НАТО иска да разположи нови бойни групи в Румъния и България

Заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа".
16 фев 2022 19:33, Нели Христова
380
НАТО иска да разположи нови бойни групи в Румъния и България
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа".

В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса.

Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния.

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той.

Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна.

Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи - понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи - които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия.

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове".

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в изявление.

В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и "прекратяване на струпването на сили" около Украйна. "Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти", се казва в документа.

НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

"НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ", съобщава документът.

Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията.

"НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
2
 
0
 
! Отговори
дo 346 преди 2 години
Чудя се на тебе колко ти плащат
283
5
 
3
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Мястото на Русия е в Сибир , не в Крим и Украйна. Руснаците да се захванат да дават продукти , а не да чакат китайците да ги издържат
282
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само НАТО. Такива като тоя от партия Възраждане създават настроение за несигурност в България. При това е и бивш офицер , сега предател на българските интереси. Съд за такъв
281
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви е честита новата студена война.
280
5
 
8
 
! Отговори
Добре дошли да са преди 2 години
По-добре натовци, отколкото смрадливи руски пияндyрници.
279
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 330 Бе това че ти не искаш чуждестранни войски от НАТО е лично твой проблем бе!!! Ние българите ги искаме и те идват защото ние искаме, а не защото те искат!!! Всички вие, които не се чувствате достатъчно българи, вървете в Москва!!!
278
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовци! Юнаци!
277
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов: СПОРЕД МЕНЕ ТИ ЩЕ СЕ ОЗОВЕШ В АТЛАНТИКА; БЕЗ ПОЯС СЪС СИГУРНОСТ
276
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е умрялтак по принцип, но той също като ООН и СЗО, са създадени в рамките на една година, няма да изчезне скоро, и точно като споменатите трибуквените организации ще си разшири функциите си в области, където привидно няма работа...
275
13
 
6
 
! Отговори
РУСУФИЛИТЕ преди 2 години
В КРЕМЪЛ
274
2
 
4
 
! Отговори
ми да преди 2 години
РАЗПОЛАГА; САМО НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ ИСКАТ ДА ВИСЯТ В БЪЛГАРИЯ.ПОСОКАТА Е ОТ БЪЛГАРИЯ НА ЗАПАД
273
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Суверенитет, а? България била суверенна държава...смях в залата! Ето ви го суверенитета: "НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани."! На българска територия се разполагат чужди войски и никой не евава да пита, поне... А когато стане напечено наемниците се изнасят бързо бързо...
272
5
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Най- добре е ЕС да се отдели от НАТО и да си направи негова армия. Така на Американците като им хрумне , че искат да спират северен поток, вместо да въвлича Европа във война ще си помислят малко повече. Дай сега и България във война заради Американските интереси! Пълен ъпсурд! Повечето европейци нямат нищо против Русия. Англичаните, които вече не са В ЕС и Полша са тези, които биха били против добри отношения с Кремъл..
271
3
 
10
 
! Отговори
Км преди 2 години
Много търкате бе днесовци.Ще ви се изтъркат бързо натовските гумички.
270
10
 
4
 
! Отговори
331 преди 2 години
а къде ще посъветваш да се насочим, обратно към СССР или към Анадола? От друга страна всеки е свободен да живее къде му харесва в наше време, така че имаш избор действителен, не само да сричаш по форумите
269
17
 
5
 
! Отговори
всичко тва преди 2 години
в резултат на имперската агресия от страна на Путин
268
5
 
17
 
! Отговори
Км преди 2 години
На НАТО тактиката е като онази на български офицер,който надъхвал войниците да се бият срещу немците в Унгария:Сега ,другари отиваме на фронта,,да се бийте,,Някои ще,, загинат,,-други ще се ,,върнем,,.Та и НАТОТО ще се бие ,но с чужди ръце.
267
4
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
На ти НАТО! Голям келепир, няма що! Продажници!
266
4
 
28
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Сега вече всички трезвомислещи българи разбраха за какво им бяхме на САЩ ! Защо ни унищожиха армията ......Само най големите *** още не разбират ......и си мислят че е за наше добро защото чичо Сам така каза !
265
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно трябва да се реагира и да се пратят бойни групи на западния фланг на НАТО. Това е единствения начин да се реагира на азиатските дивациии от кочииината наречена Русия, която плаши света с война.

Спонсорирани публикации