ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Те са "за" мажоритарен избор и намаляване на субсидиите
9 ное 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
224
ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Още по темата

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов. 

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепят и намаляване на държавната субсидия, но след анализ. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още червената лидерка.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не им се вървайте на приказките, каквото и да обещават гледат да замажат положението и да успокят народа. А отиде ли в парламента там така ще го извъртят, че нищо няма да остане от въпросите. Трбва рефередума да е признат за задължителен, така както са отишли на урните > 3.6М души.Сега цалята държавна машин е впрегната да доказва как била по-малко активността на референдума.
25
0
 
12
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Утре ще празнуваме новия 10 ноември, благодарение на "РЕТРОГРАДНИЯ" Меркурий !!!
24
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Брех мари божкеле мамини златни ПАРТИЗАНЧЕТА - искали отдавана мажоритарни избори ама все някой им пречел - кога времето, кога международното положение кога народа зелен им се струва.
23
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
ЦвЦв - "мажоритарния елемент е хубаво нещо" Наглец - МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура а не тъпия ти "мажоритарен елемент" дето ако още малко се опъвате ще ви влезе дето слънце не огрява.Точно този НИКОГА няма да влезе при мажоритарни избори. И си го знае.
22
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
by the way...вчерашното шоу на слави се чуваше само гласа на тези, които са за референдума..чиста демокрация :)
21
0
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Скапани схемаджии! Прецакаха гласовете за да е невалиден, сега ще приемат решението на народа. От този ход произтича:1. Референдумите никога няма да минат. Те могат да се случат само с благословията на политиците.2. Ето ние слушаме волята на народа. Но просто ако не я бяха чули щяха да ядат 'сап' както се казва.Истината е че референдума е валиден. Въпросите в него трябва да се случат. Не да ми се представят като победители, а да наведат глава и да се извинят за всичките 27 години безобразия
20
0
 
2
 
! Отговори
Dfghkkhg преди 7 години
19 е абсолютно прав
19
0
 
27
 
! Отговори
pinko преди 7 години
на политическата *** им се дръпна фашкията. ако тези *** от ЦИК не признаят резултата за задължителен ще летят зъби и сополи на жълтите павета - гаранция! референ дум дум дум... ;) те щели да "пуснат" референдума... абе ***, кви сте вие че ще пускате и спирате бе?! искам да ви разчекна всичките бе, да ви дера един по един на паветата!
18
0
 
30
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Какво излезе,мажоритарната система била тайна мечта на партииците от всички десени,но ги било срам да си кажат
17
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
"Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса"....от БСП пак ще променят гласа на народа според техните виждания...
16
1
 
28
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Ужас, сега как ще вкарат бат Сали в парламента заедно с другите послушковци?
15
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простия народ не можа да разбере какво си причини с мажоритарния вот, но ще го разбере. Няма държава на земното кълбо, която да избира законодателния си орган с мажоритарен вот, с абсолютно мнозинство в два тура! Няма такава държава и причините за това са много. Който иска може да се просвети.
14
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Не се ли оправи съдебната система, какъвто и начин на управление да си избираме то той няма да ни донесе нищо хубаво.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГЕРБЕРА аз знам че *** ще обикаля и ще пръска маса пари. До сега ги радаше централата и някои си бяха абонати за парламента. Сега обаче ще се пръскат 3 пъти повече пари а субсидията ще намалее. Който може да смята кво ще стане.ХУХУ
12
0
 
31
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 7 години
Аз знам едно - при мажоритарна система, лицето Евгени Стоев от Търново, няма да помирише парламент! Собствените му съпартийци ще го изритат!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До АнонименЯ ни светни лампо
10
1
 
55
 
! Отговори
1234 преди 7 години
ХАХАХАСега хората ще се успокоят и може и да няма бунтове. Искаме истината за вота на народа кой каво се опита да покрие. И как до сега бяха против мажоритарния вот а сега изведнъж станал хубава идея. Хора не се оставяйте да ни цакат.
9
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя номер на ЦИК не е измислен от тях, а от началниците им.Които просто се уплашиха. Три милиона и половина ако си наумят могат така да ги пометат, та камък върху камък да не остане.
8
14
 
12
 
! Отговори
? преди 7 години
Референдумът не успя, това е документирано, Слави снощи дава пресконференция по въпроса, имаше новина)), тия защо сега ще гласуват "да успее?!"))). Толкова ли нямат ***, да заявят, в платформите си, че партиите им искат официално това, което иска Слави Трифонов, който прави кампания и концерт, или пак се качват на конвейера... Ей, аман от нагаждачи.
7
8
 
8
 
! Отговори
хляб и зрелища преди 7 години
козите пак надхитриха яретата. Славчу голям риволюсионер срещу статуквото подскача на мегдана, още не е разгледал графиките кои партии са приветствали с "ДА" риферен-думдума, организиран за гарантирана успешност с изборите.