Политическа аритметика: Кои партии се обединиха за вота?

"Воля" и НФСБ, както и ГЕРБ и СДС отиват заедно на изборите
10 фев 2021 19:00, Красимир Ангелов
149

Освен НФСБ и "Воля" още няколко партии ще се явят в коалиция на предстоящите избори. Какво показва предизборната хроника до момента и на какво стъпва аритметиката на политическите формации за успех на вота?

По-малко от два месеца преди изборите познати обединения се разделиха. Решението на патриотичната формация да тръгне по три различни пътеки дойде след вътрешни противоречия.

Още по темата
И докато едни излизат от коалициите, други влизат в нови. Така за първи път на изборите ГЕРБ ще се явят със СДС. НФСБ с "Воля". А протестите родиха нов съюз – между Отровното трио и партията на Мая Манолова.

"Идейната основа аз предлагам да я оставим настрани доколкото в момента ние живеем в диктатура, независимо, че тя е мека. Идейна основа: ляво, дясно, крила някакви, са възможни когато живееш в демокрация", коментира Николай Хаджигенов.

А този начин за явяване на изборите е предпочитан не заради принципни основи, а често заради чиста аритметика.

"Много от нашите политици правят грешката, че смятат, че в политиката 2+2 =4 или простият аритметичен сбор е съвършено самоподразбиращ се. Това не е съвсем така. Виждали сме го много пъти през изследвания, а именно когато една партия има електорален потенциал 100 хил. гласа, ако се събере с друга партия, която има 100 хил, гласа – това не означава, че ще влязат в парламента с 200 хил. гласа", смята социологът Димитър Ганев.

Според други експерти обаче стратегията за обединение предвещава по-добър резултат.

"Заявката за коалиция между НФСБ и "Воля" за мен това е един шанс да се формира регионална партия", коментира политологът Румяна Коларова.

А борбата за място в парламента ще роди още коалиции – но след изборите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
6
 
! Отговори
ода за ЛУМПЕНЩРАСЕ преди 3 години
Отровно трио изправи се и изцвили и отрони със сетни сили:ОСТАВКА!На плажа Росенец наш Ристю се затече и се зарече,че Маджо не е негово човече.Бандата на "Боец" на помощ се притече и отзад им го навлече!Кака Мая Костинбродска в унисон с тях рече:Иде време за гювече!пРЕЗИДЕНТА юмручето си вдигна-рече и отсече;"Ронт Фронт дрУгАрЕ!"В прокуратурата Гешев хитричко се подсмихна и каскета си повдигна.А Баце на мисирките троснато им рече:Време е за КЮТЕЧЕ и Конституцията отече!!!
78
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До изправиСЕмутриВЪН!Общото мнение е, че Баце е изпята песен, затова се отделят от него :)) Да видим народеца и мисирките какво ще решат, при това 30% избирателност :) На мен не ми пречи ако изберат *** някой с 10%, обаче ми пречи да изричат вълшебните думи - народа :))
77
1
 
3
 
! Отговори
що е то ОФ коалиция преди 3 години
Черни сили,подземни сили ,там/ вБулгаристан/ за власт и кокъл мрънкат.Ропот и клетви в пияна ОТРОВНА мъка парадират за демокрация.Скърцане със зъби,неолиберални вопли и сълзи от плажа на Росенец бликат.Гняв и надежда/говежда/ да ги огрее Баце с ОСТАВКА.Въстание подир въстание извиват се кат змия в пазва...и нахалос падат от кревата с трясък след наркотичен сън дълбок .Събуждайки се след ИЗБОРИТЕ виждат ,че краката им са отвити и чаршафите ОПИКАНИ!
76
3
 
8
 
! Отговори
Черепа и Мустака преди 3 години
Гласувайте за новото ОФ!Те ще ви е.ат май.ата запо малко от 800 дни!А ние ще ви гледаме сеира от Дубай и Белград.....
75
1
 
8
 
! Отговори
изправиСЕмутриВЪН! преди 3 години
МОТО-ДЕВИЗ на новото ОФ срещу ББ:НЕМА ЛЕВИ НЕМА ДЕСНИ ВСИЧКИТЕ СМЕ С ТРЪТКИ ТЕСНИ , ГОНИМ БОЙКО С НАШИ ПЕСНИ И ЦОЦАМЕ ОТ ДУБАЕЦА И ЦЕКО КИНТИ ЧУДЕСНИ!
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пикливеца Недялко и другите пеевски лакеи вече са в истерична готовност. Лайнометите са заредени, а троловете на позиция. Баце ще брани чекмеджето до последно
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата между триото и патрициотите е, че едните ще влезнат, а другите ще излезнат.
72
9
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз ще гласувам за Възраждане щото гешев трябва да разбере че не може да прави държавен преврат и България да се управлява от прокурора без да се е явил на избори. Дебелака трябва да се занимава с доказуеми престъпници като горанов а не да заличава партии точно преди изборите. Това е опит за държавен преврат.Гешев трябва да разбере че не е господар на България нито пък политик. Да внася обвинения на горанов и тиквата .
71
3
 
5
 
! Отговори
имамбълдъ преди 3 години
СЪСТАВ:продукти1-Шведско Отровно трио/две шепи-джендърски мъдури/2-сестра Галева-/една палета Костинбродски бюлетини/3-мадам YES/един килограм телешки език *** БрюкселскиЗАДНИЦИ/4-Татаяна Дръдончева-/глава ПЪРВА от закона"ВАнко-1"и тишина в спалнята/5-Ренета Инджова-една дамаджана отлежала домашна джанкова ракия6-г-жа Капон/бекон с три скилидки Пловдивски див чесън/ Всичко това хубаво се обърква и на слаб огън се пече докато омекне и се задуши....
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ще им кумува ли и на тези двамата?
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце сводника. прекомбинира ги патериците
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен Боко другите ще фалират държавата!Трябва да можеш да управляваш а на да плюеш!Само с Мутри вън не става!
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Харесвам Валерката, мисли си че е някой :)) Само че като варненец му казвам, избрал е грешния играч, все пак го разбирам че иска да си спаси кожата :))
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен ГЕРБ другите нямат управленски опит и ще фалират държавата както направиха комунистите!Стига експерименти!
65
3
 
8
 
! Отговори
Това е България преди 3 години
от 100 години ни управляват политици които живеят на гърба на народа.Народа буха с мотиката и праща синове да се бият за България,а те се тупат в гърдите и грачат вижте как спасихме България.*** и продажни политици.
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце ги употреби като тоалетна хартия и двамата ***. Сега даже няма и да ги погледне.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора спете спокойно!Отровното трио ще изгони мутрите?!Хахаха!Има ли още вярващи,че само с плюене може да се управлява държава!Иска потенциал да има тази партия!Това не е пикник?!
62
5
 
7
 
! Отговори
мъка преди 3 години
Само луксозната телена ограда ще ни остане от Валерката.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най яките патерици на банкянското кому.нистчеами то не е виновен който яде зелника/кюлчетата/ а тоя дето му позволяватака че такива хора в паламента са най-истинското доказателсттвоза мозъчния дефицин на голяма част от населението на българия
60
6
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Отровното трио и Мая Костнинбродская:):):):)