Зеленски: Черно море не е на Русия

Там е и България
22 юли 2023 15:15, Стела Стоянова
92
Зеленски: Черно море не е на Русия
Снимка БГНЕС

Черно море не принадлежи на Русия, защото там има и други държави, включително Украйна, Турция, Румъния и България. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вчера чрез видеоконферентна връзка говори пред делегатите на 14-годишния Аспенски форум за сигурност, съобщи БТА, позовавайки се на Укринформ.

"Наистина търсим начини (за деблокиране на Черноморската зърнена инициатива - бел. ред.). Разговаряхме с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, аз лично говорих с него. Разговарях с президента Ердоган, за да обсъдим кризата. Виждаме начини за излизане от нея. Ако успеем, ако Ердоган успее, ако ООН стане още по-силна, мисля, че всички ще станем свидетели на успешно развитие на нещата", каза Зеленски.

Той подчерта, че Черно море не принадлежи на Руската федерация: "Там са Украйна, Турция, Румъния, България. Ние разговаряме с всички държави от Черноморския регион. Имаме съществени прагматични човешки отношения и, което е много важно, правни отношения с всички, освен с Русия. Русия смята, че Черно море е чисто руско", заяви Зеленски.

В същото време президентът отбеляза, че както на обществото, така и на армията в Русия им липсва мотивация и единство, тъй като Руската федерация не може да постигне нито победи на бойното поле, нито в икономическата сфера.

Украинският лидер също така призова света да не губи единството, което е нещо задължително за победителите в днешната реалност.

Укринформ припомня, че на 22 юли 2022 г. в Истанбул Украйна, Русия, Турция и ООН, подписаха споразумения за деблокиране на украинските пристанища и за възобновяване на износа на украинско зърно. Три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Пивден - бяха деблокирани за преминаване на граждански плавателни съдове. В рамките на Черноморската зърнена инициатива по море се изнасяше не само зърно, но се осъществяваше износ на минерални торове. За цялостен надзор и координация на прилагане на тези договорености в Истанбул беше създаден Съвместен координационен център, който действаше под егидата на ООН. На 17 юли Русия заяви, че преустановява участието си в споразумението с Турция и ООН по Черноморската инициатива за износа на зърно, припомня Укринформ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
до к.80 преди 9 месеца
В к.80 отговорих, че Китай с неговото 1,3 млрд. население,макар че е на първо място по добив на жито с 17% от световния добив, внася жито, Индия е на второ място с 12,5% от световния добив се самоосигурява и само в сушави години внася жито, Африка си доставя зърно основно чрез организацията БРИКС, член на която е Русия. Така че това жито, за което ревете, че е нужно на Африка, завива на Запад и северозапад в Европа. Това го знаят португалецът Гутиереш, Урсулата и 70-годишният испанец Жозеп Борел
76
0
 
2
 
! Отговори
PS към к.81 преди 9 месеца
САЩ и Канада са на 4-о и 6-о място съответно с 8,4% и 4%. Те се задоволяват сами с производство на жито и не изнасят зърно. А Украйна осигурява пшеница на ВБр, затова Гутиереш реве, че светът се нуждае от жито и гладува, Дания,Холандия- отчасти и скандинавските държави. Във Финландия,Швеция, Норвегия пшеница по фиордите не расте.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До НЯКОЙ Русия е на 3-о място в света по производство на жито след Китай и Индия - 8,4% от световния добив, Франция е на 5-о място с 5,2%, Германия е на 7-о място с 3,5%, следват Пакистан и Австралия, а Украйна е на 10-о място с 3,1%. Така че не Украйна, чиито добив на жито е почти 3 пъти по-малък от този на Русия,храни Европа, а Франция и Германия. Русия храни Африка,държавите от Близкия Изток и голяма част от Азия.Китай с неговите 1,3 млрд.души,произвежда 17% от световния добив и купува жито.
74
2
 
0
 
! Отговори
gosho преди 9 месеца
До Пижоkato koraba'' moskva''.
73
0
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 9 месеца
К'во ша правят сега гладните африкански дечица в Амстердам без украинско зърно?
72
0
 
0
 
! Отговори
U-48 преди 9 месеца
Идвам!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 71 ами айде пробвайте НАТО чака охльоов ;)) Да ви приключим завинаги и в историята при Хитлер.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е за морска битка!
69
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
руските твари се държат верно се едно черно море е тяхно. Ама НЕ е. пиянки нещо се самозабравихте
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Четирима журналисти от "Известия" и "РИА Новости" получиха различни наранявания в резултат на атака на Въоръжените сили на Украйна срещу Запорожка област с използване на касетъчни боеприпаси. Журналистът от "РИА Новости" Ростислав Журавльов е починал по време на евакуацията, състоянието на останалите е стабилно, съобщи руското министерство на отбраната.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дребно и зло човече, Русия трябва да ви вземе цялото Черноморие. .... И изведнъж още една граница с НАТО. Ама трябва още по-здраво да ви мачка. Не само Черноморието - цела ***. Може, ноооо....
66
6
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 9 месеца
Ти пусни кораби по Черно море, Русия ще ти каже на кого е! Я, имаше корабче, вече няма...
65
3
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Откри топлата вода, само не разбра, че това е отговор на Путин за санкциите срещу Русия и сега страните от Африка ще купуват руска пшеница щото Русия е също голям производител както и Украйна.
64
2
 
5
 
! Отговори
И преди 9 месеца
Аз така мисля
63
11
 
17
 
! Отговори
koki преди 9 месеца
наркоманче не разбра ли че вече е на Русия
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но не е и ваше..
61
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бой през пръстите, пренасяхте оръжия с тези кораби през Черно море, а не зърно! Забрана за тях! Върви си! А ГМО зърното от радиоактивната украинска земя, което уж го изнасяхте за "бедните африкански държави", го изнасяхте в Европа и подбивате цените на европейските държави и зърното им остана да стои в складовете! Вредиш!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Квак, Квак пак тоя, щът бе, не чувам вече от теб.
59
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой си ти бе Зеленски, че да държиш сметка на нашите държави и всяваш интриги? Я се махай!
58
7
 
10
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
Той подчерта, че Черно море не принадлежи на Руската федерация: "Там са Украйна, Турция, Румъния, България. - Прав е човекът, почти. Просто скоро ще извадим Украйна от този дълъг списък.

Спонсорирани публикации