Столтенберг в Киев: Украинските сили постепенно набират сила

Руските войски се борят за имперските илюзии на Москва, каза шефът на НАТО
28 сеп 2023 17:00, Елка Василева
277
Столтенберг в Киев: Украинските сили постепенно набират сила
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес по време на изненадващото си посещение в Киев, че Украйна "постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските войски, предаде Ройтерс.

Още по темата
На съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски той заяви още, че руските войски се борят за "имперските илюзии" на Москва.

Столтенберг обяви, че НАТО вече има сключени рамкови договори с оръжейни компании на стойност 2,4 милиарда евро за боеприпаси от ключово значение, от които един милиард евро са твърди поръчки.

Той заяви, че тези договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят изчерпаните си запаси, като същевременно продължат да снабдяват Украйна с боеприпаси, което е ключов фактор във войната. Столтенберг също осъди руските удари близо до границата между Украйна и нейната съседна страна членка на НАТО Румъния. Той посочи, че няма доказателства, че тези удари са целенасочено нападение срещу Румъния, но въпреки това ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".

"Радвам се да приветствам генералния секретар на НАТО в Украйна, радвам се, че можем да проведем конструктивен разговор. Днес това е разговор между съюзници и е само въпрос на време Украйна да стане член на алианса. Ние правим всичко възможно, за да приближим този момент", заяви украинският президент Зеленски, цитиран от Укринформ.

Той благодари на международните партньори за помощта и подчерта, че резултатите от сътрудничеството с НАТО са налице. Според президента има сътрудничество в различни отрасли - от разузнаване до киберзащита. Украйна успешно прилага и подобрява стратегиите за използване на оръжията на алианса, допълни той и отбеляза, че е обсъдил с генералния секретар на НАТО всички ключови въпроси за отбраната, ситуацията на бойното поле и нуждите на украинските военни.

"Сигурен съм, че можем да продължим да оказваме натиск върху агресора, така че Русия само да отстъпва и да губи", подчерта украинският президент.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
До Ники 222 Същото се отнася и за Русия. И техните войски не помръдват. Паритет. Един ден напред ,два на зад и за двете войски.
213
3
 
24
 
! Отговори
Набирали се били :) преди 7 месеца
Украинските сили се набират като червей на буца тор. След 2 седмици започват есенните дъждове и всички полски и горски черни пътища стават непроходими за техника, а по асфалта не можеш да преместваш сили и техника, защото противникът знае къде точно се намират и ги следи 24 часа в денонощието. От средата на октомври до средата на май фашистите няма да провеждат никакви крупни операции на фронта. Само братушките могат да настъпват през зимата. Това са ФАКТИТЕ.
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все по силни стават.......
211
3
 
26
 
! Отговори
Реалност преди 7 месеца
Тук пристигнаха група бесарабски българи бягащи от войната . Зеленски искал да ги мобилизира , ама на хората не им се мре .
210
9
 
2
 
! Отговори
Алианс преди 7 месеца
се пише с главна буква, когато се има предвид НАТО.
209
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нека сега някой да каже че нато не се бие с Русия. Нато сключва договори за производство на оръжие и боеприпаси, нато снабдява украина с оръжие и боеприпаси. И после твърдят че нато не се намесва в конфликта. После защо се разраствал конфликта и в черно море. То положението става ситуация и върви към ядрен конфликт. И най-нагло ни казват в очите че нато не е страна в конфликта.
208
3
 
10
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Тия двамата пушат от една лула
207
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русофилът отдолу все се чуди и мае що все му мирише на кравари, а то не си е изпрал кюлoтитe! Старост нерадост!
206
4
 
19
 
! Отговори
Ники преди 7 месеца
Да много напредват ... от Юни месец са на нивата между село Роботино и село Вербове и не са мръднали и метър.
205
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За опушителната контраофанзива, укрите внезапно събраха сила, сега пък я събират едвам. Хитър стратегически ход. Сега руснаците не знаят какво става.
204
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За всички умирисани кравари и фенки на Окрайна вчера Шойгу официално обяви, че края на СВО ще бъде през 2025 година. Само да спомена на фенките на Окрайна, че Русия работи в момента за Китай. Русия е преценила, че до 2025 год. Окрайна вече няма да има боеспособна армия и, че до тогава вече ще има повече Натовски войници отколкото Окраински разбира се без боен опит. Бау според НАТО, Китай ще нахлуе в Тайван 2025-26 бау, сащ няма да имат сили да бъдат на 2 места срещу 2 супер сили.
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шойгу има още цели 2 дни! А Путин е отглеждал сгради над 6 етажа!
202
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците ще обърнат контраофанзивата, когато изправят peзбaтa!
201
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИТЕ НА ГОСПОДАРЯ НА РУСИЯ? КАК СМЕЯТ? КОГА РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОБЪРНАТ КОНТРАОФАНЗИВАТА? СТРАХ ЛИ ГИ Е ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ОКОПИТЕ И ДА СЕ БИЯТ КАТО МЪЖЕ, ПЪК ДА ВИДИМ КОЙ Е ПО СИЛЕН?
200
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
г-н Зеленски! Ще обсъдим условията на вашата капитулация след като вашите войски се изтеглят от руските земи Херсонска и Запорожка руски области и независите народни републики Луганска и Донецка които са част от Руската федерация!
199
7
 
22
 
! Отговори
Набутаха преди 7 месеца
На украинците разни бракувани оръжия за утилизация и обеднен уран и ги потупват по рамото като насила пращат мъжете си да се самоубиват с тях. А Зеленски им се лиготи и едва ли не се извинява.
198
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
само дето не останаха украинци в Украйна..... но за Столтенберг всичко е розово
197
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тия май са се друсали взаимно
196
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички джендъросани соросоид4ета да ги мобилизираме и да ги пратим на фронта! Там ще ги разфасоват и с органите им жабока Кърмит ще купува танкове от бай Дън! Така нашите джендъросани соросоид4ета ще допринесат за победата! Саможертвата им няма да бъде напразна и няма да бъде забравена! И органите им такива демократични, ще паснат на дъртите американци с големите пари!
195
3
 
10
 
! Отговори
Айде бе преди 7 месеца
До Шамил БасаевИ защо трябва да имам надница , като виждам с невъоръжено око , че тоя сатрап праща народа си на явна гибел , за да защитава байдънските интереси ? Все пак сме 21 век , и има други начини да се защитава една държава , от друга много по - голяма и силна от нея !91

Спонсорирани публикации