
4
 
! Отговори
До Star преди 2 години
Остров Сахалин е руска територия, той е над Япония................руснаците няма да го дадат нито на Корея, нито на Япония!!!
32
6
 
2
 
! Отговори
Елементарно е преди 2 години
Двете Кореи ще се обединят много лесно провто с китайска помощ Ким ще нахлуе и превземе южнокорейските голювци
31
3
 
3
 
! Отговори
Булгаристанеца е преди 2 години
Ахмак ! Той морал няма , днес е със САЩ утре пак с РУСИЯ ! Това е национална традиция и типична ПРОСТОТИЯ ! У него има Прагматизъм - той е там накъдето ДУХА ВЯТЪРА ! Днес ти за него си Баща и Майка ! А утре : Ти ли бе , твойта мамка ! С българин алъш вериш, най-добре е далеч от него до стоиш !
30
4
 
0
 
! Отговори
САЩ са тафта ! преди 2 години
За никакъв Х нестават, щом дето идат , все като гонено куче бягат. Защо се не изтъпанят на Кимчо ? Нали са голямата работа ? А са седнали на Русия да се МРЪЩЯТ ! ГРЕШКА ! ГОЛЯМА ГРЕШКА ! Щом се изтъпаниха пред Русия , ще загубят бая от своята ТЕПСИЯ ! Само гледай какво ще стане с Украина ! Сами САЩанците ще им я набутат на Руснанците !
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким чен Ун е заплаха за Джо Байдън-дъртия дементен старец ...............да, само Доналд Тръмп(голям президент и велик човек) можеше да се разбере с дебелия Ким!!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
oz преди 2 години
Германия след обединението на ФРГ и ГДР стана по-силна държава.............Обединена Корея ще е много силна държава, заплаха за Япония...................но Великите сили САЩ и Китай трудно ще допуснат двете Кореи да се обединят!!!
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизмът е най-голямата грешка на човечеството ... след Джъстин Бийбър.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СК е грешка ...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 - Кое е немското икономическо джудже, ако не е тайна? Германия? АУАМАНАУАУУХАХУАУХАХУАХХУАУАХ
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше масивнат подкрепа на Китай, Северна Корея, щеше да се разпаднала пред 40 години ...

Спонсорирани публикации