Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото

150 британски военнослужещи ще пристигнат у нас
25 мар 2022 13:30, Нели Христова
713
Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще удвои военните си сили в Източна Европа и ще изпрати нов контингент в България, след като в четвъртък лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на Алианса срещу руската агресия.

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи. Общата численост на четирите групи ще бъде между 1000 и 1500 военнослужещи, които да достигнат до 6000 души.

Още по темата
Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди няколко месеца преди нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британски войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония", заяви Борис Джонсън. "Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", добави министър-председателят.

"Повече от 150 британски военнослужещи ще се присъединят в ново бойно подразделение на НАТО в България и се водят разговори с Италия", каза Кирил Петков, българският министър-председател, като приветства демонстрацията на сила.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Британската армия разполага с около 850 военнослужещи, базирани в Естония под знамето на операция "Кабрит". Обединеното кралство ръководи многонационална бойна група там като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Други 150 британски военнослужещи са базирани в Полша в рамките на ръководеното от САЩ разполагане на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


713
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
8
 
30
 
! Отговори
според мен преди 2 години
България се превръща в колония на великобритания и място от което кралството ще се снбдява с роби. Нещо като Африка през 18 и 19 век.
446
18
 
9
 
! Отговори
Капиталистъ преди 2 години
Koмyниcтитe кефят. Газ пикат, отзад жълти и НИЩО НЕ могат да направят. Чак ми става жално за тях и ще си сипя едно Джони, блак лейбъл за отскок.
445
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дин мляко и млък лимонада молъ! Британски войска, берем си тухлички, млад меринджей... писателю, не е лошо ако си от ромски произход, но и ако компютърът ти е такъв, тогава няма спасение!
444
24
 
13
 
! Отговори
Варшавский дагавор преди 2 години
Ало, БеГе реотаните, като бехме у Варшавскио некой нападна ли ни?! Така и сега! Като не ви отърва, границите са отворени: руско пасольство, чемодан, вакзал, Блатная с Уан уйей тикет и дасвидание тавагишчи. Кво ревете като вдовици за...
443
2
 
12
 
! Отговори
Вътю Т.Панчев преди 2 години
САМО НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ КЪМ КОИЛОВЦИ....
442
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омитатйте се наглосаксонски гад ини. Никой не ви иска тук. Как може подобна наглост,БГ постоянно се окупира то западни натовски войски. Ние държава имаме ли още?! Имаме си бг армия. Наглосаксонците са врагове на БГ. Могат да правят каквито си искат провокации от бг земя,вода,въздух и Русия да отговори. БГ не може да бъде заложник като Украйна на предатели политици.
441
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън англичаните - пияндурници и убийци!
440
7
 
21
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Победената в първата световна война България е трябвало да приеме за известно време окупационни войски на победителите.Спомен имам от разказите на стари хора за вандалщините на "црънците",именно тези окупатори....Дано тези да бъдат по=възпитани....
439
3
 
22
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 2 години
И после Путин ще дойде да ни освобождава. Корнела ще го чака на Орлов мост с хляб и сол. Повръща ми се от политическо лицемерие и дупедавство.
438
26
 
12
 
! Отговори
Шопен - Шопо преди 2 години
Абе, Зоро, ти знаеш ли, че индийците са над 1 милиард? Каквото и да са правили англичаните там, страната си съществува. Сибир, обаче е обезлюдена територия - това правят руснаците. Промил си си мозъка с руска пропаганда - опитай се да мислиш малко. Освен Индия, английски колонии са и Канада, Австралия, Нова Зеландия... Някоя руска колония да ми посочиш с подобен на изброените страни стандарт? Където е минал руснака е обезлюдил или си мислиш, че тази огромна територия от памтивека си е руска?
437
1
 
7
 
! Отговори
ред преди 2 години
До Анонимен 459+за това ли византийците пазаруват от Българиян!
436
10
 
32
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Територията, наречена "България", е идеално място за разполагане на англосаксонските войски. Ааа, май "Имаше и такъв народ", наречен българи. Слафчо, нищо лично......
435
25
 
13
 
! Отговори
Шопен - Шопо преди 2 години
До 484 ами ти си бил много бавен реотан бе, пич!!! НАТО е създадено именно за защита от руска агресия. Вземи се образовай малко, да не пишеш глупости и да се излагаш като кифладжия.
434
2
 
12
 
! Отговори
До 484 преди 2 години
Браво човек ,има все още хора които гледат по надалече ,респект!!!
433
12
 
17
 
! Отговори
Тъй тъй преди 2 години
Оф много бавен тоз англичанин ,*** има и до лондона една ракетка .Вече са тотално объркани какво става ,и не мислят за последиците.*** народ и толкоз....
432
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще се разположи Българска войска във Великобритания? Каква работа имат британски войски във независима държава като България?
431
15
 
8
 
! Отговори
Боли ме шнура преди 2 години
Е освен да поканим гнусните *** от Мордор за кеф на българските *** поклонници на ватняците.
430
9
 
48
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Сега разбрахте ли защо ви приеха западняците - да ви ползват за плацдарм срещу Русия. И изстребители няма да ни дадат макар и да сме ги предплатили отдавна. Милиарди от нашите джобове. Събудете се, аг.ъ.н.ца! Идва голямата инфлация. Само Щатите печелят от това!
429
5
 
23
 
! Отговори
482 от Ямб.Ц преди 2 години
Истина си написал,обаче нашите политици и медии са на обратното мнение и скоро виждам как България ще е в руйни.Дано не съм прав!
428
10
 
45
 
! Отговори
Национална сигурност преди 2 години
Условие за влизане на България в НАТО бе поетапното съкращаване на редовната армия от 70 000 на 23 000 + нарязването целия ни ракетен арсенал. Освен, че военните бази на НАТО ни правят мишена на ядрени атаки, този алианс унищожи българската армия. В крайна сметка Русия или НАТО е заплаха за националната ни сигурност?

Спонсорирани публикации