Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
До 239 - не си в час преди 4 месеца
До 239 Анонимен Лавров върши големи глупости. Вместо да отиде на фронта за да избива украинци той се крие в Европа със слонска доза нахалство защото никой освен българските русофили не го иска в Европа. Ей заради тоя кон Русия ще изгуби войната в Украйна. . . . .прочети петлето Столтенберг и ще разбереш, че Украйна изгуби вече! Много пари отплуваха и България не можа да улови нищо само няколко бизнесмена се окяриха
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
*** ***
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На сайка ви у *** ***
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лавров може да прелети над България защото за конете няма наложени санкции. Който не вярва да пита Урсула фон дер Лайен.
233
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лавров върши големи глупости. Вместо да отиде на фронта за да избива украинци той се крие в Европа със слонска доза нахалство защото никой освен българските русофили не го иска в Европа. Ей заради тоя кон Русия ще изгуби войната в Украйна.
232
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами , правилно е решил Лавров , щото прелитайки над България може да прихване uguomuзъм от нашия ! Тук и без това го имаме в изобилие ...
231
1
 
3
 
! Отговори
УОТСЪН преди 4 месеца
Елементарно, те са елементарни и си избират елементарни ръководители, *** бе, абе *** народ
230
3
 
3
 
! Отговори
Holms преди 4 месеца
Българите са *** бе Уотсън, искат Русия да я няма, мислят си че те контролират световната политика, така ли трябва да търсят мирно разрешение на войната а ? Не че мразят Русия, а май мразят Украйна, мислят си че ако така продължава, Украйна няма да я има и няма да имаме конкурент за селскостопанската ни продукция. Ще подържат Украйна още най малко година две докато я има. Тъпотия, защо, Лавров да не пусне бомби над Рила ли. Защо Турция, Гърция позволиха самолета да премине над територията им
229
1
 
5
 
! Отговори
Шльободумп преди 4 месеца
Тъжния коньо, ко се прай на "дипломат" ?!?Да купи там, няколко чифта дънки за децата и любовницата, докато още го пускат тук-там. Че кат падне мандалото - нихц.Само цвекло и картошки.И без това никой по света не го взима насериозно.Като някакъв клоун, подскача и вика - ние не сме виновни, нас ни излъгаха.А хората му се смеят и му пляскат :-)))))
228
4
 
4
 
! Отговори
Изумително българско преди 4 месеца
За първи път в историята от времето на Херодот до днес, държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Можеше да видим летящ кон но ни е пропуснал.
226
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АНГЕЛ__ти добре ли си, а българин ли си, ако не си знаеш от къде да прелетиш
225
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хахахах и що избегна България увисналите бузи?... знае, че може да го нацелят, докато прелита
224
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АОВМГМ, абе това рушшляшките шутове, края нямате. Я обясни как точно е продала рекордно количество газ пппРосййката, в чувалчета ли са я изнасяли, кофи ли, как тавариш? Понеже газпроводите вече хванаха паяжина.
223
6
 
17
 
! Отговори
МАРИЯ преди 4 месеца
Спомням си когато Лавров летя за срещата на ООН в САЩ преди половин година Америкнците бяха затворили целия терминал на летище JFK по този повод . След която бяха усигорили зелена вълна на кортежа на Лавров до централата на ООН и охрана подобна на идването на Джордж Буш в България преди 17г .Който помни знае какво беше .А ние тука обсъждаме да пуснем ли Лавров или не. Ееее . Видя се!!! Той не се нуждае от нашето разрешение !!Никой не се нуждае от нащето одобрение !!
222
7
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 4 месеца
Браво на Лавров. За съжаление точно това заслужава България! ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ и Подигравки!!!! След като запада се превърна в треторазвядна територия, тук ще настане най-тежкия реваншизъм точно защото заради политиците ни никой не ни уважава. Дори и слугите на нашите господари въпреки че и те са слуги, и те нени уважават.Дори Северна Коря е по уважавана !!!
221
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Маруся е забелязана в Скопие,яхнала катър.
220
17
 
10
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 4 месеца
Разрешението на Гърция е глупаво,не отказът на България.Тая,Захаровата,е в санкционния списък на ЕС!!! Нали така?? Така е. Оттук нататък всякакви плещения са излишни,особено на руснаците.А гърците и сърбите винаги са били коварни и в момента са такива!!!!!!!
219
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
абе хора - стига сте ни занимавали с тези руснаци. Само най-крайните русофили вярват , че Русия ги обича безрезервно, дори платените русофили са убедени, че това не е така. Путин и компания 20 години показваха, че не ни броят за съществителни, /няма да изброявам - природния газ, АЕЦ БЕлене, ремонтите на въоръжението и т.н./ а тука - ГУЛЯМА ЛЮБОФФ ве . Айде- да вървят да се прегръщат с Китай, да учат мандарин и това е.
218
16
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Браво,слугите на Антихриста Путин по-далеч от България!

Спонсорирани публикации