Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото

150 британски военнослужещи ще пристигнат у нас
25 мар 2022 13:30, Нели Христова
713
Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще удвои военните си сили в Източна Европа и ще изпрати нов контингент в България, след като в четвъртък лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на Алианса срещу руската агресия.

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи. Общата численост на четирите групи ще бъде между 1000 и 1500 военнослужещи, които да достигнат до 6000 души.

Още по темата
Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди няколко месеца преди нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британски войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония", заяви Борис Джонсън. "Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", добави министър-председателят.

"Повече от 150 британски военнослужещи ще се присъединят в ново бойно подразделение на НАТО в България и се водят разговори с Италия", каза Кирил Петков, българският министър-председател, като приветства демонстрацията на сила.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Британската армия разполага с около 850 военнослужещи, базирани в Естония под знамето на операция "Кабрит". Обединеното кралство ръководи многонационална бойна група там като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Други 150 британски военнослужещи са базирани в Полша в рамките на ръководеното от САЩ разполагане на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


713
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
467
8
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 2 години
До АдиНатовците какво общо имат с руската инвазия
466
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Варшавский дагавор Ти стягай Гей парада ,Натовецо !
465
11
 
58
 
! Отговори
САМО НАЧАЛОТО? преди 2 години
Ти който казваш, че това е само началото, кой си, че не разбрах? Аха, ти си от страната на военнопрестъпника Тони Блеър. Да, сега разбирам защо си така разпален. Само че, тук е България. Вашите ботуши няма да тъпчат земята на Левски и Ботев. Запомни го!
464
4
 
35
 
! Отговори
ДО ЛОЛО преди 2 години
Много точно! Аз гледам испанска телевизия. На всеки 10 минути върви реклама на войната. Както рекламите за Ковид.
463
6
 
22
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Варшавский дагаворНие не само демонстрация можем да спретнем, спрятането е лесно - видяхме го тези дни. Ама ти като си толкоз курназ - върви се бий за натовците, чий дириш тук?
462
1
 
8
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Шопен - ШопоТи къде точно си се образовал е съмнително, съдейки по неадекватните изявления. Иначе - кифладжиите не са лоши хора -кой не обича топли кифлички??
461
5
 
19
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
Това е положението,няма България капацитет за военна отбрана
460
9
 
41
 
! Отговори
Лоло преди 2 години
Който още вярва в тая война е като тоя дето вярва в пландемията.
459
1
 
6
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Варшавский дагаворПърво се научи на правопис и граматика, а после се упражняввай по история, философия и т. н. Срам няма ли у теб???
458
9
 
29
 
! Отговори
бай работник преди 2 години
Отдавана вече сме продадени и купени,ние не сме никакви,не сме фактор за нищо,ние сме периферия на периферията! Свикнете с мисълта!
457
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троляци ни сме в Нато от години какво виете на умряло сега, Вземайте си Копейката от *** и всички руски патриоти и се размитайте към Москва. Ако не сме в Нато и Ес къде ни пращате бе в изгубения свят ли , там няма и да пишете 15 години затвор .
456
7
 
47
 
! Отговори
според мен преди 2 години
България се е превърнала в място от което Великобритания се снабдява с бели роби, защото черни роби не е политически приемливо да има!
455
31
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Добра новин
454
7
 
38
 
! Отговори
според мен преди 2 години
Ако Индия, не беше извоювала своята свобода чрез сила, то сега нямаше да бъде трета икономическа сила, а васал и колония на Великобритания!
453
7
 
37
 
! Отговори
тези преди 2 години
"съюзници" отдавна нас са ни сготвили, но ще бъде поне малка компенсация, на този рошавия, *** да му опърлят перушината.
452
34
 
7
 
! Отговори
Варшавский дагавор преди 2 години
Епа, кат сте толкоз курназ, спретнете една анти натовска манифестация, за да ви олекне на червените душици и... с тва шъ си останете, завалиите.
451
9
 
30
 
! Отговори
Свободна територия преди 2 години
До Варшавский дагавор Хващай терминала и отивай да миеш чиниите на господарите си на запад. Избрави ни от робското си присъствие.
450
5
 
14
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
САЩ ако чрез сила не бяха извоювали своята свобода от Англия, то сега щяха да са като африканските държави!
449
6
 
32
 
! Отговори
така така преди 2 години
след като на много "храбреци" от "цивилизования" запад им изстина мерака да воюват в Украйна на страната на бадеровците, сега ще ги пращат тука да се лигавят и да се правят на юнаци, щото там боли, а пък тука може всякак.
448
5
 
23
 
! Отговори
Серги преди 2 години
Е,ТО МАЙ НЕЩАТА СЕ СБЪДВАТ!ОНАЗИ,КАРТИНА,КЪДЕТО БЪЛГАРСКАТА ГЕОГРАФСКА КАРТА Е ТОАЛЕТНА,НУЖНИК СЕПОКРИВА ДНЕС С РЕАЛНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ У НАС!СЕВЕРНОЗАПАДНАЛАТА ЧАСТ У НАС,ЯВНО ДЪЛГО Е РАЗРАБОТВАНА,ОРАНА И ТОРЕНА,ЗАДА МОЖЕ ДНЕС ДА Е КОНЮШНЯ ОТ НОВ ЕВРОПЕЙСКИ И НАТОВСКИ ВИД!ХЕМ ПО БЛИЗО ДО УРКИТЕ,ХЕМ ОЩЕ ПО БЛИЗО ДО РУСИЯ!БЪЛГАРИНА,МАЙ ОЩЕ НЕ ЕРАЗБРАЛ,ЧЕ ЗАРАДИ ШУТОВЕ,ОЛИГООФРЕНИ И ПРОСТИ ПОЛИТИЦИ ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНАТА,АМА ПАК НА ОНАЗИ ГУБЕЩАТА СТРАНА,ЗА ТРЕТИ ПЪТ!Е,не е многоама за последно

Спонсорирани публикации