Защо се сринаха Silvergate и SVB?

Мнозина са готови да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза
13 мар 2023 17:00, Красимир Ангелов
178
Защо се сринаха Silvergate и SVB?
Снимка: Bloomberg LP

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. В последните дни един въпрос вълнува доста хора по света: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

И двете банки вероятно са купили повече облигации като обезпечение, за да подкрепят този ръст на депозитите – във време, когато лихвите по тези облигации все още са били около 1%. Лихвите по новите облигации сега са близо до 4% благодарение на лихвените повишения на Фед, което свива търсенето за по-стари дългови ценни книжа. Затова, в определен момент, когато потребителите на силно разраснали се или обръщащи тенденцията си сектори започват да теглят депозитите си, Silvergate и SVB трябваше да продават на загуба ликвидни активи в опит да наберат средства.

Все още сме в COVID икономика

Ако погледнете само една част от картината, вероятно можете да си подберете причини, които да обвините за сегашната каша, така че да паснат на личните ви предпочитания. Но, може би, е по-близо до истината това, че просто всички бягат от корабокрушението след COVID в едни и същи пробити спасителни лодки, докато се бият кой да бъде изяден първи.

Така например някои (най-вече феновете на биткойна) ще се изкушат да обвинят Фед за покачването на лихвите, но това е наистина необходима мярка за борбата с инфлацията. Тази инфлация, на свой ред, бе резултат както на увеличаването на реалните разходи, свързани с COVID-19, така и на значителното увеличаване на паричното снабдяване заради свързаните с пандемията подкрепящи политики. Ще са необходими години, за да се вземат предвид напълно нетните ползи и вреди на тези политики, но в момента анти-Фед критиките в най-добрия случай просто опростяват ситуацията.

От друга страна, ще е изкушаващо за мнозина да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза. Най-очевидното доказателство за това твърдение е, че „криптобанката“ Silvergate е паднала първа. През идните седмици може да чуете, че за нея се говори като за „първото домино“ или нещо подобно, но това просто не е реалността на терен.

Silvergate наистина бе по-крехка, защото участваше в дегенерирал, обхващащ целия сектор дълъг залог върху криптовалутите, който далеч изпреварва същинското приемане и устойчивите приходи. Но не това предизвика ликвидната ѝ криза и падението ѝ няма значително да повлияе на други бъдещи банкови крахове.

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. Неговата основна причина е едно огромно реално сътресение на икономиката – вирус, който уби над 6 млн. души. Ако има един урок, който да научим сега, то това е, че ръчкането на финансови лостове просто не може да реши напълно този вид хаос от реалния живот.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: банкиSilvergateSVB
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
РЕНГ3Н преди 1 година
И РОДИ СЕ ЗВЕЗДА...ъъ.аа. пардон... СДБСВАЗЕЛИНА Е ПОЛОЖЕН, СЛЕДВА ПРОНИКНОВЕНИЕ...ъъъ..аа. пардон ПРОНИКВАНЕ
149
1
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Началото на Края на Цар Долар.
148
1
 
3
 
! Отговори
Малийй преди 1 година
Защо руснаците сринаха хамериканските банки?:) Тепърва започват пробойните в Запада. Надутиях долар рано или късно се пука! Няма как да заобиколи реалността.
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАЛИ НЕ СА СЪЩИТЕ, ПОРАДИ КОИТО ФАЛИРА ПРЕЗ 2008 БАНКАТА НА БРАТЯТА ЛИМОНИ - ТРИВИАЛНОТО НАДУВАНЕ НА БАЛОНА НА СПЕКУЛАЦИИТЕ ОТ УЛСТРИЙТ ДОКАТО СЕ СПУКА ?!!... КОЙ УДАРИ,УДАРИ - ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ ОБЛАЖИМ...
146
0
 
6
 
! Отговори
Тап преди 1 година
Който пожелава да фалират чужди банки, фалират неговите.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Илон Мъск: Събитията от 2014 г. в Украйна бяха преврат
144
2
 
6
 
! Отговори
re преди 1 година
10 ти пакет санкции за Русия, 3 щатски банки затворени за една седмица! Чудя се на 11тия пакет какъв ще е резултата ?
143
4
 
17
 
! Отговори
Joe Bidet преди 1 година
Мили третополови изчадийца, знаете ли примерно че повечто пари на рижия глуппак Хари, са на влог в SVB? Либерастичната дегенерастийска банка, която се е стремила да прави гей паради и подобни дяволски извращения, най-после обърна коремчето нагоре. Последва я днес и Signature Bank (NY), която блокира сметките на Тръмп преди няколко години. #GoWokeGoBroke #TrumpSyndrome
142
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаха сега видях, Форбс наистина е обявило SVB за най добра банка The now-collapsed Silicon Valley Bank (SVB) was recently proud to make Forbes magazine's annual ranking of the best banks in America, for the fifth year in a row.
141
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нека не забравяме, във всяка компанийка трябва да има джендърско равенство, етническо наколнение, екозатоплийски приоритети и финансите на рискови места или нелегални места като крипто борси или ошорки и хедж фондове. Айде сега ще се сетите умнокрасавците кой ви виновен че фалирате. Либерастийни некадърници с претенции.
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех че Калифорния е провинция. Банката на стартъпите фалира, а онуй дето се кланя на всякави такива сега пак някой друг му е виновен.
139
20
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Копейките почнаха да се ловят като удавник за сламка. Фалира неква провнциална банка в САЩ и почнаха да мечтаят за "Руский мир". Мили копейки, за последните 20 години в САЩ са фалирали стотици банки и въпреки това САЩ са най голямата икономика , долара най търсената валута, а русия си е същото блато.
138
3
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Гледайте big short или margin call, може да ви светне донякъде за финансите.Общо взето се чака от 2 години голямата беля, обикновено е края на лятото след отпуските...
137
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рецесия е когато съседа ти загуби работата си, депресия е когато ти загубиш работата си, а икономическо възстановяване когато Байдън загуби неговата!
136
7
 
11
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 година
Гаранция,че хитър Кагебеец като Путин,преди да нахлуе Заслужено в Укрия,е пресметнал всичко!-:) Както виждаме,си плаща и до днес Цяла година задълженията към Световните банки! Медиите в България,се опитваха в 1 вижте месеци на войната,да ни " притесняват" че Путин нямало да си" плати" задълженията?! Оказва се днес,че Руските банки,са се запазили с Американска валута,за десетилетия напред!-:)))) Та колкото и години да води " война" Путин,западните банки,ще си получават " дължимото"!-:))
135
9
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Сега на Путин пак ще му е зле щото няма къде да се държи доларите.
134
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи и в Америка е възможно да фалират банки? Ами точно това е истинската пазарна " икономика"! Доказват го тези банки в Америка! На ред е И самата Америка като цяло и държава да фалира! Години се печатаха и печатаха долари,за да " покрият" инфлацията и липсващият продукт с номинална стойност в Америка! Системата там е такава,че всички живеят на " кредит"! Дали пък точно за това се стреми САЩ да завладее Европа? За да и покрие загубите с " пресен капитал"? Вън от Европа Янки!!!!
133
4
 
12
 
! Отговори
Това не трябваше преди 1 година
ли Русия да съсипете??? Ха-ха жалки либерасти!!
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
SVB която фалира миналия месец списание Фиорбс я обяви за най-сигурната и добра банка буахахаха.
131
4
 
24
 
! Отговори
Лоши времена преди 1 година
За платените от Козяк...ще ги съкратят!

Спонсорирани публикации