ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Те са "за" мажоритарен избор и намаляване на субсидиите
9 ное 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
224
ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Още по темата

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов. 

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепят и намаляване на държавната субсидия, но след анализ. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още червената лидерка.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
Може ли някой да ми каже в кой район от 25 хил. човека КНинова или Цв Цв ще е долюбван от 50% плюс 1 от избирателите. НЯМА ТАКЪВ район. За това тия се запъват като магаре на мост. Щото като ги напишат на първите места в листата сега стават депутати не ами и акъл всяка сутрин от телевизора ти дават.
45
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и БСП бързо се сдушиха. Имат интерес да махнат всички по-малки партии, да унищожат многоцветието на политиката у нас.Много ми е интересно как България ще бъде разделена на 240 мажоритарни избирателни района?А, че на Слави скрити и много тъмни сили му дърпат конците е пределно ясно. А за пореден път немалка част от българския народ показа потресаващо ниска политическа култура и склонност да се подава на манипулации и популизъм. Тези, които подкрепиха референдума скоро ще ядат дървото!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЖОРИТАРЕН ВОТ= 200 богати мутри от Гроб и 40 богати паши от дпс
43
1
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Като го няма Волен Сидеров кой ще образова *** като теб? Да не би Радан Кънев или Лютви Местан? Щото и Бащицата нищо умно не е казал, а си мени мнението през 5 минути. Мажоритарни избори не се правят в страна където пенсията е 2 пъти по-малка от Македония, Албания и страните от 3-тия свят. За да гласуваш мажоритарно трябва акъл , а не кебабчета и бира.Ходи се прегледай!
42
0
 
17
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Хм, много интересно, пускали го?!Това да не са тикви на пазара, става въпрос за начина на живот на милиони хора в тази страна!Тия БСП и ГЕРБ за какви се помислиха, защо не гласуваха въпросите от референдума без да се налага да правим референдум изобщо, като са толкова ларж?Или предизборно се опитваме да се правим на благородни, като не мина номерът със ЦИК, РИК, СИК и т.н.?
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи скоро може да има референдум за отмяна на мажоритарният вот като видят, че Парламента се напълнил с братята "Галеви", Митьо "Очите"...!
40
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Бог да простело многопартийната система - дрън дрън дрън. Сега имаме 300 партии ама една от тях за нищо не става. Партиите не е логично да са повече от 10-12. ВАЖНИ СА ХОРАТА В ТЯХ.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо вече няма да е същото. Народа гласува за промяна. Даже Даниел Митов има нов началник отвъд океана.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще видите, само големите партии ще влизат в парламента, ДПС ще е вечния балансьор без който няма да има правителство.Местните "бизнесмени" робовладелци ще си купуват мажоритарния вот.честито на вечно грешащия бг народ, особено за провинцията ще ви е страшно
37
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 7 години
Според някой анонимници тук това било в изгода на БСП и ГЕРБ - дрън дрън дрън. Изгодните за тех неща отдавна са ти гласувани и даже не си разбрал. Дайте си сметка че с мажоритарни избори "лидерите" на париите най-вероятно няма да бъдат депутати. Това ако не е революция.
36
0
 
4
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Две корумпирани касти особенно ГЕРБ изплашени за икономическата и политическата си власт. Срината промишленост, корупция и некомпетентност и много други.....
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънНе е субсидия за партиите, а пълна издръжка.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nai dobre e radev + boi4o te sa maje i generali
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да мине референдума като няма необходимия брой гласове. Не на мажуритарните избори защото хора като Ковачки ще задължават подчинените си да гласуват за точния човек с купения вот и този ще ми бъде депутат. Ай сиктир!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам какво ще направят - ще подкрепят първите две точки защото няма да се отразят сериозно на благополучието им, а партийните субсидии "след анализ" ще намалят с 10 ст.
31
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Субсидия може да се използва за нещо по смислено от партиино строителство
30
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
След мажоритарни избори ВСидеров, Цв. Цв. КНинова, РПетков, ГПърванов, ЦЦачева, Ген Атанасов , ЛЪЧО МОЗЪКА, Янаки Стоилов и още стотици знаини и незнайни герой на прехода ще заминат в историята и ще пуснем водата след тях. ББорисов също е вероятен пътник с водата.
29
5
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
"ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия."Сега ясно ли е вече,кой стои зад въпросня "референдум"?Много ви здраве от Блян Рибенов и от Буратин,*** такива.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде до вчера плюхте политиците, че не бил подкрепен референдума. Днес плюете, че е подкрепен. В крайна сметка знаете ли какво искате? Или изобщо нямате на представа и просвто си отстоявате хобито да плюете.
27
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
ДОЛУ партокрацията - да живее народа и неговата воля- чист и свят мажоритарен вот в два тура.След два мандата с мажоритарни избори България ще бъде друга. Край на "Прехода" 90% от депутатите ще бъдат нови лица.