ЕП иска увеличаване и ускоряване на помощта на ЕС за Украйна

Победата на Украйна била важна за мира в Европа
29 фев 2024 07:07, Александър Попов
103
ЕП иска увеличаване и ускоряване на помощта на ЕС за Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент настоява за увеличаване и ускоряване на финансовата и военната помощ на Европейския съюз за Украйна, като подчертава, че военната победа на атакуваната от Русия страна и бъдещата ѝ интеграция в ЕС и НАТО са необходими за гарантиране на сигурността, стабилността и устойчивия мир в Европа. Зад тази позиция застанаха евродепутатите снощи, приемайки годишните отчети за 2023 г. за Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на ЕС.

Руската война срещу Украйна предизвика поредица от сътресения в световната икономика и добави значителен дестабилизиращ натиск върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство, предупреди Европейският парламент.

Този нов геополитически контекст застрашава сигурността на ЕС, се казва в доклада за изпълнението на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) през изминалата година. Евродепутатите искат ЕС да реформира политиката си за съседство и да ускори процеса на разширяване, като същевременно напредне в институционалните реформи и реформите в процеса на вземане на решения. Те настояват ЕС да подобри капацитета си за реакция при глобални кризи, като твърдят, че по-доброто управление на кризи изисква по-силна роля на Европейския парламент.

"Окончателният доклад за ОВППС подчертава, че ЕС трябва да работи още по-усилено, за да се превърне в сериозен и независим геополитически фактор. Трябва да съчетаем оживената политика на разширяване с институционални реформи, по-тясно сътрудничество с многостранните организации и засилени двустранни партньорства", посочи докладчикът Дейвис Макалистър от Европейската народна партия.

В доклада, оценяващ развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО), членовете на ЕП твърдят, че в настоящата епоха на значителна геополитическа несигурност европейският и трансатлантическият консенсус и тясното сътрудничество на ЕС със съмишленици са по-необходими от всякога.

По отношение на хуманитарната ситуация в Газа, ЕП заяви, че осъжда непропорционалния отговор на израелската армия, който е довел до безпрецедентен брой цивилни жертви, и призова за постоянно прекратяване на огъня, за да може да бъде предоставена помощ на цивилните в ивицата Газа./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
30
 
! Отговори
В добрия случай преди 2 месеца
тази ескалация ще завърши с унищожаването на Украйна. В лошия, ще имаме война на целия континент. Очевидно е, че не може да се разчита на "разума" на управляващите, в даден момент от бъдещето ще се наложи да си изразите гражданската позиция и да я отстоявате пред безумците. Не плаша, само констатирам. Не е нужно да "анализатор", за да достигнеш до тоя извод.
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре , но при посещение в Русия на един наш известен българин, руснак които е голям фактор в държавата му казва .Прибираш се в България и казваш на политиците и на хората , чеч Русия ще достава газ , бензин , ток , на еди -какви си цени (много ниски ) .Прибира се нашия , отива при политиците , казва каквото трябва , а те му казват , че ще правт диверсификация от Русия и газа скача 4 пъти за населението , бензина знаете и той скочи .Защо политиците ни са стещу народа , питам аз .
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Има едно друго обяснение на нещата , не съм на страната на Русия , но мога да разбирам Русия , към какво я принуждават и това което та логично върши , респективно не разбирам това , което западния политически " елит " върши , мотивите ги зная , но те са античовешки и това ме позиционира против както мотивите , така и действията с поито се преследват , всъщност съм на своя страна и на страната на обществото в което живеа , а то трябва да е зададено по всички норми , сигурно и спокойно
64
1
 
35
 
! Отговори
Бай Ментор преди 2 месеца
Защо драпахме толкова време да влезем в ЕС?Ами те са по.будали от нас бре, не си знаят приоритетите , не се грижат за собствените си граждани , а пълнят джоба на Байдън и сие, занимават се с политическо инженерство в други страни , лицемери са и подлеци!Майната им!
63
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко , което дават по канал 1,2 и 3 е лъжа. Знаете ли каква е идеята на НАТО? Идеята е чрез разположение на чуждестранни войници в базите да се гарантира , че при протести или мобилизация, въпросните войници да свършат тази работа, защото не им пука за българите (например). Нашите български войници няма да си позволят да репресират народа. При обявяване на война срещу Русия 80% от българите сме на страната на Русия, останалите 20% са елитите , които са на западна хранилка.
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕП го тресе паника и човек да не е на тяхно място. След като четири години бяха послушното кученце на САЩ сега нещата се променят. Очевидно Тръмп ще спечели изборите, а ЕП открито подкрепи Байдън. Икономиката е в рецесия. С Русия няма как да воюват, защото с меки китки, армия не се прави. Милионите емигранти са заплаха от вътре и все повече расте недоволството на обикновените хора (колкото и медиите да не ни го показват, то не може вече да се скрие), а само след няколко месеца идват избори !
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе уФъсе юроспийски,имате ли си представа,колко от тези "помощи" за уссерайната потъват съвсем законно в джобовете на брюкселската мафия?!Самите ФАЩ признаха,че три четвърти от така наречените "помощи" се вливат директно в тяхната икономика,която освен това измуква предприятия от Германия във ФАЩ.А мове би не само от Германия?А какво остава за уФФъсее,като нас,чието злато изтича в хамеричко и никой не смее и гък да каве по този въпрос,нищо,че има "опозиция".Ами самолетчетата на картинки и БМП
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време , но в подобни времена съм чувал един термин " народна съпротива " , идва и времето дето се вика , иначе друго спасение няма .
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставете пари за прибалтийците да си изкопаят бункери и окопи.
58
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново от лицемерна Европа
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви заплати получават по това ЕП , какви разходи има въобще това чиноничество , ами не им липсват пари , дето от горе на всичко сами си ги набират като диверсификация , да употребя тяхната дума , на рекетите , ами да си ги дават на когото си искат , било дори като техни инвестиции във войни , щото и от там се целят да лапат .
56
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава България! Слава Русия! Да живее Освободителката ни от турско робство! Либерало-глобалистите искат да пренапишат историята чрез НПО-тата си!
55
1
 
36
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Все повече си личи че ЕС е окупиран от САЩ....
54
2
 
36
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
Вие осъзнавате ли на къде ни тласкат зависимите и луди политици в ЕС,тласкат ни към война и унищожение,до кога ще ги търпим е дани унищожат?!
53
1
 
31
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Следващата седмица има среща между Тръмп и Орбан. Очертава се антиукраински съюз и ЕС бърза за да изпревари фиаското,което ще претърпи, когато есента Тръмп стане президент. Защото войната ще приключи бързо и не в полза на Украйна. Само се чудя нашите "евроатлантици" каква поза ще заемат спрямо Посолството ,когато инструкциите от там се променят.
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е Путин да разтури европидалският клоптор
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разпад на ес и нато ,колкото се може по бързо.С вашите помощи само разпалвате огъня,а не ви пука за пушещото месо,нали вие не сте там .Мозъци изпепелени !
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
предлагам да дадем Кърджали на Турция и по този начин да покажем на ЕС, че Русия е права!
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е наднационална политическа организация, доминирана от Германия и подчинила и ограбила суверенитетите на европейските народи. ЕС е визията на хер Хитлер за "нов европейски ред".
48
0
 
32
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Европейския съюз ВОЕНЕН съюз ли е??????????

Спонсорирани публикации