Най-многобройната в света – китайската армия в числа

Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си
8 мар 2023 20:01, Елка Василева
131
Най-многобройната в света – китайската армия в числа
Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството - така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло "отбранителен характер", но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.

Още по темата
АФП за основните неща, които трябва да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне "световна класа".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.

Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.

Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.

Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.

Самолетоносачи

Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.

Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания "вероятно се е удвоило" през последните три години.

Пентагонът твърди в доклад, че Китай "бързо догонва въздушните сили на Запада".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.

Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.

В надпревара със САЩ

От 80-те насам благодарение на силно нарастващия си през годините БВП Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.

"Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия", изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона.  
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мен дали ще ме вкара мие кев или ще ме лепи на плакат малко по умен съм от него
49
5
 
4
 
! Отговори
Слава преди 1 година
России!
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже някои са доволни от яденето и пиенето в блока трябва да разберат едно пиенето и простотиите не вървят навсякъде думата човечност съществува честит празник на метресите в блока и слугите
47
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още преди 5000 години древните цивилизаци са открили, че доброто, светлината, слънцето даряващо живот идва от Изток и умира на Запад където цари мрака и силите на злото!!
46
4
 
9
 
! Отговори
Точно казано преди 1 година
"Видяхме великата американска армия във Виетнам и Афганистан .Малиии гоуем страх."
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да махнем пияниците не на тях в Ловеч господа събудете се
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънземните ни пазят никога няма да позволят да се избием
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога вип некъдърната класа ще командва триисет години не стигат ли нее ли време в Ловеч за едно ново начало да изритаме тия некадърници триисет години командват правят свестните хора на луди събуди се Ловеч докога
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка загива. Войната в Украйна е предсмъртния и опит да се завърне като световен доминант. ..Но явно не се получава. Русия, Китай и Индия хвърлят все повече пръст върху ковчега и. И става все по-трудно да се измъкне от гроба си..
41
5
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Единствената разлика между Китай и Русия във военно отношение, е че нанси пелоси може да отиде в тайван, а не може да отиде в Крим))... другата е че СССР са свалили 5000 американски изтребителя от корейската война до сега
40
4
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""Един по як вирус да им пуснат и всичко туш. Чичо Бил го е измислил."""" ---- Ами то същото се важи и за Щатие, Чичо Мао го е измислил!
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Другари, Китай наистина е Велика сила, за разлика от Блатная Рус, която се доказа като икономическо, а и военно джудже!"-------------------------Военното джудже избяга миналата година с пълни raщи от Афганистан, изоставяйки техника за милиарди и стотици американски граждани на милостта на афганските козари. Затова сега разчитат на по-силна армия от тяхната (украинската) да им води войните.
38
5
 
11
 
! Отговори
ивелин преди 1 година
Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.' Това беше някога преди години това е история само една ракета от типа на Кинжал която се изстрелва от самолет и поразява до 2.000 км движеща се със скорост над 25 Мах ще "'изпрати "'' дънато на океана с 5-6 хилядният персонал , самолети, хеликоптери за броени минути.
37
3
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
2007 година опитах китайка! Примами ме със свинско с картофи,много сол,май вдигнах кръвно и от там на Бон Джоуви почна да цвили
36
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запомнете, Америка никога няма да се остави да и бъде диктувано от руски и китайски колхозници .И едните и другите кат чуят САЩ и ги тресе .
35
10
 
6
 
! Отговори
Архиваря преди 1 година
Другари, Китай наистина е Велика сила, за разлика от Блатная Рус, която се доказа като икономическо, а и военно джудже! Китай имат нужния икономически и технологичен потенциал, както и неизчерпаемия човешки ресурс, за да се конкурират със САЩ... Исторически погледнато обаче, китайците са доста миролюбив народ, и рядко се случва те да нападнат някого. Но това е положението - Великите сили са две - САЩ и Китай, колкото и това да не ви харесва
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът с Китай е, че копае прекалено много американски литий на своя територия. Руснаците пък разполагат на своя територия с прекалено много редки американски ресурси.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял живот се борим с негодниците да да живи и здрави всичките да лепят каквото си искат и да слагат ние сме добри хора сте горния гледа
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците колкото и да имат търкания със САЩ, имат обща граница с Русия, и много добре знаят че тя е големия им враг! Проблема е че Русия е колос на глинени крака, и не е сериозен противник нито за Китай, нито за САЩ!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно мие как на осми март се прави ремонт и по интересно е защо така това първи интересно мие как община Ловеч се занимава с пияници и докога тем подобни ще саДали ще ме набута с пари или дали ще се чувства общински сътрудник тая община слепили са че това е пияно по цял ден и го влачат заедно с другото и ми се хили какъв просперитет дава тая община докога в Ловеч ще ни правят на луди а госпожо кмет вас питам докога ще ги търпи м тия време е да ги измитаме

Спонсорирани публикации