Цигари за зеле, Нинтендо за кифли: В Сиан са отчаяни, преминаха към бартер

Китайският град е под карантина заради COVID
4 яну 2022 21:00, Нели Христова
70
Цигари за зеле, Нинтендо за кифли: В Сиан са отчаяни, преминаха към бартер
Снимка: WEIBO

Притеснения за недостиг на храна се появиха в китайския град Сиан, който е под карантина заради COVID-19. Това накара отчаяните жители да прибягнат до нова система - бартер. Властите обаче призоваха за спокойствие, тъй като мнозина се оплакват в социалните медии, че не са могли да получат достатъчно хранителни доставки, след като им било наредено да останат в домовете си.

Публикации в социалните медии показват, че жителите си разменят консумативи и дори техника в замяна на храна.

Около 13 милиона са затворени в домовете си от 23 декември и в момента не могат да напуснат, за да си купят храна. А през последните дни мнозина се обърнаха към социалните мрежи с множество оплаквания.

Властите предоставят безплатна храна на домакинствата, но някои казват, че доставките им са на изчерпване или че все още не са получили помощ, съобщават от BBC.

Видео и снимки в сайта на социалните медии Weibo показват хора, които разменят цигари за зеле, течност за миене на съдове за ябълки и дамски превръзки за малка купчина зеленчуци. Едно видео показва, че жител изглежда заменя конзолата си Nintendo Switch за пакет инстантна юфка и две кифлички на пара.

"Хората си разменят продукти с другите жители в една и съща сграда, защото вече нямат достатъчно храна за ядене", каза жител с фамилия Уанг пред Радио Свободна Азия. Друг жител каза във видео клип, че някои хора разменят цигари и iPhone за торби с ориз. "Сега имаме бартерна система в нашия жилищен комплекс", казва мъжът в клипа. "Имахме торба ориз, а съседът искаше да разменим... смартфон и таблет. Имаме шест торби ориз в дома си, но нямаме зеленчуци."

"Безпомощните граждани се върнаха в ерата на размяната – картофите се разменят за памучни тампони", казва един потребител на Weibo, докато друг описва случващото се като "връщане към примитивното общество". Някои обаче бяха по-оптимистични и коментираха колко са "трогнати" от добротата на съседите им да споделят доставките си с тях.

Сиан е в епицентъра на сегашната епидемия от COVID в Китай и местните власти предприеха драстични мерки, които предизвикаха значителна критика онлайн. При скорошен инцидент на жителите на жилищния комплекс Mingde 8 Yingli в южната част на града беше казано малко след полунощ на 1 януари, че трябва да напуснат домовете си и да отидат в карантинни съоръжения.

Градските власти са разположили около 29 000 полицаи, за да наложат блокирането, докато безброй местни охранители пречат на хората да влизат или напускат райони, определени с висок или среден риск.

Един видеоклип, който обиколи социалните мрежи, показва как охранители бият тийнейджър във фоайето на сграда, защото той излиза да купи кифлички на пара.

"Бях гладен, затова излязох да взема малко манту", се чува как младежът казва на охраната, които го бият и ритат, събаряйки храната му на земята. По-късно градските власти съобщиха, че пазачите са били наказани.

Първоначално на жителите им беше казано, че ще им бъде позволено да изпращат определено лице да купува хранителни стоки през ден, но мнозина оттогава казаха на RFA, че охраната в много райони не позволява на никого да излезе.

Тези, които успяват да закупят консумативи, откриват, че цените са скочили до небето, особено на пресните плодове и зеленчуци, въпреки добре рекламираните усилия на правителството и доброволците да внесат пресни продукти в града в големи количества, за да ги раздадат на обсадените жители.

Един видеоклип, публикуван в социалните медии, показва мъж, който казва, че е платил около 40 юана за 10 чушки, същата сума за шест домата и 40 юана за две зелки.

"Продавачът на зеленчуци сигурно трупа състояние", оплаква се мъжът.

Държавните медии, които са строго контролирани от управляващата китайска комунистическа партия (ККП), съобщиха за редица камиони, превозващи селекция от зеленчуци, пресни плодове и свинско месо в жилищни домакинства в една част на града на 29 декември, доставяйки пресня храна за около 180 домакинства.

Но адресът, даден в новинарския доклад, беше проследен от потребители на социалните медии, които откриха, че това е жилищен комплекс за служители на Народния конгрес на провинция Шанси и общинското правителство на Сиан, което предизвика обществен протест в социалните медии.

Жител на Сиан с фамилия Сонг каза, че храната, дадена на семействата на държавни служители, изглежда луксозна в сравнение с това, което получават обикновените хора.

"Къде обикновените хора могат да намерят такива неща?", пита Сонг. "Успях да си взема една глава китайско зеле, тиквичка, четири чушки, три глави чесън, парче джинджифил, два лука и три картофа."

Учен от Шанси, с фамилното име Тиан, казва, че основният приоритет на правителството по време на криза винаги е поддържането на обществения ред и социалната стабилност, вместо да се грижи за нуждите на обикновените хора.

"Те изграждат системата за поддържане на стабилността от 2004 г. насам", обяснява Тиан. "Властите казват, че в Сиан има само 40 000 полицаи, но всъщност има много повече служители по сигурността, които не са част от полицията, включително кварталните комисии и охраната, отговарящи за сградите. Има и селски служители и техните екипи и така нататък.

Коментаторът Хан Дапенг казва, че блокирането изглежда не предотвратява разпространението на "Омикрон" варианта на COVID-19.

"Властите използваха този метод за пълно блокиране на Ухан миналата година, но "Омикрон" все още е силен", казва Хан. "И все пак процентът на смъртност и тежко заболяване са много ниски. Не мисля, че това блокиране в Сиан е за превенция на болестта", на мнение е той. "Става дума повече за контрол на населението."

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че Китай има 161 потвърдени случая на COVID-19 в цялата страна в понеделник, 101 от които са били локално предавани.

Огнището в града е най-лошото, което Китай е виждал от месеци, тъй като страната продължава да преследва своята стратегия за нулева COVID.

Правителството се надява да премахне огнището преди Лунната Нова година и Зимните олимпийски игри в Пекин следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "Като прочетете ББС разбирайте художествена литература." Оххх, слава богу, аз следя само Синхуа и ИТАР-ТАСС. Там е истината и качествената информация.
17
0
 
8
 
! Отговори
х преди 2 години
Гладна мечка Нинтендо не играй.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай заплаши, че ще затвори пазара си за редица транснационални компании ако не прекъснат отношенията си с Литва.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетете ББС разбирайте художествена литература.
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там ли никой не гледа животни и не сади градини. Когато и тук стане така а то нее далеч времето само такива като мен ще оцелеят. Имам животни имам градина от която съм набрал зеленчуци и плодове. Прасето и телето са транжирани във фризера. Кравата ми дава мляко от което правя сирене и кашкавал. Имам брашно няколко стотин килограма. Кокошките ми снасят яйца. В бъчвите имам 500 литра вино. Не чакам на мутрите от магазините да ми вдигат цените и да ми продават пакетче 200 грама сирене за 5 лв.
13
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 10Азерският газ е със същите условия, които ЕК не искаше да имаме с Русия. Киро да къса договора с азерите и да купуваме газ по пазарни цени, както ЕК иска.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До про-американските Не им трябват изобщо проамерикански комсомолци. Председателят Си им е достатъчен да ги отврати от китайската действителност.Председателят Си съвсем се е взел на сериозно и от 1 година си мисли че цял Китай му е длъжен за всичко. Китай върви към крах.
11
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Сега да имаш петстотин кила ориз в Сиан, ще имаш повече власт и сила, отколкото пачките от петстотин евра на Бат Бойко барабар с кюлчетата!!!Агент Ксара Миранджа!ЦРУ!!!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в Китай заради вируса, скоро в ЕС от бедност.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай строят нов газопровод след "Силата на Сибир".
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България купуваше газ на 180$, но поиска да мине на пазарни цени и започна да купува на 140$ по формула която се определя от пазарната цена и това беше представено като голям успех на ЕК който с меката си сила свали цените на Газпром. Сега по тази формула България купува за 600-800$ в завизимост от спотовите цени, и цената ще расте с меката сила на меките китки от Брюксел. А Белорусия, Унгария ще купуват за 150-200$.
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно да им изпратят Копейкин да се справи с пандемията в Китай. Мисля че още на третата дума срещу карантината ще го окаушат и ще се отървем за дълги години от него.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария.
5
3
 
7
 
! Отговори
Мао Цзе Дун преди 2 години
При комунизма парите ще изчезнат.
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето привържениците на червените към какъв режим са ни засилили. Но иначе маските им пречат.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Преди ЕС договорът на България с Газпром беше за 660$. Коя държава е имала договор за 200$ освен Белорус и Украйна преди бунта?
2
8
 
7
 
! Отговори
Поредното преди 2 години
Активные мероприятия на К0мундетата от Пекин, Истинската столица на Китай, Имперската Столица - Сиан е Трън в Очите им. Сиан е бил по-дълго столица на Китай отколкото Съществува България, а искат или не искат България е една от най-старите Държави в Европа и Сиан е по-стар от нея. Така, че К0мундетата продължават да си разчистват сметките, явно Сиан трябва да бъде унищожен като Столица на Поднебесната Империя -Истинският Китай,а не този на К0мундетата и ЮдеюСемитите,които ги инсталираха в Китай!
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром спря да доставят газ по старите договори на цени от 2021, въпреки че много страни от ЕС поискаха договорите им да бъдат продължени на цени от 2021 за 200-300 долара. Газпром отказа. Очаква се за 2022г дългосрочните договори да се сключват на средна цена от 500$. Полша поиска от Европейската комисия да задължи Газпром да продава газта на непазарни цени от 2021.

Спонсорирани публикации