Донор на сперма е готов да се срещне с всичките си 96 деца

Той дори е създал Facebook група
1 сеп 2023 22:15, Нели Христова
42
Донор на сперма е готов да се срещне с всичките си 96 деца
Снимка: Facebook

Няколко пъти в историята на асистираната репродукция е имало предупреждения, че ако на донорите на сперма не бъде предоставена анонимност, младите мъже вече няма да искат да даряват от страх от телефонно обаждане години по-късно от дете, което никога не са виждали.

Не така обаче стоят нещата за 32-годишният Дилън Стоун-Милър, разработчик на софтуер от Атланта, който беше известен на семействата в Съединените щати като Xytex 5186 и чието донорство е дало на света близо 96 деца. През лятото Стоун-Милър се занимава с изработка на играчки и детски книги, за да прекарва време с някои от потомството си. Той е бил донор в продължение на шест години, докато е бил в колежа, след като е страдал от финансови затруднения и е дал разрешение на банката за сперма Xytex да разкрие самоличността му на биологичните му деца, когато достигнат пълнолетие.

Тази одисея, която го отведе до Кънектикът, Едмънтън в Канада и Ванкувър, беше част от усилието да изиграе роля в някои от животите им, ако децата са искали това, пише Wall Street Journal.

През 2020 г. две майки се свързват с него, след като са проследили самоличността му. Няколко месеца по-рано той се разделия с жена си и тя и детето им се изнасят. Той открива група във Facebook, която носи името на неговия донорски профил - Xytex 5186 Offspring. В нея Стоун-Милър пита дали семействата биха желали да му позволят да се срещне с тях. Около 20 са отговорили.

"Родител ли съм?" пита той пред медицинско списание. "Не е моя работа да казвам, но се чувствам като родител от време на време."

Анонимността на донора е спорен въпрос от 1884 г., когато лекар в Пенсилвания, лекуващ двойка, която се бори да зачене, тайно я осеменява със спермата на един от своите студенти по медицина. Години по-късно студентът се разкрива като донор в статия за медицинско списание.

С развитието на индустрията за донорско осеменяване в края на двадесети век анонимността се счита за предпоставка. Но проучване, включващо група донори през 1992 г., установи, че 60% са готови да се свържат с детето си, след като то е достигнало пълнолетие. Запитани какво биха искали да кажат на детето, три четвърти от мъжете са написали лично съобщение. "Любовта ми и мислите ми са с теб", пише един, добавяйки: "Освен това не се притеснявайте, ако сте много висок и слаб като млад, защото докато навършите около двадесет години, ще плувате в женско внимание."

През последните десетилетия самотните жени и еднополовите двойки, които са получили осеменяване, често се стремят да бъдат по-открити с децата си. Едно дете, Райън Крамър, с помощта на майка си създаде регистър, където децата могат да търсят своите биологични бащи и всички полубратя и сестри.

"Бях любопитен от първия път, когато разбрах, което беше доста рано", каза той в интервю миналата година. "Беше може би малко по-рано, отколкото майка ми беше подготвена."

Той приписва факта, че е запазил "доста здравословно отношение към това" на "тома, че ми беше казано рано . . . Винаги е било нещо, с което съм се чувствал много удобно."

Въпросът за анонимността на донорите на сперма, който беше прекратен във Великобритания през 2005 г., беше все по-оспорван през последните години от нарастването на генетичните тестове и сайтовете за родословие, които показаха на децата на донорите, че имат полубратя и сестри, а в някои случаи - десетки от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
11
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Решила да забременее, ами поне да беше избрала някой студент - инжинер, медик, физик, математик, художник... Няма мъж, който да откаже на жена!
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отвратително! А тия майки които забременяват така са безотговорни.
10
3
 
9
 
! Отговори
До Чкджя преди 8 месеца
Не е на вятъра, услуга на човечеството правиш, че не се размножаваш! Спокоен бъди!
9
3
 
18
 
! Отговори
Чкджя преди 8 месеца
Колко плащат, че така ръчния ми труд отива на вятъра?
8
4
 
8
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 8 месеца
На вас кой ви гарантира, че чичови не е заплодил две, три моми у ваше село, и сте се оженили за първа брадчетка! Още вярвате, че мама на тати са си първи и единствени и вас ви донесъл щъркела ли?
7
4
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 8 месеца
Бе да им беше дънкал майките, да ходиш да се запознаваш, *** ти си цъдил цорапа в чашки бе! Кво ще им кажеш - "добър ден, аз съм оня онанист, биологичния ти баща" То срамно бе!!!
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Плодовит човек, що да не си даде семето. Помага с квото може на нуждаещите се.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ми те вече се подвизават из коментарите, като пишат на всеки, че е "pycopoб", копейка" "путинофил"... а то какво било....
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледам и не вярвам на ушите си.
3
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да живее инцеста. Тъй ли му викаха? Ура за западните ценности! Никакви руснаци с техните християнски ценности
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е адски извратено. Утре може да се окаже, че братя и сестри са двойка и ще родят деца.
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази намеса в природата ще създаде проблеми. Кой гарантира, че утре децата на този няма да се срещнат и да се харесат и после защо им се родило странно дете. Това е кръвосмешение, което няма как да се разбере. Човечеството ще страда заради алчността си.

Спонсорирани публикации