Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Това се дължало на "Достъпно за вас"
123
Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Само за първия месец от началото на инициативата "Достъпно за вас" се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10 на сто, а при някои продукти то достига и до 40 на сто. Това отчитат като резултати на кампанията от Министерството на икономиката и индустрията на база на сравнение на цените на предлаганите стоки спрямо тези преди стартирането й.

При някои от храните, включени в инициативата, през последната седмица се отчита до 40 на сто по-ниска цена, съобщиха от ведомството. Такъв е примерът с олиото, ориза и портокалите. При сиренето и кашкавала, включени в инициативата, намалението стига до 22 на сто. Сред продуктите на най-добра цена, предлагани от други продуктови групи, са яйцата, бобът, пилешкото месо и киселото мляко.

Още по темата

Инициативата "Достъпно за вас" започна точно преди месец, а целта й е да бъдат постигнати най-добри цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост, като възможно най-ниската цена не е за сметка на качеството, напомнят от Министерството. Тя обхваща около 50 продукта от т.нар. малка потребителска кошница. От тях най-малко 16 стоки в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията непрекъснато. Те включват хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, брашно, захар, растителни масла и мазнини, а от началото на декември и риба.
"Достъпно за вас" стартира на 15 ноември с три от национално представените търговски вериги в около 200 магазина в цялата страна. За първия месец вече са се включили 13 партньора, сред които има и регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, са вече над 400.

"Министерството продължава разговорите и с други потенциални участници, като целта е кампанията да достигне до всяко кътче от страната", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението. По думите му следващият етап е инициативата да се разрасне, като в нея се включат и други стоки от първа необходимост.

За по-голяма информираност на потребителите продуктите от инициативата с най-добра цена за конкретната седмица са обозначени с логото на "Достъпно за вас" във всеки един магазин, който е част от кампанията. Намалените продукти са обозначени и в съдържанието на брошурите на търговските вериги и дигиталните им издания. Информация за продуктите може да бъде намерена и на сайта на кампанията https://dostapnozavas.bg, където могат да бъдат открити и партньорите в инициативата. На сайта има и сравнение на потребителската кошница с 16 от най-търсените продукта за седмицата и цената им преди и след стартиране на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Ъээээ преди 4 месеца
Тия ни мислят за ***.
109
0
 
1
 
! Отговори
Авс преди 4 месеца
КЪДЕ ВИДЯ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ОСНОВНИТЕ ХРАНИ ДА ПАДАТ С 40%. ЯВНО МИНИСТЕРСТВОТО ГЛЕДА ТЕЗИ ОСНОВНИ ХРАНИ С РОЗОВИ ОЧИЛА. ТОВА САМО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЯВНО МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА ХОДИ ВЕДНЪЖ ПРЕЗ ПЕТ ГОДИНИ ДА ПАЗАРУВА.
108
0
 
1
 
! Отговори
ПРИ НИНОВА ВИЦЕТО преди 5 месеца
Олио...6лв...сега 3.лв.........БЕНЗИН при Нинова 3.50 лв...сега 2,90 лв....БЕЗ КОМЕНТАР
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това в кой магазин е 40%?
106
4
 
5
 
! Отговори
Пич преди 5 месеца
\'До Пич. Тия дето праят задръстванията са на държавна хранилка. Ти разгледай малко България." Не знам на каква хранилка са, но става въпрос за много хора. В София всяка втора кола е за над 50К лева, всяка трета над 100К. Хайде много ви моля, "бедния български народ". По документи са на 800 лева заплата, иначе караме кола за 100К и ходим по 5 звездни хотели. Заведенията пълни, хоелите пълни, е за какво да ви свапят цените?!
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пич. Тия дето праят задръстванията са на държавна хранилка. Ти разгледай малко България.
104
5
 
10
 
! Отговори
Пич преди 5 месеца
Аз съм го казвал и преди, и пак ще го кажа. Народ, който прави задръствания цяло лято на излизане към Гърция, който пълни хотели за по 300 лева стаята и нагоре, който си купува телефони за 2000 лева, и който кара само BMW, Audi или Mercedes, няма право да се оплаква за цената на лещата, олиото и лютеницата. Хайдее у лево, подредете си проритетите.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Некой е спал отвит ми се види. Прокуратурата да се самосезира. Не може така безогледно да се лъже или така наречените журналисти си измислят.
102
2
 
7
 
! Отговори
потребител преди 5 месеца
Пълни глупости и пропаганда- не може да сравниш кошницата на пенсионер с 500лв пенсия- кисело мляко минимум- 1,50 лв за един брой, хляб- 1,60 за половин килограм, менте кренвирши- било ЛЕКИ, пилешки или народни- минимум 7лв за кило- що за глупости бълва антинародната пропаганда на НСИ - ВЕСЕЛА КОЛЕДА и умирайте повече драги Българи, на Ваше място се пълни с мафиоти украинци и ***
101
2
 
5
 
! Отговори
Клеций II преди 5 месеца
"Снощи купих лютеница - цена : 7.80 лв. И сега си спомням как лщтеницата струваше 1.80 когато беше най-скъпа -това беше преди "Промяната"" Какви глупости говориш ти бе?! 1.80 му струала лютеницата. Кога, 1980-та година ли? Паалячовци.
100
2
 
6
 
! Отговори
Лъжа ! преди 5 месеца
Лъжа е , че Господ бил българин ! Лъжа е и че има Господ изобщо , защото досега трябваше да "види" какви безобразия се творят в България и какво крадене и какъв геноцид упражняват някакви селски хитреци ! Нямаааа, няма Господ в България !
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Падат, ама български мнгале пак недоволни...
98
3
 
5
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 5 месеца
Снощи купих лютеница - цена : 7.80 лв. И сега си спомням как лщтеницата струваше 1.80 когато беше най-скъпа -това беше преди "Промяната" ! А след Нова година ще запеят за 2 % инфлация и рекордно поскъпване на храните с 90 % . !!! Това ни чака - промяна след промяна ! И все с рекордни поскъпвания ! Е, сами си докарахме този рай !
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Така Е,усетихте се май вече какви ни управляват вече три години! Глад и мизерия-нишо друго не ни чака при тези измамници! Украйна ни била приоритет!??? Такава наглост и анархия никога не е имало в България!!!!!!!! Яко сме го закъсали!!!!
96
1
 
7
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Намаляват за Радев, получаващ 20 000 лева на месец, за какво, и той не знае, за Петков и Борисов, гепещи по 10 000 като дупедати, за Пеевски, за Василев, 10 000 за министър и 100 000 месечна комисионна поне.
95
1
 
10
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Като всичко намалява защо тогава спестяванията на най-бедните намаляват, явно да си купят храна и стоки от първа необходимост.
94
1
 
8
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
То това чиста пропаганда, като едно време при соца - вие яжте двойно по-скъпи храни, пък ние ще пишем по СМИ че всичко намалява.
93
1
 
10
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Е баххххти лъжците. Тия сметки Киро Ментата ли ги прави? Всичко е нагоре със 100 процента в сравнение с 2020, когато Промяната пое щафетата.
92
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
нищо не намалява напротив като се зададе празник или се чуе за повишаване напенсиите и веригите полудяват тази инициатива нищо не свърши кои капиталистще намаля цените и ще се лишава от печалби заради някакви и нициативи натуземците не пишете глу-пос-ти защото се излагате
91
1
 
15
 
! Отговори
Токмаков преди 5 месеца
Падат цените на онези стоки на които изтича срока на годност. Но вместо да се изхвърлят с тях се тровят хората. Има ли държава и контрол или единствено статистици които нищо не вършат. Нямат ли срам тия които ни управляват. Може ли и журналистите да се правят на незнаещи и да пишат глупости вместо да зададат правилните въпроси. Защо е този геноцид към хората!?? Не се ли накрадохте.