Кандидат за НС се отказа, не иска да е депутат 11/11

Считам това за недостатък на изборната система, смята Спас Пеев
Обновена: 1 мар 2017 10:02 | 28 фев 2017 14:00, Красимир Ангелов
13
Кандидат за НС се отказа, не иска да е депутат 11/11
Снимка: Булфото

Единайстият в листата за кандидат-депутати от ГЕРБ в 27 МИР Стара Загора - Спас Пеев, се отказа от надпреварата за парламента. Причината – номерът му в листата с кандидати на партията се оказа същият, какъвто е и номерът в бюлетината на ГЕРБ за предстоящите избори – 11.

Още по темата

"И като човек, и като общински съветник, винаги съм бил воден от честното и открито вземане на решения. През последните години на избори станахме свидетели на факта, че народни представители биват избирани благодарение на съвпадение на номера за преференция и номера на бюлетината. Аз не искам да бъда избран по този начин и по случайност, и считам това за недостатък на изборната ни система. За мен депутатското място не е самоцел", написа Пеев в своя профил във Facebook, където аргументира своето решение.

"Като млад човек винаги съм считал, че не трябва да превръщаме изборите в борба за постове и власт. Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще спечели предстоящите избори. Ще работя с открито сърце. Желая успех на всички!", пише още мъжът, който в момента е общински съветник в община Братя Даскалови.

След решението му, Спас Пеев вече е заличен от листата на ГЕРБ в Стара Загора за предстоящите избори, а номерът му в листата ще остане празен, а срещу него ще пише – заличен. Целта е в бюлетината да не настъпват допълнителни размествания, които да доведат до объркване сред гласоподавателите.

Освен Пеев, още двама кандидати за депутати в 27 МИР от различни партии отпадат от листите.

Феноменът на успешни кандидати заради съвпадението на номера им в листата с номера на бюлетината на партията се появи на последните евроизбори. Тогава Момчил Неков от БСП изпревари по преференции водача Сергей Станишев и стана евродепутат с феномена "15/15". След избора му имаше натиск да се оттегли от европарламента заради начина, по който бе избран, но в крайна сметка Неков остана.

На последните парламентарни избори пък новоизбран депутат от ГЕРБ по схемата 9/9 се отказа от парламента. Дочко Димитров Дочев бе на 9 позиция в листата на ГЕРБ в Плевен, но подаде заявление в ЦИК, с което обяви, че иска да бъде заличен от кандидатската листа на партията си.

Членовете на комисията уважиха искането му и излязоха с решение за заличаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължение на 10:В този смисъл, докато не се създадат условия за правилно съществуване и развитие на "реалния капитал", т.н. малък,среден и едър бизнес по същество ще са спекулативни,загниващи и загиващи!Вече 27 г животът доказва,че е така!Крайно време е в управлението на държавата да влязат "реални капиталисти", а не потомствени партийно -политически клатик-ур-исти и бюрократично-административен планктон-юристи,икономисти,финансисти,философи,социолози и т.н. "ART"-исти!БАСТА!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реалният,истинският капитал са хората с техните знания,умения и опит,прилагани чрез честен и отговорен труд.В и около Япония има само камъни и вода,но напук на българските политици,юристи,икономисти и финансисти са първи в металургията,корабо и машиностроенето,а Швейцария горе в планините произвежда корабни двигатели!Защото са държави с реален,а не с напечатан,банкнотен капитал- като по-евтин за производство в сравнение с това на стъклени куртаци,с които заселниците са залъгвали индианците!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TonyglСега въпросът е колко ще гласуват за името Заличен :)всичките фенове на *** :)
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно е че с 11 номер е абсолютно неизбираем и е решил че е по добре да се откаже, отколкото да се провали. Явно и в ГЕРБ има умни хора.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхувна ли те шефчето бе бате?
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото герберастите са ***, може да стане грешка при гласуването и да го изберат... А момъкът е в листите само за масовката...
5
0
 
17
 
! Отговори
без номера преди 7 години
Да се заличат всички номера от изборните листи, така ще гласуват само тези които могат да четат.
4
3
 
9
 
! Отговори
! преди 7 години
Точно така, сега всички оказали се на щастливото число 11/11 ще подадат отвод, защото да не вземе да измести някоя важна мутра
3
1
 
7
 
! Отговори
Правилно преди 7 години
Сигурен мандат, ама ще му изпият кръвчицата после да се откаже в името на по-важни за партията...Мъдро решение.
2
2
 
13
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Ай са, да не би да е друга причината ? Кой не иска кифетата в парламентарната лафка?
1
1
 
21
 
! Отговори
Tonygl преди 7 години
Сега въпросът е колко ще гласуват за името Заличен :)