1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?

Патриотите не се отказват: 300 лева минимална пенсия за всички
28 мар 2017 07:00,
160
1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?
Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Батката от Б да ми говори за Национално единство е кощунство! Той разделя откакто е във властта, от 15 години. Днес ще търси подкрепа? Не за нас, а за себе си защото властта му носи милиарди. Ненаситен е! Освен това и властта го пази. Парите и постовете които ще раздава ще направят ли единството? Донякъде. Поради генетична обремененост, за него българина е аморфна фигура която трябва да се мачка, лъже, ограбва, манипулира. Той не обича България и българина поради което ни остави в тази бедност.
98
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалкото е, че се връщаме във времето на Бай Тошо, една партия, един народ, един вожд. Който не е с ГЕРБ и не харесва БаБуина от Банкя е...комунист?? С това мислене и на хранилка при БаБуина става едно, всичко се решава от Бабуина. От спорта до изкуството. А БаБуина е ясен на всички, купи отдавна корпоративния вот, купува блуждаещи политици, властва, не управлява. Управляват го от Турция, САЩ и Германия. Българина кучета го яли. Да плашиш, че се връща комунизма, идвал Путин и Свещенна тъпота.
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решено е вече - ГЕРБ правят сами правителство, ще искат подкрепа от всички като форма на национално единство с цел избягване на усложненията в предстоящото председателство на България в ЕС от 1 януари 2018. БСП и другите ще приемат предложението. Краси каракачанов ще е председател на народното събрание, червените може да имат зам.министри.
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коалиция с падридиотите ще ги доведе до същата позиция като миналото правителство.
95
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корнелия му взе страха и много яко я обвиняваха за периода в началото на прехода. Само че никой не пита точно тогава Бойко какъв е бил! Може би защото професия или длъжност МуТрА няма?
94
0
 
12
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
Къде остана дясното?Да, да, къде остана дясното в 44 НС? А има ли дясно..или ляво в България?Според мен НЯМА! Всичко е пошло интересчийство и келепирлък. Точно както на 10. Септември 1944 г. партизаните изведнъж станаха хиляди, то и сега тарикатите се превъплатиха в демократи. Морални цености, морални устои, честност понятия НЕПОНЯТНИ за съвремените правоимащи. / Като какви да се приемат фантасмагоричните предизборни обещания/И целуването ръка на попа, както и подаряването на 2-3 керемиди за някоя църква в никакъв случай не превръщат келепирджията в ИСКРЕН вярващ.Образованите и ин
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем няма Кабинет пак хем печелят , за какво печелят тогава Изборите
92
12
 
4
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ТОЧКА преди 7 години
2 ЛЪЖА НА ТРОЛОВЕТЕ С ОПОРНИ ТОЧКИ!!!! Борисов не се справял с проблемът от Турция! Че по време на конгфликата Местан-Доган, Борисов единствено зае твърда позиция. По време на неговото управление, не смееха да правят такива неща... А по време на нежния Герджиков си правят каквото си поискат!...........Борисов е твърд към Турция, но и диалогичен и умен!........ДОСТ е най-голямата заплаха за България и трябва да бъдат разработени схеми за нейното премахване изобщо!!!
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще прави коалиция с патриотите, ама ако разрешат началниците от ЕНП!
90
15
 
6
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ТОЧКА преди 7 години
Aз тук чета лъжа след жъжа от ТРОЛОВЕТЕ!!! 1. Несправяне с мигранстската вълна.- ЛЪЖА България е държавата с най-малък мигрантски натиск! Причината е, че Борисов си направи оградата, взе 300млн. от ЕС и се разбеа с Ердоган да я пазят от двете страни. Получи орден от Унгарците за най-добре свършена работа в този аспект в Европа!......И реалността е, че мигрантският път НЕ Е ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!!! СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!!
89
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има и друг вариант - Бойко Борисов да не съставя правителство и в крайна сметка нови избори. Това е доста вероятно, защото Бойко Борисов най-добре знае до какво плачевно положение е довел България, но няма да иска да носи вината за краха на България пред хората и ще остави това за някой друг. Вероятно затова подаде и оставка. Този сценарии сме го гледали - банките де факто фалираха още през 1992 година, но де юре фалираха при Виденов и почти всички са убедени, че Виденов фалира банките. Сега пак
88
0
 
5
 
! Отговори
ТП=танкове и пенсии преди 7 години
абе дайте му на каракачанеца военното министерство да видиме как ще подкара танковета срещу пенсионерите които гласуваха за него понеже обеща покачване на пенсиитеформулата е : с танковете ще дигнем пенсийките защото ще намалиме пенсионерите
87
2
 
6
 
! Отговори
до 110 Анонимен преди 7 години
Кои гласуваха за ГЕРБ? Ами първо всички, които са на държавна хранилка: най-малко 1 200 000. И техните семейства. И тогава получаваме цифра от порядъка на 3 000 000 човека. Държавата винаги е срещу обществото.Това е тайната. Хранейки се от бюджета, тези на държавна ясла винаги целят да орязват другите (обществото), което има аспирации към хазната. Затова теоретически се говори за отмирането на държавата като условие за едно наистина справедливо общество.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересни разсъждения в материала! Например, вождът Каракачан министър на войната!На снимка, на висилка, опитвайки "коремни".Ще обяснят ли при минимална пенЦия 300 лв, как ще се променят останалите пенЦии:а) остават си, както са (нещо като еднакво бедни, независимо какво и как си работил)?б) съответно пропорционално повишени (докарване на повишени пенсионни осигуровки и инфлация)?в) едва повишени (за замазване очите и пак инфлация)?Големи държавници, няма що!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Бройко неполучи и кранче от руската нафта и газтова му е проблемаа Цецо за тези избори работи не за успеха на Герб , а за разбиване на модела с който Корнелия им сви президентския пост
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито, от 1 Април нов стандарт на живот, по-добър живот, по-висок стандарт, повече амуджи, по-малко пенсионери защото след следващата зима ще намалеят и няма да Му тежат на бюджета. Благодарете Му, че спря Три проекта, че угоди на американците и ни ги заби на нас, но и на вас, герберастите. Ще бъдете още по-освирепели, още по-агресивни и още по-отчаяни. Изберете си го за 4 път и тук ще е пустиня. Тогава ще сте леко усмихнати и силно озъбени. Умни са българите, да им имаш акъла но след това.
83
2
 
12
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Извода от тези избори е, че народа матряла става се по зле!
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България няма място за Учните и мислещи хора! Най-добре е далече от герберската мафия която задуши държавата за да крадат няколко хиляди човека, подчинение на един питекантропус, без образование, полуграмотен, страхлив, пидъл и много лаком. Който се е измъкнал от тук има едно голямо предимство, няма да му се натиква в лицето един доказан престъпник, бивш бандит и продажник. Тези хора са за завиждане. Тази поредна "победа" заби България в още по-голяма бедност. И се радват някои, кои?
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ БЪЛГАРИНЪТ НЕ ОБИЧА БОРИСОВ , НО СЕ УПЛАШИ ОТ ИДВАНЕТО НА КОМУНИСТИТЕ И НАСТЪПАТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА КОРНЕЛИЯ ДА НИ ВЪРНЕ КЪМ ПОКЛОННИЧЕСТВОТО НИ КЪМ ПУТИН ! ТОВА Е ! ПРОСТО НАРОДА ИЗБРА ПО-МАЛКОТО ЗЛО, ВЪПРЕКИ ,ЧЕ И БОРИСОВ Е НЕ ПО -МАЛКО ЗЛО ,НО НИЕ СМЕ СИ ОВЦЕ ,НЕ ПОВЯРВАХМЕ НА ПО ЧЕСТНИТЕ НОВИ И МАЛКИ ПАРТИИ ,КОИТО НЯМАТ ПАРИ ДА СЕ ПРОПАГАНДИРАТ И ДА СЕ ДОКАЖАТ ПРЕД ДЪЛГОГОДИШНИТЕ АКУЛИ ГЕРБ,БСП И ДПС, И ТОВА ЩЕ ЗАТРИЕ БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО !НЕГРАМОТНОСТТА В КОЯТО НИ НАБУТАХА АЛЧНИТЕ ПОЛИТИЦ
80
10
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 7 години
И кво предлагаш? Да изберем още по-*** комунисти ли? Не, мерси. Бойко е по-малкото зло. 45 г. стигат.