Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво

Русия ще реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна
22 мар 2023 17:30, Александър Попов
198
Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво
Снимка: БГНЕС

Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

"Що се отнася до нашата реакция на такива доставки, ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу, ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво", заяви Лавров.

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Лавров благодари на Еритрея за нейната последователна и принципна позиция по отношение на геополитическите процеси, започнати от Запада "под прикритието и претекста на украинската криза".

Той каза, че е обсъдил с еритрейския си колега въпроса за сътрудничество във военната сфера и сигурността.

Според Лавров прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан изпълнява задачи, поставени от западните страни, а самите те "забраняват този орган да разследва престъпления на държави членки на НАТО".

Руският външен министър заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централноафриканската република след убийството на китайски граждани от екстремисти.

В същото време фактът, че паралелно с това в Кения са регистрирани безредици, "не изненадва особено" руската страна, отбеляза той.

"Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети. А тези, които проявяват някаква минимална независимост, получават различни провокации от страна на Запада", каза Лавров, като добави, че "не твърди, но не изключва, че и този път е било така".

Руският външен министър посочи, че наистина има ситуации, които се случват в икономиката, в социалната сфера и предизвикват протести и възражения от страна на населението.

"Но в огромното мнозинство от случаите Западът се стреми или да създава такива ситуации, или да ги използва в свой интерес", заяви той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аамет__бохчата и към Турция, нещо си се объркал
111
11
 
9
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Търси се война! Американците искат да хвърлят цяла Европа в диво клане с Русия, да се изтрепе целия континент, а те да останат единствен господар на света! Лошото е, че европейските правителства изпълняват всичко от до, за разлика от все по протестиращите европейски народи
110
10
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Еми да Не бяха нападали Украйна, не би чудо видяло!!! Не може само Русия да напада съседите си, защото " на всяко действие отговаря равно по големина и обратно по посока противодействие"! Закон!!!
109
4
 
3
 
! Отговори
Аамет преди 1 година
ДПС превзе България трябва референдум за присъединяване към турската империя! Българите може да останат ще има нужда от роби и слуги!
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, Русшя ако прати малко храна и газ като хуманитарна помощ на закъсалата от санкции Европа, ще бъди гениален тро_линг!!
107
1
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
Не ме се сърди, такива опорки ме пускат! Той не висли самостоятелно ;)
106
7
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 1 година
Ей, ама как е плюшите тази история.Ако не беше Априлското въстания и Гладстон, генералът ти Гурко щеше да се удави в Дунава, докато руската войска бяга, както 10 пъти преди това.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 110Така ли бе Русия побеждава британците и през Руско-турската война , при Дойран българите им нанасят най-голямото поражение в тяхната история.
104
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тоя поне е дипломат, оня Медведа като му чета словесните диарии направо го съжалявам.
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 Е хубаво ще го се демонтираме и ,какво ще сложим на негово място този на Бандера ли.Паметниците не трябва да се пипат те са част от историята.
102
8
 
7
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Русия всъщност побеждава Британия в Руску Турските войни(Британия е на страната на Турция) и освобождава България ..
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото пъти сте се дръвчили на британците, са ви връщали в предния век!
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 Ами гледай кво ти цвили зелето бе и всичко ще ти е ОК.
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105 Абе ти къде се слагаш бе ти не можеш да победиш щото не си фактор когато зависиш от друг.И май на теб все руснаците са ти виновни,а са те нападнали докато си си стоял мирно и кротко нали.
98
5
 
6
 
! Отговори
До 105 преди 1 година
Еми 2 милиарда китайци, 2 милиарда индийци, Азия, Африка, Латинска Америка им обръщат внимание ;)) в САЩ и ЕС пък на практика само с Русия се занимават ;) както показва тази статия! Зад някой камък ли живееш?
97
7
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Този кон Лавров как ли ше изцвили на умрело като скоро демонтираме паметника на СъвеЦката армия от центъра и го занесеме в музея?:):):)
96
6
 
10
 
! Отговори
stoedin преди 1 година
както винаги, на руснаците все някой друг им е виновен. кой ли обръща внимание на непрекъснатите им лъжи? напълно са игнорирани, успех на Украйна.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102 Абе какви мечти бе шнорхел ,кой нормален си мисли ,че ядрена война е нещо което може изобщо да се води.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96 Е аз ще ти обясня уркопитек,че не си то,който може да води голяма война с Русия.А и никой не я иска.Що си мислиш ,че американците,ако можеха да водят до сега да не са я почнали.
93
4
 
9
 
! Отговори
876 преди 1 година
Русофила е единствения индивид на тая планета, който си мечтае чужда страна да "пусне един Сармат" по собствената му страна. Освен това се пише патриот, но яростно плюе по България във всяка ситуация и още по яростно защитава Русия във всяка ситуация.

Спонсорирани публикации