Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?

Първан Симеонов: В нов парламент – ГЕРБ с по-устойчиво мнозинство
Обновена: 14 ное 2016 15:22 | 14 ное 2016 13:52, Анисия Иванова
178
Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава да е доминираща партия и според резултатите, и според политическата логика. Данните от президентските избори трудно могат да се сравнят сега с тези от едни бъдещи парламентарни избори, където основна роля ще играе партийният вот. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин".

"На първия тур за ГЕРБ излязоха около 1,2 млн - 1,3 млн. души, а на втория тур може би повечко. В първия случай само 50-60 на сто от тях подкрепиха Цецка Цачева, а във втория тур стигна до 80%. Но това пак не е партиен вот", отчете Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Вотът на Румен Радев фокусира не просто БСП. БСП може би даде около 700 или 800 хил. гласоподаватели. На втори тур се определят около 1 млн. души. Но водещ е кандидатът. Поне 2/3 от гласувалите за Каракачанов гласуваха и на втори тур и 2/3 дадоха гласа си за Радев. Близо 60% от гласувалите за Марешки гласуваха и на втори тур - близо половината от тях дадоха гласа си за Радев", добави той.

Още по темата

Гласоподавателите на Трайчо Трайков са гласували наполовина, а между 20 и 25 на сто от тези, които са казали, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са дали гласа си на ген. Радев, отчете още социологът. По думите му на втори тур са излезли и между 6 и 7 на сто, които не са гласували на първи, но и те са избрали кандидата на БСП.

В един нов Парламент няма да е толкова неудобно за ГЕРБ, където се виждат няколко субекта, с които партията ще може да направи по-устойчиво мнозинство, прогнозира Симеонов. Според него обаче и БСП биха имали много по-добър резултат, както и "Обединените патриоти". Прекрасен резултат би имал Веселин Марешки, заяви той като добави, че и новият проект на Радан Кънев също е интересен.

"Винаги е стояла перспективата за голяма коалиция, но в средносрочен план винаги мирише на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, но сега БСП е с ново самочувствие. Въпросът е какво ще правят с избирателната система и ако се тръгне към мажоритарна избирателна система от два тура, това фаворизира големите партии", заяви Симеонов.

Слави Трифонов за момента си играе картите много мъдро, отбеляза социологът. По думите му към момента Трифонов не се полакоми да влезе на тези изборите, въпреки че ако го беше направил можеше и да е президент в момента.

"Второ - сега играе мъдро и струва ми се заради това не хуква да прави партия, защото това ще означава бързо да осребри народното недоволство и ще го обезсмисли", добави Симеонов.

Вече сме в политическа криза, смята той. Според него ситуацията е преиграна, защото това са били просто избори за смяна на президент.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
kolko godini minaxa o6te tolkova li trqbva da minat edin 4ove6ki jivot za da razberat 4e vsi4ki sa ot edno kotilo sazdadeno da prebira tlastiq pai a xorata da stavat vse po zle ne razbraxte li 4e te nqmat polza da opravqt darjavata za tqx anarxiqta e parvene na pa4ki
79
5
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До Анонимен 92Логиката е да си измият ръцете със служебното правителство и да обвинят други за гафовете си.. точно, както правиха до сега. Този път обаче няма да се получи. От простотия си направиха сепуко.
78
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много глупости направи Баце и от най-големите беше, когато заяви, че ако изберат Радев, нямало да работи с него! Толкова време като премиер този човек не разбра, че всички са длъжни да работят за България независимо от партийни пристрастия и настроения, да не говорим, че в държавната политика въобще няма място за личен егоизъм и сръдни! Това да не е детска площадка! Недорасляк скапан!!! И насъбрал около себе си слугинаж, да му шепнат колко е велик и незаменим! Да не се връща въобще в политиката!
77
7
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Нещо ми подсказва ,че на Борисов му е писнало и иска да се маха,а съпартииците се дърпат и не се пускат
76
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без да съм политик или социолог- но това си го мисля от деня в който номинираха Цецка.
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Що говориш така сега все едно само Боко виновен ами другите преди него нямат ли вина те не приватизираха ли не продаваха ли ?
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велизар ЕНчев е троцикст от най-дивият тип. БСП са по-скоро социалдемократи. при тях има доста капиталисти. ЕНчев исак да срути държавата без идея каков ще последва. То е подобие на ранния Сидеров.
73
6
 
13
 
! Отговори
ХАХХХХХХХАХАХАХАХ преди 7 години
От Боко мирише на... май се е изпуснал.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Obstoto mezdu GERB i BSP e,che horata ste stavat vse po-bedni.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ви ли писна да преливате от пусто в празно.боко и компания некадърници в дън гори тилилейски ,името им да се не чува дано.разсипаха хубавата страна ,продадоха я на американските бандити
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички разбраха какво представляват ГЕРБсамо те не осъзнават, че комарджийската им политика не струвана мен ми мирише,че никога повече няма да бъдат допуснати във властта
69
5
 
4
 
! Отговори
ТУКИДИД ЕВТИМИУ преди 7 години
ВРЕМЕ Е ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ ДА ОГЛАВИ БСП. И ДА Я ТРЗЦЕПИ НА 35 ФРАКЦИИ 1!КАК В ЕЛЛАДА ИМАМЕ 30 ВИДА ЛЯВО--ОТ ТРОЦКИСТИ, МАОИСТИ И ФЕНОВЕ НА ПОЛ ПОТ, ЧАААК ДО ЕВРО ЛЕВИ, АМЕРИКАНСКИ СОЦИАЛНИ СИЛИ, И СКАНДИНАВСКИ СОЦ. ТЕХНОКРАТИ !!...НАД 30 ВИДА И НЮАНСА НА ЛЯВАТА ИДЕЯ !!А ПРИ ВАС НЕ МОЖЕ, И ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ЕДНА **БОЛШЕВИШЛКА ПАРТИЯ** ..ТА ВИЕ СТЕ В БОЛШЕВИЗМА ! НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ОСЪЗНАЕТЕ ЧЕ СТЕ БОЛШЕВИКИ В ЧЕРВАТА ВИ, ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ЛИ РАЛИЧНИ ВАРИАНТИ НА ЛЯВО ?? НЕ МОЖЕ -''БСП'' ДА Е ЕДНА ГОЛЯМА Л
68
0
 
10
 
! Отговори
ДО 97 преди 7 години
Не е само в САЩ , навсякъде по Света е така .
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ, който не е американски гражданин няма право да гласува за президент. нали все САЩ даваме за пример?
66
1
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
МИРИШЕ НА ГЕРБАДЖИЙСКО ПОГРЕБЕНИЕ, НА КОЕТО ПРИСЪСТВАЩИТЕ СЕ РАДВАТ ОТ СЪРЦЕ.
65
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 7 години
негласувалите са мъртви души. чрез тях се извършваше чудовищна манипулация. Много често хора живеещи на две месат ги отчитаха двойно и се "наливаах" гласове за определена личност.Отделон - не може да ми идваш 4-5 седмици в годината, колкото да правиш едни ремонит и да твърдиш, че познаавш страната. ИЗОБЩО не я познаваш
64
0
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
77,кандидатът,който имам предвид събра даже по-малко гласове от Митьо Пищова,което само по себе си за мен е отговор на въпроса защо държавата ни само затъва ,и защо народът ни оставя откровени *** и арогантни крадци и предатели на политическата сцена.Признавам,че съм много разочарован от всички политици,които показаха,че не БГ им е приоритет,но също така съм разочарован и от народа,който допусна всичко това с инертност и наивитет граничещ с глупост!
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам логиката от оставката и нови избори.Например...нови избори,Герб печели и какво ще стане ще сменим Президента ли,нещо ама хич не го разбирам....
62
1
 
15
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 7 години
Призовавам Радев , въпреки уважението към Предишния Президент , да разследва ЗАЩО Плевнелиев пътува на всеки три месеца до Виена ? Не е Незаконно но е отвратително - подписва се на Ордери за Превод от Електроразпределителните Дружества в България , и си превежда Прихода в Панама .
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов изпълни приказа на Путин: Да спечели Радев!