Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена

Политически и културно те били далеч отвъд официалната ѝ територия
21 ное 2023 13:06, Елка Василева
359
Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните граници на Турция се простират далеч отвъд официалните ѝ граници - "от Адриатическо море до Великата китайска стена", предаде Анадолската агенция.

Ердоган каза това след вчерашното заседание на Министерския съвет на Турция, отправяйки критики към онези в страната, които според него не гледат адекватно на "кланетата в Газа, палестинския въпрос, каузата за Йерусалим".

Още по темата
"Политическите и културните граници на Турция не започват от официалните ѝ граници, а от една много по-широка линия, простираща се от Адриатическо море до Великата китайска стена", каза той, добавяйки, че "когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя също ще бъде в опасност".

Президентът цитира видния писател, поет и политик Яхия Кемал Беятлъ, роден и отраснал в Скопие, който по онова време е част от Османската империя, но се оказва извън пределите ѝ след Балканската война, а носталгията по града бележи значителна част от творчеството му.

"Дори и раздялата да продължи дълго, дори и да минат много години / дори и ние да не сме във вас, вие отново сте в нас", цитира Ердоган стихове на Беятлъ и продължи: "Всъщност изпитваме същото чувство към всеки сантиметър земя в нашето сърце. Когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя, с която сега разполагаме, също ще бъде в опасност".

"Ако не реагираме на случващото се в Газа днес, няма да можем да попречим на нахлуващия фанатизъм, наречен обетована земя, да се простре и до собствените ни земи утре", продължи Ердоган. "Поради тази причина казваме, че всяко събитие, което се случва по четирите ни краища - от Балканите до Кавказ, от Черно море до източните брегове на Средиземно море, ни засяга пряко. Мястото на Карабах в нашите сърца е същото като мястото на Газа в нашите сърца. Както не правим разлика между Босна и Алепо, Триполи и Балх, Солун и Мосул, така и виждаме по един и същи начин нашите древни градове и Йерусалим", заяви още той.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
12
 
! Отговори
Хоремаг преди 6 месеца
Вие се майтапите, ама турчеатата от прованса се пръцат и се плдят яко, а вие тук се правите на умни и ентелегентни и много разсъждавате върху живота, затова вече сте под 5 милиона бугаре. След 50 години, ще сте към 1 милион.
20
1
 
9
 
! Отговори
хе хе хе преди 6 месеца
Яко се е изхвърлил бай Реджеп, като че..я на мокър пясък. Особено това с Великата китайска стена, вероятно е зарадвало много другаря Си, както и редица другари, оглавяващи държави в Средна Азия. Виж, нас този път не ние споменал. Да не би вече да ни мисли за част от сегашната Турция?
19
2
 
24
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Този ефенди възхитително критикува Израел за геноцида над Хамас, но в същото време прави същото срещу кюрдите и който не му харесва в северна Сирия и Ирак! Едното е бомбардировка и другото също! Едното СВО, турското също! Троен стандарт! А какво да каже Гърция за културните си граници! Кой е гледал гръцко -американския филм ,,Смирни му, агапимени"?
18
2
 
17
 
! Отговори
История преди 6 месеца
Този.....пак го заболя главата...
17
2
 
12
 
! Отговори
о aaД преди 6 месеца
ГРАНИЦИТЕ НА АЛ, МАКЕДОНСКИ,НА РИМСКАТА ИМЕРИЯ ДО КЪДЕ СА ТАЙИИП
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Армения и Иран едва ли са съгласни щото те са по средата.
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държава с 100% инфлация ,дето заплата им е 200$ на месец границата и била до Китай .Къде хвърчиш е Хосе ?
14
8
 
11
 
! Отговори
Шушулов преди 6 месеца
Не знам за бат Ердо, но родните друзя симпатизират на Кадиров. радват му се и му се кефят дори когато се гаври с руснчетата, а това се случва почти ежедневно. Тука едно се надяваше че когато стане неудобен Путин ше го опатка, ама това не е наивния дебелак Пригожин бе друзя. Кадиров е толкова труден за опаткване колкото и пуйлото.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тогава ще загуби Цариграт в полза на България па нека се бие с Русия и Китай за пустините
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А политическите и културните граници на монголците са от Чехия и Финландия до Корея и о-в Хайнан и от Сибир до Пакистан, където се е разпростирала Монголската Империя. :)
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ердоган не може да проумее, че живее в 21 век и всякакви мечти за възстановяване на минали империи ще завършат трагично за мечтателите.Всъщност, допускам че Ердоган в това мътно време ще пробва да вземе половин Егея, което ще завърши трагично за Турция.
10
3
 
26
 
! Отговори
И.Б. преди 6 месеца
Това са брътвежи на президент, който не може да се откъсне от далечното минало на стопената му нация. Държи се много нахакано и нелицеприятно. Където и да се появи в някоя европейска държава, поражда с думите си агресия.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ОПАА В ТЕЗИ ГРАНИЦИ ВЛИЗА И МАКЕДОНИЯ...ЗНАЧИ МАКЕДОНИЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА,А ТУРСКА!!!
8
4
 
38
 
! Отговори
Ивайло преди 6 месеца
поредния изтрещял диктатор
7
17
 
13
 
! Отговори
aa преди 6 месеца
а междувременно българинът мрази Европа, мрази НАТО, гласува за *** и за юмручето на Радев... нали се сещате, че ако излезем от НАТО, след 24 часа ще сме част от Османската империя... който се е хванал с руснаците винаги е губил... тях да чакате да ви помогнат е абсурд, питайте ги защо не ни "освободиха" с гърците, сърбите и румънците... нямат отговор... питайте и сърбите къде бяха руските им съюцници за "Косово е наше"
6
1
 
32
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
Тези "древни градове", не са чак толкова древни Османско градове. Само няколко стотин години са били Османски, завзети и устроени от други култури и цивилизации
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е на някакви много силни лекарства и започва да живее изцяло извън реалността. Накрая да не стане някои от жителите на земите, които са му полегнали на сърцето, да му го положат и на други места в телосложението.
4
5
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ПОГЛЕДА НА ЕДИН ЛУДДД ! АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ ПРАЗЕН ПОГЛЕД С НОТКА ЛУДОСТ ЕЙ ВИ ГО НА :D
3
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки диктатор като постои малко по-дълго на власт, тотално изперква и го избиват някакви имперски амбиции! Не случайно в демократичните общества не се допускат диктатори
2
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
при положение че турция и турския етнос са измислени от Ататюрк тоя за какви древни градове бълнува? да не е македонец по неква линия...?

Спонсорирани публикации