15-годишното момиче, в центъра на най-големия скандал на зимните Олимпийски игри

Още от тригодишна Камила Валиева иска да стане олимпийска шампионка
Обновена: 15 фев 2022 17:14 | 15 фев 2022 17:07, Нели Христова
158
15-годишното момиче, в центъра на най-големия скандал на зимните Олимпийски игри
Снимка: БГНЕС

Нямаше как Камила Валиева да има скромни зимни Олимпийски игри.

Руската състезателка по фигурно пързаляне дойде на Игрите в Пекин, като постави световни рекорди и след доминираща 2021 г., включително спечелване на руското и европейското първенство. Тя все още е само на 15 и понякога се появява на медийни конференции, като държи любимата си плюшена играчка заек.

Миналата седмица тя помогна на руския отбор да спечели злато в отборното състезание, където стана първата жена във фигурното пързаляне, която направи четворен скок на Олимпийските игри. Но златото така и не й беше дадено. След дни на слухове беше потвърдено, че тя е дала положителна проба за забранено вещество.

Валиева получи разрешение за участие в останалите състезания, като стартира като фаворит в индивидуалното фигурно пързаляне при жените. След кратката програма, която приклучи преди минути, тя поведе в класирането и е фаворит за златния медал преди волната програма, която ще реши всичко.

Още по темата
Случаят повдигна въпроси за възрастните около нея и относно руския рекорд за допинг в елитни спортни състезания. Но в центъра на полемиката е тийнейджърка, която направи своя дебют при жените само преди месеци.

Тестът на Камила Валиева отново поставя Русия и допинга в светлината на прожекторите

За Валиева да стане олимпийска шампионка сбъдва детска мечта. "Вероятно казвам на майка си от тригодишна: "Искам да стана олимпийски шампион!", споделя тя.

Родена в Казан, руската република Татарстан, Валиева започва да кара кънки на три, като също така тренира балет и гимнастика. Но майка й иска тя да избере един спорт, така че тя избира фигурното пързаляне.

Семейството се премества в Москва когато Валиева е на шест. Тя тренира под ръководството на Етери Тутберидзе, която е тренирала няколко шампионки за международни успехи, но чиито методи са критикувани като неоправдано сурови. Няколко бивши нейни ученички се пенсионират предсрочно.

Валиева говори положително за работата с Тутберидзе, казвайки пред руското списание La Personne, че "имаме нужда от треньор като Етери".

Тя също така даде откровена оценка какво е необходимо, за да стигнеш до самия връх на състезателния спорт.

"Фигурното пързаляне започва много рано, на три или четири години", обяснява тя пред La Personne. "Детето трябва да се води на тренировки, първо три пъти седмично, след това четири пъти и след това шест пъти седмично. И това не е за година или две. Аз например тренирам от 12 години. Родителите нямат почивни дни, без празници, без ваканция, тоест те на практика трябва да се откажат от живота си."

Като юношеска състезателка, тя изпълнява съчетание, вдъхновено от картина на Пикасо, предизвиквайки възхищение у внучката на художника Даяна. Друга нейна програма беше посветена на паметта на покойната й баба. Валиева казва, че чувствата, които изпитва, когато мисли защо се пързаля, й дават много енергия за изява.

Тя признава, че се чувства неудобно от вниманието, което носи успехът й, казвайки пред IFS Magazine: "Това не ми харесва много, но знам, че го има и се опитвам да се подготвя за него".

Въпреки това тя благодари на фенове, един от които й подарява кученце померан.

Преди да дойде на Олимпийските игри, тя вече беше добре позната в света на фигурното пързаляне, съчетавайки артистичност със способността да прави най-трудните движения.

Четворният скок е рядкост в женския спорт и е въведен в състезанието при мъжете едва в края на 80-те години. Той изисква от състезателите да скочат, да се завъртят четири пъти за по-малко от секунда и да кацнат на едно острие.

Когато Валиева извършва движението, тя остава изправена, като да гледаш как тирбушон се върти във въздуха. Биомеханистът Джеймс Ричардс казва за Scientific American, че не смята, че е възможно скейтърът да се върти повече във въздуха.

Отвъд ледената пързалка Валиева казва, че се надява да пътува, да учи езици или да кара мотоциклет. Тя също така споделя, че може да стане психолог. "Но всичко това и много повече – по-късно", казва тя пред La Personne. "Сега съм фокусирана само върху фигурното пързаляне."

Руската радост от това, че Валиева получава разрешение да се състезава в индивидуалното състезание тази седмица, беше съчетана с ужас сред другите олимпийски организации и атлети.

Спортният арбитражен съд (Cas) посочи възрастта й като една от причините за това решение. Световната антидопингова агенция Wada заяви, че е "разочарована" от този ход.

Все пак все още има широки симпатии към Валиева. Global Athlete Group заяви, че фактът, че е дала положителна проба, "е доказателство за злоупотреба с непълнолетно лице. Спортът трябва да защитава своите спортисти, а не да ги уврежда".

Бившата състезателка по фигурно пързаляне, германката Катарина Вит, каза, че Валиева "не е виновна тук".

"Като спортист, вие винаги следвате съветите на вашите довереници, в този случай тя вероятно е последвала своя треньор и медицински екип", написа Уит във Facebook. "От много малък си научен да им вярваш."

"Никой допинг не би й помогнал да завърши тези четворки!!!" добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
Още от първия път я хващат. Петнайсет годишно момиче няма карбамит в урината си, а само химии , които са я направили сигурно толкова кисела, че е разяла епруветката с пробата. Срам. Те може и заради това да са се забравили. Докато заменят стъклената с титаниева или с няква друга сплав , която да не се разяжда.😀
84
1
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
На никой не му пука ти какво мислиш и можеш ли да мислиш въобще. Щом пробата е положителна значи е вземала. Колкото до това защо са се забавили резултатите от нея , мисля че трябва да ти е ясно. Хората са искали да бъде абсолютно сигурно, че тя е положителна, за да не я обвиняват несправедливо и в последствие те да станат за смях , защото тогава на такива като теб няма да има как да им затвориш устата с месеци на ред. С трици маймуни не се ловят. Това е. Още първата и проба е положителна.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарството разширява кръвоносните съдове и повишава нивата на усвояемия кислород от сърцето. И това дъни на 15 години. 2-3-5 години и ще приключи не само със спорта, но и със здравето. Но никой от руския й мениджмънт това не го интересува. Интригата "лошият Запад ни завижда" ще е фанала дикиш в Раша и отново някой ще е хвърлил пясък в очите на все повече обедняващия руски мужик. На здоровье!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тия дето плюятДано прочетеш това. Не е лекалство за гърло(ангина) а лекарство за ангинапетро нещо сипомага на сърдечно болни да усвояват кислород. Най-вероятно повишава издръжливоста.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не разбирам, как може все още някой да мисли, че детето е взимало допинг! И този "допинг" е Предуктал! ЕКА предупреждава, че това не е особено добро лекарство - можеда провокира прояви на Паркинсон, на тинитус, на загуба на внимание! И откъде-накъде стенокардия на 15-годишно добре тренирано сърчице! Веществото е добавено в пробата, която кой знае защо, закъсня!Може да съм мнителен, но ми си мерна думата Естония! Тези са способни на всичко, да уязвят Русия! Това дано да е ирония.
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно и дядото върти поне двоен аксел
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли не контролира написаните глупости на продажните и глупави журналисти.
78
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, как може все още някой да мисли, че детето е взимало допинг! И този "допинг" е Предуктал! ЕКА предупреждава, че това не е особено добро лекарство - можеда провокира прояви на Паркинсон, на тинитус, на загуба на внимание! И откъде-накъде стенокардия на 15-годишно добре тренирано сърчице! Веществото е добавено в пробата, която кой знае защо, закъсня!Може да съм мнителен, но ми си мерна думата Естония! Тези са способни на всичко, да уязвят Русия!
77
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе защо ги пускат толкова малки и вече на наркотици, тия деца родители нямат ли да прибият докторите дето са и бутнали " белото"
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази т.нар. новина нямате нито едно изречение без граматическа, стилистична или фактологическа грешка. Нито едно! Как пък не успяхте да напишете поне едно правилно изречение... Ниво - под дъното.
75
5
 
12
 
! Отговори
Антониу Гутериш преди 2 години
До Анонимен 105: "Родена в Татарстан, значи е българка от Волжка България." Не е бре, не знаеш ли че татарите са прoизлезли от македония?
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малее... каква потресаваща неграмотност и неадекватност на този, който се води редактор. Гугъл преводач е хубаво нещо, но поне някой що-годе грамотен да изчита текста, преди да го публикувате като новина. Иначе излагацията ви е голяма.
73
7
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Детето е уникално,ако беше сънародничка на леля Серена,която зоби с разрешение цял живот щеще да си получи заслужения златен медал моментално.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"след скандала-само до тройни" ..даа, смачкай противника психически и имаш вече голяма преднина, освен ако не си толкова некадърен, че с допинг и без допинг да не можеш нищо като него да направиш
71
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родена в Татарстан, значи е българка от Волжка България.
70
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родена в Татарстан, значи е българка от Вожжка България.
69
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв допинг не би й помогнал да завърши тези четворки, да бъде така чувствена, грациозна, идеално да попада в такт с музикалното произведение. Съчетанията в нейно изпълнение са като произведения на изкуството, като поеми за Любовта.
68
13
 
8
 
! Отговори
XA XA XA преди 2 години
Не била виновна камилата,а камиларят...
67
9
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Тя направи за първи път четворен скок! След скандала - само до тройни, даже имаше и падане!Явно РЕД БУЛ е давал крилааа...
66
15
 
2
 
! Отговори
Педо Беър преди 2 години
Много е надарена! Нямам предвид кънките. Има много правилни крака и стегнато дyпe.

Спонсорирани публикации